MASAM, Yemen’de Husilerin yerleştirdiği 289 binden fazla mayını temizledi

Suudi Arabistan Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSRelief) tarafından yürütülen Yemen’deki Mayınları Temizleme Projesi “Masam” Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Temmuz 2018’den 19 Kasım 2021’e kadar olan dönemde İran destekli Husi milislerin çeşitli valiliklere yerleştirdiği 289 binden fazla mayını çıkarıp imha ettiklerini vurguladı.

Masam’ın yöneticisi Usame el-Guseybi Yemen’in geçici başkenti Aden’de düzenlediğini basın toplantısında, Masam’ın Yemen’de 4 yıldır faaliyet gösterdiğini açıkladı.

Masam, 97 bin 187 tanksavar mayını, 4 bin 183 anti personel mayının yanı sıra 181 bin 562 patlamamış mühimmat ve 6 bin 114 patlayıcı cihazı temizledi.

Masam projesinde deneyimli ve uzman çalışanların yer aldığını, kurtarılan valiliklerde mobil ekipler, hızlı müdahale, teknik inceleme ve kaldırma ekiplerinin bulunduğunu işaret eden el-Guseybi, projenin mayın kalıntıları için 120 patlama operasyonu gerçekleştirdiğini vurguladı.

Guseybi, Husi milislerin daha önce yerleştirdiklerinden farklı olarak yeni tip patlayıcılar yerleştirdiğini söyledi. Ayrıca eski olup olmadığına bakılmaksızın mayınların bulunduğu alanları belirleyen haritaların olmayışı  ve koordinat eksikliğinin büyük risk ve korkunç sonuçlar doğurduğunu belirterek tüm bunların sahada gerçek bir engel oluşturduğunu da belirtti.

Masam’ın yöneticisi, rastgele yerleştirilmiş ve kamufle edilmiş mayınların binlerce yaralı ve can kaybına neden olduğunu belirterek, projenin, Yemenlilerin hayatlarını güvence altına almak, topraklarını mayınlardan temizlemek, evlerine güvenle dönmelerini sağlamak, trajik sonuçlardan uzak kalarak güvenliği sağlamak amacıyla Suudi Arabistan Krallığı’nın çabası ve finansmanıyla çalıştığını söyledi.

Şarku’l Avsat