Polonya, Belarus sınırını geçmeye çalışan göçmenleri sınır dışı etti

Polonya sınır yetkilileri bugün yaptıkları açıklamada, Belarus sınırını geçmeye çalışan büyük göçmen gruplarının dün (Cuma) akşam sınır dışı edildiklerini bildirdi.

Polonyalı yetkililer tarafından yapılan açıklamada, “Yabancılar saldırgandı. Taş ve molotof kokteyli attılar, göz yaşartıcı gaz kullandılar” denildi.

Yasa dışı yollardan sınırı geçmeye yönelik 195 girişim kaydedildiğini açıklayan Polonyalı yetkililer, “Dört Polonyalı, iki Ukraynalı, iki Alman, bir Azerbaycanlı ve bir Gürcü de dahil olmak üzere bir dizi insan kaçakçısı tutuklandı” açıklamalarında bulundu.

Çoğu Ortadoğu’dan gelen göçmenlerin Belarus tarafından Avrupa Birliği’nin dış sınırlarında birikmesi nedeniyle haftalar önce sınırda gerginlik tırmanmıştı. Göçmenler Polonya sınırından AB ülkelerine girmek için çok sayıda girişimde bulundu.

Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko, savaşın parçaladığı ülkelerden binlerce insanı Avrupa’da iyi bir yaşam vaadiyle Belarus’a gelmeye teşvik etmekle suçlanıyor.

Avrupa ülkeleri geçen yıl Lukaşenko’nun yeniden seçilmesini tanımadılar ve Belarus rejimine karşı yaptırımlar uyguladılar. Avrupa Birliği, Belarus rejimini yaptırımlara yanıt olarak mevcut göçmen krizini tertip etmekle suçluyor.

Sert kışlarıyla bilinen bölgede ormanlık alanda bulunan göçmenler soğukların artması nedeniyle geçtiğimiz günlerde Belarus’ta daha iyi konaklama merkezlerine taşındılar. Büyük bir konaklama merkezine nakledilen göçmenlerden biri bugün Avrupa Birliği’ne ulaşmayı hâlâ umut ettiklerini söyledi.

Göçmenler konaklama merkezlerinde gıda ve tıbbi tedavi görüyor, ancak bölgede hijyen standartları konusunda hala şikayetler var.

Belarus Kızıl Haçı Genel Sekreteri Dmitriy Şevtsov, sınırda mahsur kalan yaklaşık 2 bin kişi için şartların iyileştirildiğini söyledi.

Göçmenlerin çoğunun ülkelerine geri dönme teklifini reddettiklerini belirten Şevtsov, şu anda göçmenlerin koruma altında olduklarını ve bulundukları binalardan çıkmalarının engellendiğini belirtti.

Şarku’l Avsat