Natanz tesisinde nükleer anlaşmada izin verilmeyen gelişmiş santrifüjler sergilendi (IRNA)

ABD’den, İsrail’e İran uyarısı

New York Times: Washington, Tel Aviv’i Tahran’a yönelik saldırıların olumsuz sonuçları konusunda uyardı

ABD, İsrail’i İran’ın nükleer tesislerine yönelik saldırılarının taktiksel olarak tatmin edici olabileceği ancak yeni İran yönetimi nükleer müzakerelerine hazırlanırken bunların geri tepebileceği konusunda uyardı.

New York Times gazetesinin birkaç yetkiliye dayandırdığı haberine göre, İsrail istihbarat ajanları, nükleer yakıt üreten santrifüjleri felç etmeyi ve Tahran’ın yeni hükümetinin nükleer bomba yapabileceği günü geciktirmeyi umarak, son 20 ayda İran’ın baş nükleer bilim insanını öldürdü ve 4 nükleer ve füze tesisinde büyük patlamalara neden oldu.

Ancak ABD’li istihbarat yetkilileri ve uluslararası müfettişler, İranlıların tesisleri hızlı bir şekilde tekrar aktif duruma getirdiğini ve çoğu zaman çok daha hızlı bir şekilde uranyumu zenginleştirebilen daha yeni makineler kurduklarını söylüyor.

Örneğin, santrifüjler için önemli parçalar üreten bir tesiste ilkbaharın sonlarında patlama meydana geldi. Patlama uluslararası müfettişler tarafından kurulan kameraları ve sensörleri yok etti ancak burada çalışmalar yaz sonunda yeniden başladı.

Üst düzey bir ABD’li yetkili, alaycı bir şekilde bunu ‘Tahran’ın daha iyisini inşa et planı’ olarak nitelendirdi.

Bu bağlamda ABD, İsrail’i İran’ın nükleer tesislerine yönelik saldırılarının taktiksel olarak tatmin edici olabileceği ancak yeni İran yönetimi ilk uluslararası nükleer müzakerelerine hazırlanırken sonunda geri tepebileceği konusunda uyardı.

Ancak İsrailli yetkililer bunu reddetti. ABD ve İsrail’in güç kullanmak yerine diplomasi kullanmanın yararları konusunda ayrıldığı konulardan biri de bu.

Habere göre, Beyaz Saray’ın içinde son günlerde İran’ın daha zenginleştirilmiş uranyum üretimi ve bu yakıtı metalik forma dönüştürmesini dondurmak için bir tür geçici anlaşmanın mümkün olup olmadığını araştırmak için istişareler yapıldı.

Buna karşılık, ABD sınırlı sayıda yaptırımı hafifletebilir. Bu sorunu çözmeyecek ancak müzakereler için zaman kazandırabilir ve İsrail’in İran tesislerini bombalama tehditlerini önleyebilir.

Avrupalı ​​yetkililer, bir soğukluk gelişirse bir ‘B Planı’ düşünmek istemediklerini söylese de, ekonomik izolasyondan sabotaja kadar uzanan bu tür çeşitli planlar Beyaz Saray, Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı’nda düzenli olarak yapılan toplantıların ana konusu oldu.

ABD Başkanı Joe Biden, iki hafta önce bir basın toplantısında B Planı tartışmaları hakkında sorulan soruya, “Şu anda İran hakkında yorum yapmayacağım” diyerek yanıt verdi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Aviv Kochavi ise, İsrail ordusunun operasyon planlarını hızlandırdığını, İran ve nükleer askeri tehditle başa çıkmak için hazır olduğunu söyledi.

Bu, yeni Başbakan Naftali Bennett’in saldırıları planlamak ve uygulamak için daha fazla finansmana izin verdiği gerçeğine bir göndermeydi.

Şarku’l Avsat