Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Sani (sağda) ve Umman Sultanı Heysem bin Tarık dün Doha’da bir araya geldi (Umman Haber Ajansı)

Umman ve Katar’dan KİK’in bölgesel rolünün önemine vurgu

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Sani ve Umman Sultanı Heysem bin Tarık’ın dün Doha’da gerçekleşen görüşmesinde, Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) bölgenin güvenlik ve istikrarını artırmadaki önemini vurgulandı. İki ülke arasındaki ilişkileri ilerletme ile ekonomik ve askeri alanlardaki iş birliğini geliştirme konusunda var olan ortak isteğe dikkat çekildi.

Umman Sultanı Heysem bin Tarık dün Katar’a yaptığı iki günlük resmi ziyaretini tamamladı. Umman Sultanı Doha’da Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ile iki ülke arasındaki ilişkiler ve bunları geliştirmenin yollarının yanı sıra bir dizi bölgesel ve uluslararası konuları masaya yatırdı.

Katar resmi haber ajansı QNA’nın haberine göre görüşmede, ikili ilişkileri güçlendirme ve geliştirme yollarının yanı sıra bölgenin güvenlik ve istikrarını artıracak şekilde ortak Körfez eylemini güçlendirme çabaları da ele alındı.

Dün yapılan ortak açıklamada, görüşme sırasında çeşitli bölgesel ve uluslararası forumlarda istişareleri güçlendirme ve pozisyonları koordine etme gereğinin yanı sıra Arap ve İslam davalarına hizmet etmek adına başta Filistin davası olmak üzere Ortadoğu’da ve dünyada güvenlik ve istikrarı artırılması ve adil insanı amaçlara destek verilmesi başlıkları gündeme geldi.

Açıklamada, Umman Sultanı ve Katar Emiri’nin, iki ülkeyi her alanda seçkin işbirliği ve ortaklık ilişkilerinde bir araya getiren bağa vurgu yapıldığı aktarıldı. Ayrıca her iki liderin de temiz enerji alanında ve iklim değişikliğini sınırlamak için deneyim alışverişinde işbirliği yapma konusunda anlaştığı kaydedildi.

Umman ve Katar haber ajansları tarafından aktarılan açıklamada,  tarafların iki ülkedeki birçok sektörde ve alanda yatırım fırsatlarını artırmak, ortaklıklar kurmak ve katma değere sahip projeleri hayata geçirmek için ilişkileri güçlendirerek sağlam bir temel oluşturmaya karar verdiği bildirildi. Ayrıca ticaret hacminin arttırılmasının yanı sıra iki ülkenin çıkarları doğrultusunda entegrasyonu sağlamak adına özel sektörün rolünü güçlendirmesi gerektiği konusunda anlaşma sağlandı.

İki taraf, askeri iş birliğinin yanı sıra servet gelirlerinde çifte vergilendirmeyi önleme, vergi kaçakçılığını engelleme, işgücü ve insan kaynaklarının geliştirilmesini sağlama alanlarında da anlaşmalar imzaladı. Katar Yatırım Otoritesi ile Umman Yatırım Otoritesi arasında turizm ve oteller, deniz taşımacılığı ve limanlar alanında iş birliğini öngören anlaşmalara da imza atıldı.

Açıklamada,  Umman Sultanlığı’nın Katar’ın Dünya Kupası’na (Katar 2022) ev sahipliği yapmasından duyduğu gurur dile getirildi. Katar’ın bölgenin mirasını yansıtan bu büyük küresel etkinliği düzenlemedeki başarıya olan güven vurgulandı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Umman Sultanı, Katar ziyaretinin ikinci ve son gününde düzenlenen çok sayıda törene ve etkinliğe katıldı. Sultan Heysem, Doha’daki Katar Eğitim, Bilim ve Toplum Geliştirme Vakfı’nı ziyaret ederek kurumun eğitim, araştırma, toplumu geliştirme, yenilik ve girişimciliği teşvik etme alanlarında faaliyet gösteren kuruluşları denetlemedeki rolü hakkında bilgi aldı. Umman Sultanı ayrıca Katar Milli Kütüphanesi’ni de ziyaret etti.

Umman haber ajansı tarafından servis edilen bir diğer haberde Sultan Heysem’in dün Doha’dan Umman’a dönüş yolunda Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayed Al Nahyan’a bir tebrik telgrafı gönderdiği bildirildi.

Şarku’l Avsat