Umman Sultanlığı 51. Milli Günü’nü kutluyor

Yeni rönesans döneminde bölgesel ve uluslararası düzeydeki siyasi değişimler, Umman Sultanlığı’nın dış politikasının, ülkelerin iç işlerine karışmama arayışı ve ülkenin korunmasına etkin ve gerçek katkı, uluslararası barış ve güvenlik ve diyalog ve anlayış yoluyla kamu çıkarının üstün gelmesi çağrısı yoluyla istikrarlı olduğunu kanıtladı.

Umman Sultanlığı, her yıl 18 Kasım’da olduğu gibi bugün şanlı Milli Günü’nün 51. yıl dönümünü kutluyor. Umman’ın irade ve kararlılıkla donanmış şerefli evlatları, 11 Ocak 2020 tarihinde iktidara gelmesinden bu yana ülkeyi ileriye taşıma, itibarını yükseltme ve daha iyi yaşam şartları sağlama arayışı içerisinde olduğunu vurgulayan Umman’ın muzaffer yürüyüşünün lideri Sultan Heysem bin Tarık’a olan sıkı bağlılıklarıyla Umman rönesansının kazanımlarını ve başarılarını korumakta kararlılar.

Sultan Heysem bin Tarık bin Teymur Al Said’in aktif katılımın yanı sıra kalkınma, ilerleme ve gelişme çabalarının artmasına katkıda bulunan ne varsa sağlanması çağrısı, Umman rönesansının ve ‘büyük ulusal hedefe’ ulaşmadaki mutlu döneminin ilkelerinden biridir. Yapılan ve elde edilmeye çalışılan her şeyde en büyük hedef Umman’dır. Mevzuatta, yasalarda, mekanizmalarda ve çeşitli alanlarda çalışma programlarında modernleşme açısından sahada ortaya çıkan da budur.

Bu yılın başlarında, Umman ve Ummanlılara daha iyi bir gelecek formüle etmek için bir mihenk taşı yapmak ve yeniliklere sağlam bir temel oluşturmak üzere devam eden çabalar ışığında 2021 tarihli ve 6 sayılı Kraliyet Kararnamesi çerçevesinde Devlet Temel Yasası çıkarıldı. Devlet Temel Yasası, ‘devlet kurumlarını desteklemek, milleti, ülkenin toprağını, birliğini, sosyal dokusunu ve medeniyet unsurlarını korumak, hak, görev ve kamu özgürlüklerini geliştirmek’ başlıkları altında 98 madde içeriyor.

Yasa ile hukukun üstünlüğü ilkesine ve yargının bağımsızlığına vurgu yapılırken, siyaset ve ekonomi gibi birçok açıdan olumlu etkisi olacak iktidarın aktarımı için istikrarlı bir mekanizma kuruyor ve devlette yönetimin temeli olarak yargının bağımsızlığı, temel eğitim dönemi bitimine kadar zorunlu eğitim alınması, düşüncede bilimsel yöntemin kökleşmesi, yeteneklerin geliştirilmesi ve Umman 2040 Vizyonu’na uygun olarak yenilikçiliğin teşvik edilmesini öngörüyor.

Devlet Temel Yasası’nın 5’ten 11’e kadar olan maddeleri, Umman Sultanlığı’ndaki yönetim yetkisinin daha açık ve daha yumuşak bir şekilde devredilmesine yönelik mekanizmayı düzenliyor. Madde 5’e göre yönetim sistemi sultanlıktır ve Sultan Turki bin Said bin Sultan’ın soyundan gelen erkekler şu hükümlere göre yönetime gelebilirler; hükümdarlık sultandan en büyük oğluna, daha sonra bu oğlun en büyük oğluna geçer. Eğer en büyük oğul yönetimi devralmadan önce ölürse, yönetim ondan sonraki en büyük oğula geçer. Eğer hükümdarlık yetkisi olan, ancak yönetime geçmeden ölenin çocuğu yoksa vesayet onun en büyük kardeşine geçer. Eğer kardeşi de yoksa, en büyük kardeşinin en büyük oğluna geçer. Eğer kardeşlerinin en büyüğünün oğlu yoksa, kardeşlerin yaş sırasına göre diğer kardeşlerinin oğullarının en büyüğüne, hükümdarlık yetkisine sahip olanın erkek kardeşlerine veya yeğenlerine yahut bu maddenin ikinci bendinde belirtilen sıraya göre amcalara veya amca çocuklarına geçer. İktidarın, ancak aklı başında bir Müslümana ve Ummanlı Müslüman bir anne ve babanın meşru oğluna verilmesi şart koşulmuştur.

Devlet Temel Yasası 6’ncı maddesi de, devletin vesayetinin yirmi bir yaşından küçüklere devredilmesi halinde vesayet meclisinin kurulmasını öngörüyor. Bu meclis sultanın yetkilerini kullanır ve sultan bu meclisi üstün bir irade ile tayin etmiştir. Eğer sultan vefatından önce bir vesayet meclisi atamamışsa Umman Kraliyet Aile Konseyi, sultanın bir kardeşi ve iki kuzeninden oluşan bir vesayet meclisi oluşturur.

Madde 7, Devlet Temel Yasası’nın 5. maddesinin metnine uygun olarak bir kraliyet emriyle bir veliaht prensin atanmasına izin verir. Kraliyet kararnamesiyle yetkileri ve kendisine verilen görevler tanımlanır. Veliaht, yetkilerini veya kendisine verilen görevleri kullanmadan önce sultanın huzurunda yasanın 10. maddesinde belirtilen yemini eder.

Umman Sultanlığı, Umman gelenek ve göreneklerinden yola çıkarak sağlam temeller üzerine inşa edilen istişare etme ve demokratik çalışma konusunda kendi deneyimini edindi. Devlet Konseyi ve Şura Meclisi olmak üzere iki meclisli Umman Konseyi’ni oluşturmak için birkaç aşamadan geçti. Şura yaklaşımını ülke çıkarlarına uygun ve vatandaşların beklentilerine cevap verecek şekilde güçlendirmek amacıyla bir özellik haline gelene kadar her aşaması farklı yasa ve yönetmeliklerin yapı taşlarının koyulduğuna tanık oldu. Bu konuda Sultan Heysem bin Tarık, Devlet Konseyi ve Şura Meclisi’nin çalışmalarını düzenleyen 78 maddelik Umman Konseyi Yasası hakkında 2021 tarihli ve 7 sayılı Kraliyet Kararnamesi’ni yayınladı.

Pandemi ile mücadele

Öte yandan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, başta sosyal ve ekonomik açıdan olmak üzere dünyanın tüm ülkelerinde farklı sonuç ve yansımalara neden oldu. Umman Sultanlığı, Kovid-19’un yayılmasından kaynaklanan gelişmelerle başa çıkacak bir mekanizma oluşturmaktan sorumlu Yüksek Komisyon aracılığıyla bu iki alanı (sosyal ve ekonomi) dikkate alan ılımlı kararlar almaya çalıştı. İhtiyati tedbirler, bu güzel topraklarda yaşayanların güvenliğini büyük ölçüde sağlamıştır. Ulusal bir bilinçlendirme kampanyası çerçevesinde işbirliği yapılması, toplumun müdahalesi ve uluslararası onaylı antivirüs aşılarının sağlanması, Umman Sultanlığı düzeyinde pandemi ile mücadeleye olumlu yansıdı. Bu durum, Sultan Heysem bin Tarık tarafından, 18 Ağustos’ta Salalah ilindeki el-Mamura Sarayı’ndaki Yüksek Komite toplantısına başkanlık ederken doğrulandı. Sultan Heysem bin Tarık, buradaki konuşmasında, “Umman Sultanlığı’nda başta sağlık sektörü olmak üzere tüm tarafların aldığı uygun kararlar ve çabaların yanı sıra toplumun tüm üyelerinin, Umman toplumunun genel sağlığını korumayı amaçlayan ilgili makamlar tarafından alınan bu kararlara ve tedbirlere bağlı kalarak gösterdikleri yüksek sorumluluk duygusu olmasaydı bu gelişme sağlanamazdı” ifadelerini kullandı.

Bu kararlar ve tedbirler, Umman Sultanlığı’ndaki Kovid-19 salgını durumuna ilişkin göstergelerde iyileşmeye yol açmıştır. Toplumun yüzde 83’ünü kapsayan ulusal bir aşı kampanyasıyla ölüm ve vaka oranlarında önemli bir düşüş kaydedildi. İyileşme oranı ise yüzde 98,5 olarak kaydedildi.

Hükümet, Kovid-19 pandemisinden kaynaklanan ekonomik etkileri ele almak için bir komite aracılığıyla pandeminin yarattığı ekonomik etkiler için de önlemler aldı. Tüm kurum, kuruluş ve şirketlere kesilen para cezalarına muafiyet verilirken, küçük ve orta ölçekli işletmeler ile girişimcilik kartı sahiplerine özel muafiyetler sağlandı. Pandeminin kurum ve şirketler üzerindeki etkilerinin ve yansımalarının her düzeyde azaltılmasına yönelik kararlar alındı. Ayrıca bankalardan ve finans kurumlarından bireysel ve kurumsal borç alanlar için bir prosedür ve teşvik paketi uygulamaya koyuldu.

26 Ekim’i gençlik günü

Umman Sultanlığı’nın her yıl 26 Ekim’i gençlik günü olarak kutlaması, Sultan Heysem bin Tarık’ın liderliğindeki yönetim gençlere olan ilgisini, hevesini ve gençlerin kalkınmadaki rolüne olan inancını yansıtıyor.

Sultan Heysem bin Tarık geçtiğimiz Ekim ayında kabine toplantısının başkanlığı sırasında ülkenin gençleriyle ilgili şunları söyledi:

“Gençlerle, çeşitli sektörlerdeki gelişim sürecinin ihtiyaçlarını karşılamak için gösterilen tüm çabaları netleştirmenin yanı sıra istek ve ihtiyaçlarını dinlemek için onlarla iletişim kanalları bulmak ve bunun için mekanizmalar oluşturmak oldukça önemli. Valileri, ilgili makamların da katılımıyla, gençlerle bu amaç doğrultusunda periyodik olarak toplantılar düzenlemeye, onları ilgilendiren konuları tartışmaya ve bu sevgili ülkenin inşa ve kapsamlı kalkınma sürecine katkıda bulunmada arzu ettikleri rolü yerine getirmelerine yardımcı olmak için onların görüşlerini dinlemeye çağırıyorum.

Kültür, Spor ve Gençlik Bakanı (Sultan Heysem Bin Tarık’ın oğlu) Ziyazin bin Heysem Al Said, geçtiğimiz Ekim ayında Umman Gençlik Günü kutlamaları sırasında yaptığı bir konuşmada, Kültür, Spor ve Gençlik Bakanlığı’nın, gençlerin yetenek ve yaratıcılıklarını ortaya çıkarmak amacıyla çeşitli alanlarda yetenekli insanların ve sanatçıların ilk adresi olması beklenen en son teknik imkanlarla donatılmış akıllı bir portalı hizmete açtığını açıkladı.

Bu gelişme, Sultan Heysem bin Tarık’ın gençlere olan yüksek ilgisinin ve Ummanlı gençlerin istihdamı ve serbest meslek sahiplerine destek dosyasına gösterdiği özenin bir yansıması olarak görüldü. Bununla birlikte Umman’da Kovid-19 salgınının yayılmasından etkilenen küresel ekonomik koşulların iş gücü piyasalarında daralmaya neden olan yansımaları çerçevesinde geçtiğimiz Mayıs ayında yeni birtakım girişimler başlatıldı. Girişimler, bu yıl 32 binden fazla iş imkânı sağlayacak bir planın uygulanması çerçevesinde hayata geçirildi.

Sultan Heysem bin Tarık’ın 5 Temmuz’da Ulusal İstihdam Programı Denetleme Komitesi toplantısına başkanlık etmesi, bu dosyanın en önemli ulusal önceliklerden biri olduğunun göstergesidir. Umman Sultanı, 15 Haziran’da Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık yaptığı sırada, bu programın kamu ve özel sektör şirketlerinin tüm alanlarda iş imkânı sağlamak için sürdürülebilir çözümler bulmayı ve iş arayanların işgücü piyasasına girene kadarki verilerini analiz etmeyi hedeflediğini belirtti.

Kadınlara verilen önem

Umman kadını da Umman Sultanlığı’nın rönesansında önemli bir sacayağını temsil ediyor. Sultan Heysem bin Tarık, kadınların yasalarla güvence altına alınan haklarından yararlanma ve ‘ulusal sabitlerden’ biri olan ülkesinin ve toplumun hizmetinde çeşitli alanlarda erkeklerle yan yana çalışmaları konusundaki arzusunu teyit etti.

Umman Sultanı’nın eşi Sayyida Ahad Bint Abdullah bin Hamad Al Busaidi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle yaptığı konuşmada, Umman’da ve dünyanın diğer ülkelerinde kadınların ailelerini ve toplumlarını inşa etmek, geliştirmek ve desteklemek, insani ve küresel sorunlara etkili katkılarda bulunmak için gösterdikleri büyük çabalara değindi. Sayyida Ahad Bint Abdullah bin Hamad Al Busaidi, her yıl 17 Ekim’de kutlanan Umman Kadınlar Günü vesilesiyle yaptığı bir konuşmada ise ‘iyilik, hoşgörü, sevgi ve gönüllülük değerlerine sahip çıkan, konumu ve çeşitli alanlardaki sosyal, milli ve insani duruşuyla bu aziz ülkenin inşasına katkıda bulunan her kadına teşekkür ve takdirlerini’ iletti.

Kültür, Spor ve Gençlik Bakanı Ziyazin bin Heysem Al Said, geçtiğimiz Ekim ayındaki Umman Kadınlar Günü vesilesiyle Umman Kadın Spor ve Kültürel Yaratıcılık Kulübü’nün kuruluşunu ilan eden bir bakanlık kararı yayınladı. Bu karar, Umman Sultanlığı tarafından kadınların çeşitli gelişim alanlarında güçlendirilmesi, spor ve kültürel alanlardaki rollerinin teşvik edilmesi alanında benimsediği esasların bir yansıması olarak görüldü.

Yaşanan felaketlerde halkın yanında ve destek

Allah, bu güzel vatanı ve onun sadık evlatlarını, aralarındaki kardeşlik, sinerji ve uyum gibi çeşitli nimetlerle sevmiştir. Bu birlik ve beraberlik duygusu, geçtiğimiz Ekim ayında Umman’ı vuran Şahin Kasırgası felaketinde Ulusal Acil Durum Yönetimi Komitesi aracılığıyla Sultan Heysem bin Tarık’ın hükümetinin gösterdiği çabaları destekleyen ulusal birlik ile açıkça ortaya çıkmıştır. Umman Sultan’ı felaketin yaralarının sarılması için derhal harekete geçmiş ve kasırganın etkilerinden doğrudan etkilenen bölgelerdeki vatandaşların evlerinde ve çeşitli mülklerinde oluşan zararın değerlendirilmesi ve bu zararın mümkün olan en kısa sürede giderilmesi amacıyla gerekli her türlü destek ve yardımın sağlanması için bir bakanlar komitesi oluşturulması talimatı vermiştir.

Umman Sultanı geçtiğimiz Ekim ayında, Şahin Kasırgası’nın vurduğu bölgelerde günlük hayatın normale dönmesinin ve felaketten etkilenenlere temel gereksinimlerinin sağlanmasının birinci öncelikleri olduğunu vurguladı. Sultan Heysem bin Tarık, bakanlık komitesine, mümkün olan en kısa sürede yardım sağlanması için çalışmaların başarıyla yürütülüp yürütülmediğinin takip edilmesi talimatı verdi.

Umman Sultanı’nın bu hızlı müdahalesi, felaketten etkilenen bölgelerde en temel hizmetlerin yüzde 100 oranında normale döndürülmesi için Ulusal Acil Durum Yönetimi Komitesi ile iş birliği içindeki bakanlar komitesi tarafından yürütülen yorulmak bilmeyen ve sürekli çalışmalarla sahaya yansıtıldı. Hasar tespiti yapıldı. Hasar gören yolların ıslahı ve oturulamaz hale gelen konutların yerine 328 konutun inşası için öneriler sunuldu. Umman Sultanı, felaketin etkileri ve gelecekte meydana gelebilecek başka doğal afetler karşısında acil durumlar için ulusal bir fon kurulmasını emretti.

Bilime, bilimsel araştırmalara destek ve yeni üniversiteler

Uluslar, rönesanslarını, bilim olmaksızın gerçekleştiremezler. Bu, Ummanlıların, 51 yıl önce gerçekleşen kutlu rönesanslarından bu yana inandığı bir ilke.  Umman rönesansının öncüsü Sultan Heysem bin Tarık, çeşitli düzeyleriyle eğitim alanına bir ilginin olduğunu vurguladı. Bilimsel araştırma ve yenilik için destekleyici ve teşvik edici bir ortam sağlanarak “ulusal öncelikler piramidinin başına yerleştirileceğini” bildirdi. Bugün yüksek öğrenim, bilimsel araştırma ve yenilikle ilgilenen bir bakanlığın tahsisi, Umman Sultanlığı valiliklerinde şubeleri bulunan Teknoloji ve Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin kurulması ve geçtiğimiz Haziran ayında Bakanlar Kurulu tarafından onaylanması ve aynı ay Bakanlar Kurulu tarafından Musandam ilinde bazı uzmanlıkları içeren bir üniversite şubesinin kurulmasının onaylanmasıyla gördüğümüz şey de budur. Bu, Sultan Heysem bin Tarık’ın söz konusu ilin gelişimi ve kapsamlı sürdürülebilir bir kalkınma sağlanması konusunda verdiği önem çerçevesinde gerçekleştirildi. Geçtiğimiz Eylül ayında ise özel bir ekonomik bölge olan el-Vusta ilindeki Duqm bölgesinde, Umman Sultanlığı’nda yürürlükte olan özel üniversiteleri ve yüksekokulları düzenleyen yasalara, yönetmeliklere ve kararlara tabi Duqm Yüksekokulu kuruldu. Bu adımlar, Umman 2040 Vizyonu ile uyumlu olan Ulusal Bilimsel Araştırma ve Geliştirme 2040 Stratejisi hedefleri doğrultusunda gerçekleşti.

Kraliyet Divanı, öncelikli olan ve yaklaşık 8,850 milyon Umman Riyaline (OMR) mal olması beklenen 6 eğitim kurumunun inşası için gerekli fonun ayrılması talimatı verdi. Sayısı 2 bin 430’a ulaşan eğitim binalarına 11 özel ve devlet üniversitesi ayrıca sekiz yüksekokul daha eklenmesine karar verildi. Tüm bu çalışmalar, Sultan Heysem bin Tarık’ın ülke çapında eğitimin ihtiyaçlarını cömertçe karşılamaya ve Umman’ın bugününü ve geleceğini inşa etmenin temeli olan eğitim alanını destekleyici ve teşvik edici bir ortam sağlamaya ve güçlendirmeye yönelik çabaları çerçevesinde geliyor.

Çevreye verilen önem

Umman Sultanlığı, yeni rönesans döneminde, çevrenin yerel ve küresel düzeyde korunmasıyla ilgili her şeye büyük önem vermeye devam ediyor. Sultan Heysem bin Tarık, geçtiğimiz Ağustos ayında Zufar ilinde Khor Kharfout (Hur Harafut) Arkeolojik Koruma Alanı’nı kurmak için bir kararname yayınladı.

Böylece Umman Sultanlığı’ndaki koruma alanlarının sayısı 21’e yükseldi. Umman Sultanlığı’nın çevre ile ilgili bir dizi uluslararası sözleşmeyi ve yerel düzeyde düzenleyici mevzuatı onaylamasının yanı sıra bu önemli alana ayırdığı bu bütçe, çevreye verilen önemi ortaya koymaktadır.

Pandeminin ekonomi üzerindeki etkisine karşı önlemler

Petrol fiyatlarındaki düşüş ve dalgalanma ile Kovid- 19 salgınına karşı alınan önlemler dünyanın çoğu ülkesinin ekonomisini etkiledi. Umman Sultanlığı da orta vadeli mali denge planı (2020-2023) aracılığıyla bunlarla yüzleşmek için önlem ve tedbirler aldı. Umman Sultanı geçtiğimiz Nisan ayında kamu borcunu azaltmak ve finansal sürdürülebilirliği sağlamak için programın ikinci yılındaki uygulamasını takip etmek amacıyla Ulusal Mali Denge Programı ana komitesinin toplantısına başkanlık etti. Çeşitli zorluklara tanık olan bu aşamada sosyal koruma sisteminin takibi ve geliştirilmesi bağlamında ilgili makamlar tarafından sunulan girişimler, vatandaşların iyi ve nezih bir yaşam standardını sürdürmelerini sağlamayı ve olumsuz etkilerini hafifletmeyi hedefliyor. Bu koşullar çerçevesinde Umman 2040 Vizyonu için ilk yürütme planı olan onuncu beş yıllık plan (2021-2025) bu yıl uygulamaya konuldu. Söz konusu plan, 14 ulusal öncelik, 88 stratejik hedef ve performansı ölçmek için 68 göstergeden oluşan dört ana eksene dayanmaktadır.

Onuncu Beş Yıllık Plan, ‘ekonomik aktiviteyi canlandırmak ve makroekonomik ortamı geliştirmek’, kamu mali yönetiminin etkinliğini artırmak ve özellikle cari harcamalar olmak üzere kamu harcamalarını kontrol etmek ve rasyonelleştirmek için önlemler arasında bir denge sağlamak, sürdürülebilir büyüme oranlarına ulaşan disiplinli genişletici maliye politikalarının benimsenmesi ve özel yatırımları teşvik etmek için gerekli altyapının geliştirilmesi, plan yıllarında varil başına ortalama 48 ABD doları petrol fiyatları tahminleri üzerine inşa edilirken, büyük stratejik ve kamu-özel sektör ortaklığı projelerinin uygulanmasının hızlandırılması ve daha fazla doğrudan yabancı yatırımın çekilmesi dahil olmak üzere bir dizi hedefe ulaşmayı amaçlamaktadır. Bunun yanı sıra Umman 2040 Vizyonu’nun hedeflerine ulaşmada valiliklerin katılımının güçlendirilmesi de amaçlanıyor.

Plan, yüksek teknolojik içeriğe sahip imalat sanayileri, tarım, balıkçılık, balık yetiştiriciliği, tarım ve gıda üretimi, ulaşım, depolama ve lojistik gibi gelecek vaat eden ekonomik sektörlere odaklanarak petrol dışı faaliyetlerin gayri safi yurt içi hasılasında (GSYİH) yıllık ortalama yüzde 3,2’lik bir büyüme oranını hedefliyor.

Devletin genel bütçesinin cari yıl için tahmini toplam geliri, 45 ABD doları petrol fiyatı bazında hesaplanan yaklaşık 8 milyar 640 milyon OMR olarak belirlendi. Sultanlık direktiflerinin uygulanmasıyla gelen Valilikler Kalkınma Programı projesi, planın hedeflerine ve Umman 2040 Vizyonu’nun hedeflerine ulaşılmasına da katkıda bulunacak 28 stratejik program aracılığıyla valiliklerin ekonomik yönünü geliştirmek için onuncu beş yıllık plan döneminde (2021-2025) her valiliğe yılda iki milyon OMR olmak üzere 10 milyon ödenek tahsis edecek.

Ekonomik destek önlemleri ve kredi notunda iyileşme

Geçtiğimiz Mart ayında Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan ekonomik canlandırma planı beş ana eksene dayanıyor. Bunlar, vergi ve harçlarla ilgili teşvikler, iş ve yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik teşvikler, küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemeye yönelik teşvikler, işgücü piyasası ve istihdama yönelik teşvikler ve bankacılık teşvikleridir. Ekonomik toparlanma çabalarını desteklemeyi, ekonomik faaliyetlerin performansını artırmayı ve yabancı yatırımları çekmeyi amaçlayan bir dizi teşvik önlemi ve girişimi sağlayarak, Kovid-19 krizinin ülke ekonomisi üzerindeki etkilerinin azaltılmasına yönelik çabaları desteklemeyi amaçlamaktadır.

Bu mali önlemler, özellikle de orta vadeli mali denge planı, olumlu sonuçlar verdi. Umman Sultanlığı, geçtiğimiz Eylül ayı sonuna kadar toplam gelirlerinde yüzde 22,6’lık bir artış ve mali açıkta yüzde 58’lik bir düşüş kaydetti.

Geçtiğimiz Eylül ayında Uluslararası Para Fonu, kuruluş anlaşmasının 4. maddesine uygun olarak hazırladığı raporda Umman Sultanlığı’nda ekonomik faaliyetlerin düzelmesinin ve bu yıl yaklaşık yüzde 2,5 ayrıca 2023 yılında yüzde 4,2 oranında bir reel GSYİH büyümesi beklendiği belirtildi. Söz konusu raporda ayrıca Umman Sultanlığı’nın Kovid-19 salgınıyla başa çıkmak için aldığı önlemlere, mali kontrol politikalarına, iş ortamını iyileştirmesine ve etkilenen ekonomik sektörleri desteklemesine övgüde bulundu.

Umman Sultanlığı tarafından alınan önlemler, Moody’s de dahil olmak üzere birçok kuruluşun kredi notunun değiştirilmesine katkıda bulundu. Geçtiğimiz Ekim ayında Umman Sultanlığı’nın görünümünü negatiften, durağana revize etti ve notu Ba3 olarak teyit etti. 2020 yılında yüzde 80 olan kamu borcunun GSYİH’ya oranının, 2024’te yüzde 60’a düşmesinin beklendiğini açıkladı. 2020 yılında yüzde 22 oranında olan devlet finansmanındaki yıllık düşüşün GSYİH’ye ihtiyacının yüzde 10’a düşmesinin beklendiği ifade edildi. Standard & Poor’s Umman Sultanlığı’nın görünümünü durağandan pozitife çevirdi.

Dış politika: Ülkelerin iç işlerine karışmama

Yeni rönesans döneminde bölgesel ve uluslararası düzeydeki siyasi değişimler, Umman Sultanlığı’nın dış politikasının, ülkelerin iç işlerine karışmama arayışı ve ülkenin korunmasına etkin ve gerçek katkı, uluslararası barış ve güvenlik ve diyalog ve anlayış yoluyla kamu çıkarının üstün gelmesi çağrısı yoluyla istikrarlı olduğunu kanıtladı. Geçtiğimiz Eylül ayında New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 76’ıncı toplantısında Umman Sultanlığı’nın Heysem bin Tarık’ın bilge liderliği ile iyi komşuluk politikası, başkalarının iç işlerine karışmama ve uluslararası kanun ve normlara saygı, ülkeler arasındaki işbirliğini desteklemek ve aralarında diyalog fırsatlarını geliştirmekle temsil edilen dış politikasının temel ilke ve ilkelerine bağlı kalmaya devam ettiği vurgulandı. Anlaşmazlıkları uzlaşma ve hoşgörü ruhuyla çözmenin, çatışma yoluyla elde edilebilecekten daha iyi ve kalıcı sonuçlara yol açan medeni bir davranış olduğuna olan inanç dile getirildi.

Umman Sultanlığı’nın barış meselelerine hizmet etme konusundaki dur durak bilmeyen çabası, kardeş Suudi Arabistan Krallığı’nda düzenlenen, kardeş Kuveyt Devleti’nin önderlik ettiği uzlaşma çabalarının başarısı ve Filistin meselesinin adil bir şekilde ele alınması ve Filistin halkının taleplerinin uluslararası forumlarda sürekli olarak teyit edildiği, Suudi Arabistan Krallığı, BM ve ABD’nin Yemen elçileri ve ilgili Yemenli taraflarla ülkedeki krize kapsamlı bir siyasi çözüm bulunmasına yönelik çabaları, İran nükleer dosyasına değinilen ayrıca her türlü terörizmi kınanmaya devam edildiği el-Ula Zirvesi’nden kaynaklanan olumlu gelişmelere verdiği destek gibi birçok konuda da kendini gösterdi.

Umman Sultanı’nın ilk resmi yurtdışı seyahatini Suudi Arabistan’a

Umman Sultanlığı, Heysem bin Tarık’ın önderliğinde dengeli ve yapıcı bir yaklaşımla, sağlam Umman değer ve ilkeleriyle desteklenen çeşitli siyasi duruşlarında dürüstlük ve tarafsızlığa bağlı kalmayı kendine görev edindi. Sultan Heysem bin Tarık’ın, geçtiğimiz Temmuz ayında Suudi Arabistan Krallığı’nı ziyareti ve Kral Selman bin Abdulaziz Al Suud ile görüşmesi, iki kardeş ülke ve halkı birbirine bağlayan güç üzerinde etkileri oldu. Özellikle de Umman Sultanı’nın ilk resmi yurtdışı seyahatini Suudi Arabistan’a gerçekleştirmesi büyük önem taşımakta. Bu ziyaret, Suudi-Umman Koordinasyon Konseyi’nin kurulmasıyla sonuçlandı. İki kardeş ülke arasında başta ekonomik olmak üzere çeşitli alanlarda işbirliği için daha geniş ufuklar açtı.

Umman Sultanı Heysem bin Tarık, silahlı kuvvetleri ve diğer güvenlik ve askeri hizmetlerine büyük bir önem vermesi, ‘bu aziz vatanı korumak, kutsal mekanları ve kazanımlarını savunmak’ konusundaki somut ve görünür rolünü tüm yönleriyle içeriyordu.

Sultan Heysem bin Tarık’ın 11. Piyade Tugayı, Thumrait Hava Üssü, Umman Kraliyet Donanması ve Sultan’ın Özel Kuvvetleri komutanlıklarına ve çeşitli askeri ve teknik alanlarda niteliksel bir sıçramaya tanık olan bölgeye yaptığı ziyaretler, bu önemli sektöre gösterilen yüksek özen ve endişeyi yansıtmaktadır. ‘Böylece bu sektörler, aziz vatanın topraklarının bir ucundan diğerine savunmasında müstahkem kaleler ve güçlü kalkanlar olarak kalacaklardır.’

Ulusların milli bayramları, geçmiş ve gelecek için bir sembol, gurur, onur ve ümit ve umut durağıdır.  Modern Umman’ın kurucusu ve kutlu rönesansın öncüsü merhum Sultan Kabus bin Said bin Teymur, 50 yılı aşkın bir süredir bu güzel topraklar ve sadık çocukları için yaptığı iyi işler için ona sadakat ve şükranla dua eden her Ummanlının kalbinde yaşamaya devam ediyor. Başarıları ve tesis ettiği samimi inanç çeşitli alanlarda kendini göstermekte. “Geçmiş deneyimlerimizden, çalışmak, iş birliği yapmak, çabalamak ve görevin yerine getirilmesine olan bağlılığımızla birleştirmek için yeni ve kesin bir kararlılığa sahip olmalıyız. Böylece zorlukların üstesinden gelebilir ve Umman’ın ve onurlu halkının iyiliği için ulusal görevlerimizi yerine getirebiliriz.”

Şarku’l Avsat