Riyad Şehir Bulvarı (Genel Eğlence Kurumu)

Riyad Sezonu’nu ilk ayında 3 milyon kişi ziyaret etti

Riyad Sezonu başkentin çeşitli bölgelerinde yerel, bölgesel ve küresel çapta ziyaretçileri cezbeden atmosferiyle ilk ayında 3 milyon ziyaretçiye ulaştı. Bu durum etkinliğe daha da fazla ilgi gösterileceğine yönelik tahminlerde bulunulmasına neden oldu.

Riyad Sezonu, 2021 yılının ikinci döneminde, başkentin farklı bölgelerinde sunduğu çeşitli etkinlikler ile tüm beklentilerin üzerinde bir performansa ve etkileyici başarılara sahne oluyor. Özellikle iki alanda kırdığı rekorla Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Riyad Sezonu, farklı milletlerden birçok kişinin beğenisini kazanarak kısa sürede dünya çapında ses getirdi.

Genel Eğlence Otoritesi Başkanı Turki Al eş-Şeyh resmi Twitter  hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Riyad Sezonu’nun lansmanından sonraki bir ay içinde 3 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yaptığını bildirdi. Bu aya ait en önemli olaylar ve faaliyetler ile ilgili kısa bir videonun Twitter’dan paylaşıldığını söyledi.

Twitter mesajında şu ifadeler kullanıldı:

“Riyad sezonunun ilk ayında gerçekleşenleri özetleyen bir video yayınladık. Çok şükür 3 milyon ziyaretçiye ulaştık.”

Videoda Riyad Safari alanı, El Murabba alanı, Harikalar diyarı, Riyad Şehir Bulvarı, araba galerisi ve kuyumcu dükkanı gibi bu yıl Riyad sezonuna dahil edilen önemli yerlerden bazıları yer aldı.

Riyad Sezonu, açılışından bu yana ilk 10 gün içinde bir milyon resmi ziyaretçi çekti. Sadece bu süre içerisinde geliri 550 milyon riyale ulaştı. Müsteşar Turki el Şeyh’in daha önce de işaret ettiği gibi etkinlik sadece ilk 20 günde iki ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.

Bu yılki Riyad Sezonu kapsamında 7 bin 500 etkinlik gerçekleştirildi. Bunlar arasında 70 Arap konseri, 6 uluslararası konser, 10 uluslararası sergi, 350 tiyatro performansı, 18 Arap oyunu ve 6 uluslararası oyun yer aldı. Ayrıca  bir serbest güreş şampiyonası, iki uluslararası maç ve 100 interaktif eğlencenin yanı sıra izleyicilerin ailelerin ve toplumun her kesiminin farklı damak zevklerine hitap eden 200 restoran ve 70 kafe ile hizmet verildi.

Riyad Sezonu’nun başlangıcında sergilenen tiyatro oyunları olağanüstü bir ilgiyle karşılandı. Mısır ve Kuveyt’ten sanatçıların çeşitli oyunlarından Mısır Filarmoni Orkestrası’na, Nightingale ve Ümmu Gülsüm’e kadar bir dizi Arap sanatçının eserlerinin seslendirildiği konserleri içeren olağanüstü etkinlikler düzenlendi.

Riyad Şehir Bulvarı bölgesi, 900 bin metrekare alanı kapsayan ve 10 binden fazla park yerine sahip 9 bölgesiyle alanla toplumun her kesimine keyif veren, eğlence seçenekleriyle dolu bir etkinliğe sahne oldu.

Riyad Sezonu bir dizi önemli uluslararası etkinliğe de ev sahipliği yaptı. Ortadoğu’nun en büyük mücevher sergisi olan ‘Nadir Mücevher’” sergisi, kraliyet aileleri ve ileri gelenlerinden mücevherlerle ilgilenenleri, yerel tüccarlardan yatırımcıları ve eşsiz mücevher ve nadir saat tutkunlarını kendine çekti.

Cirque du Soleil Messi adıyla sahneye koyulan, dünyanın en büyük futbolcularından olan Arjantinli futbol yıldızı Lionel Messi’nin hikayesi sirk ve futbolla harmanlandı. Oyuncunun olağanüstü yetenekleri ve becerileri özveri gözler önüne serildi.

Savaş Alanı bölgesinde, Suudi Arabistan’da ilk kez düzenlenen bir aktivite ile aksiyon dövüş ve savaş oyunları hayranlarına daha önce eşi görülmemiş heyecan verici bir deneyim yaşatılıyor. Açıldığı ilk günlerden bu yana oyuncuların 5 farklı alanda dövüş sanatı deneyimi yaşadığı bir dizi oyuna ek olarak atış poligonu, dövüş robotları ve tarihi silah müzesi ile farklı zevklere hitap eden bir dizi oyun sergileniyor.

Riyad Sezonu’nun son haftalarında Riyad Cephesi, Ortadoğu’nun en büyük ilham verici sergilerinden ve konferanslarından oluşan bir etkinliğe ve yerel olarak türünün en büyüğü olan eşsiz mücevher sergisine ev sahipliği yaptı. Elektronik oyunlar için düzenlenen Rush Festivali’nin yanı sıra şu an Riyad Oyun Festivali’ne de sahne oldu.

Etkinlikler kapsamında sanat, kültür, elektronik oyunlar, alışveriş ve teknoloji alanlarında 5 ay boyunca ilgililere, amatörlere, profesyonellere, girişimcilere ve yatırımcılara yönelik çeşitli alanlarda 9 uluslararası sergi düzenleniyor.

El-Murabba bölgesinde uluslararası lezzetlerin yer aldığı çok sayıda restoran ve kafede yemek severlerin arzularını yerine getirmek için ABD İngiltere, İtalya’dan Japonya, Arjantin ve Fransa’dan uluslararası lezzetler sunuluyor.

Yaban hayatına ve ilginç deneyimlere ilgi duyanların uğrak yeri olan Riyad Safari alanı, nadir bulunan hayvanlar ve kuş dünyası, su oyunları ve evcil hayvanlar için interaktif aktiviteler ile ziyaretçilerine seçkin bir safari deneyimi yaşatıyor. Farklı hayvan türlerini görmek için geziler ve özel rehberler eşliğinde turlar düzenleniyor. Ziyaretçilere eşsiz deneyim fırsatları sunuluyor. Böylelikle ziyaretçiler dünyanın en nadide hayvanlarını görebiliyor, özelliklerini ve doğalarını yakından gözlemleyebiliyor.

‘Riyad Harikalar Diyarı’, eğlence ve oyun alanında Riyad Sezonu’nun en büyük uluslararası deneyimlerinden biri olarak açıldığından bu yana çeşitli outdoor aktivitelerine sahne oluyor. Bunun yanı sıra kültür ve eğlencenin birleştiği bu kış atmosferinde kendine dünyanın her yerinden ziyaretçi çekerken toplumun tüm kesimlerinin arzularına uygun aktiviteler ve eğlenceler sunuyor. Riyad Harikalar Diyarı yetişkinlere ve çocuklara yönelik 103’den fazla oyun içeren 6 alandan oluşuyor.

Bölge, ressamlar ve plastik sanatçılar da dahil olmak üzere Suudi sanatçıların eserlerinin sergilendiği alanlarla da dikkat çekiyor. Ziyaretçilere büyük bir müzede yaratıcılıklarını ve becerilerini yaymalarına olanak sağlanıyor. Aynı zamanda, ailelerin çocukları için partiler düzenleyebileceği mekânlar da tahsis ediliyor. Çocuklar, becerilerini eğlenerek geliştirme fırsatı buluyor.

Zaman Yolculuğu Köyü, ziyaretçilere Suudi Arabistan’ın birçok bölgesindeki eski yaşam tarzlarını bugüne taşıyor. Sanat, müzik ve geleneksel unsurlarla gerçekleştirilen etkinliklerle ziyaretçileri kendine çekiyor. Söz konusu dönemleri yaşama deneyimi sunuyor.

Siyah-beyaz sinema gösterimleri ile tarihi yaşam dokularını restore eden ve ziyaretçilerine sosyal deneyimler yaşatan köyde sanatçılar geçmişin canlandırıldığı çeşitli partiler düzenliyor.

Riyad Sezonu’nun başlamasından bu yana düzenlenen konserler, müzisyenlerle dinleyiciler arasında yakın etkileşimlere sahne oluyor. Muhammed Abdo Arena’da sanatçı Elissa, eş-Şab Halid ve Muhammed Ramazan gibi başlıca Arap yıldızların şarkıları yankılandı. Kazım Es-Sehr, George Wassouf ve Wael Jassar tarafından canlandırılan Tarabiya Geceleri’ne Ebu Bekir Salim Tiyatrosu ev sahipliği yaptı.

Riyad Sezonu’nda restoranlarda, Sultan el-Halifa, Turki el-Abdullah, Nayef en-Nayef ve Miteb eş-Şalan gibi genç yüzler tarafından seslendirilen müzikaller ve konserler düzenlendi.

Groves bölgesi, eğlence ve sanat alanlarındaki istisnai deneyimlerin yanı sıra ziyaretçilerin zengin ve benzersiz bir deneyim yaşamalarına olanak tanıyan çeşitli kafeler, lüks restoranlar, eğlence alanları ve çeşitli sanat atölyeleriyle lüksün tadını çıkarmak isteyenlere farklı ve benzersiz bir atmosferde hizmet verdi.

Barış Ağacı alanı, çok sayıda göl ve yeşil alan, ışık saçan 12 metre yüksekliğindeki bir ağaç ve film müzikleri ile harmanlanan performanslarla ziyaretçileri adeta kendine çekti. Ayrıca canlı renklerle dolu bir çiçek bahçesi ve çeşitli eğlence aktivitelerinin yanı sıra ziyaretçilerin lüks uluslararası restoranların, konserlerin ve görsel şovların keyfini çıkarmalarına imkan sağladı.

Riyad Otomobil Fuarı, Riyad sezonu etkinlikleri kapsamında kapılarını açtığı andan itibaren çeşitli etkinliklere ve heyecan verici tekliflere sahne oldu. Ayrıca klasik ve modern modellerin bulunduğu dünyanın en nadir, en lüks ve en hızlı arabalarından 600’den fazla model sergilendi.

Fuarın ikinci gününde satışlar 15 milyon riyale ulaşırken otomobil tutkunları ve meraklıları için dünyaya ilk kez bu fuarda tanıtılan 3 araba ile benzersiz ve sıra dışı etkinlikler sunuldu. İngiliz Silverstone müzayede şirketi tarafından yönetilen küresel müzayedelere ek olarak Ferrari yarış arabalarının yeni modelinin resmi duyurusu yapıldı. Etkinlik kapsamında, 26 – 27 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Ferrari Scuderia Festivali’nin yanı sıra Ferrari Formula 1 takımı sürücülerinin de katılacağı günlük canlı performanslar düzenleneceği duyuruldu.

Şarku’l Avsat