Kuzey Buz Denizi aniden donunca birçok gemi Rusya açıklarında buzda sıkıştı

Erken ve beklenmedik don, Kuzey Buz Denizi’nde Rusya kıyıları açıklarındaki en az 18 yük gemisini buzda sıkıştırdı.

Norveç merkezli haber sitesi Barents Sea Observer’a göre Laptev Denizi ve Doğu Sibirya Denizi’nin çoğunu 30 cm kalınlığa varan bir buz tabakası kapladı.

Geçen yıllar boyunca iklim değişikliğinin neden olduğu daha sıcak hava koşulları gemilerin Rusya’nın kuzey deniz yolunun bazı kısımlarını kasımda sorunsuz geçmesine imkan vermişti.

Erken dona hazırlıksız yakalanan nakliye şirketleri şimdi buzkıranların gemilerine ulaşması için günlerce beklemek zorunda kalabilir.

Yaşananlardan ötürü şirketler Rusya’nın Meteoroloji Dairesi’ni hatalı bir hava tahmini yapmakla suçluyor.

Güzergahta mahsur kalan gemilerden The Mikhail Somov’un kaptanı Viktor Gil, durumun “hayli vahim” olduğunu söyledi.

Mürettebatın bir buzkıran onlara yaklaşık bir hafta içinde ulaşana dek yetecek kadar erzaka sahip olduğunu ekledi.

Rusya’nın nükleer enerjili buzkıran filosunu yöneten, devlete ait nükleer enerji şirketi Rosatom’un genel müdürü Aleksey Likhaçov pazartesi günü yaptığı açıklamada mahsur kalanlar arasında Hong Kong ve Marshall Adaları bandıralı gemiler olduğunu söyledi.

Gemilerin 5 ayrı noktada mahsur kalmış olmasının Moskova’yı endişelendirmesi muhtemel.

İklim değişikliği Avrupa ve Asya arasında yeni rotalar açtığı için Kremlin daha önce kuzey deniz yoluna çok büyük meblağlarda yatırım yapmıştı.

Rusya’nın Kuzey Kutbu’na bakan kıyı şeridi boyunca binlerce kilometreyi kapsayan rota Almanya’daki Hamburg’dan Mısır’daki Süveyş Kanalı aracılığıyla Tokyo’ya yapılacak bir yolculuğu yaklaşık 14 gün kısaltabilir.

Rusya’ya ait bir tanker olan Christophe de Margerie, buzkıranların yardımı olmadan kuzey deniz yolunu geçen ilk gemi olmuştu.

Güzergahtaki yük hacimleri son 10 yılda yaklaşık 10 kat artarak geçen yıl tahminen 32 milyon tona ulaştı.

Rusya Devlet Başkanı Putin daha önce bu rakamın 2024’e kadar neredeyse üç katına çıkmasını istediğini söylemişti.

Rusya’daki yetkililer aralarında iki petrol tankeri ve yük gemilerinin de olduğu mahsur kalmış gemileri kurtarmak için iki buzkıran gönderdi. Yetkililer gemileri gelecek aya kadar serbest kılmayı umduklarını söyledi.

Denizin üstü, Rusya’nın Kuzey Kutbu’na bakan kıyılarında ekimde kaydedilen sıcaklık normalden 4 santigrat derece kadar daha yüksek olmasına rağmen buz tuttu.

Independent Türkçe