Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı’nın Brezilyalı bakanlar ile yaptığı görüşme (SPA)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Brezilyalı mevkidaşı ile görüştü

İki ülke arasındaki ilişkilerin gözden geçirildiği görüşmeye Brezilya Temsilciler Meclisi Başkanı ve diğer bakanlar katıldı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, dün, Brezilyalı mevkidaşı Carlos Alberto ile bir araya geldi. Taraflar, ikili ilişkileri çeşitli alanlarda ilerletmek, bölgesel ve uluslararası konularda iki dost ülkenin çıkarlarına hizmet edecek şekilde ortak eylemlerde bulunulması hakkında görüştü.

Taraflar, bölgede ve dünyada güvenlik ve istikrar sağlanmasında iki ülkenin rolünü, Suudi Arabistan’ın Yemen’de yaşanan krizi sona erdirmesi ve kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşılması için gösterdiği çabaları ele aldı. Toplantıda, İran’ın nükleer silahlara sahip olmasının engellenmesi, Ortadoğu bölgesini kitle imha silahlarından arındırmak ve terörle mücadeledeki uluslararası çabalar masaya yatırıldı.

Prens Faysal ayrıca, Bakan Alberto’nun heyetinde yer alan bazı Brezilyalı bakanla görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerde Suudi Arabistan ve Brezilya arasındaki ilişkilerin iki ülke arasında işbirliği sağlanması için güçlendirilmesi ve iki dost ülkenin çıkarlarına hizmet edecek şekilde ortak eylemlerde bulunulmasının önemi konuşuldu.

Bakanlar, başta enerji alanı olmak üzere birçok alanda ve Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu ışığında iki ülke arasındaki işbirliği ve yatırımların geliştirilmesi hakkında görüşmeler yaptı.

Bakan Faysal, Brezilya’ya yaptığı ziyarette Brezilya Temsilciler Meclisi Başkanı Arthur Lira ile bir araya gelmişti. Taraflar, iki ülke arasındaki ikili ilişkileri ve bu ilişkilerin her alanda geliştirilmesinin yollarını gözden geçirerek ülkeler arasında ortak parlamenter eyleminin güçlendirilmesinin önemini tartışmışlardı.

Görüşmede farklı medeniyetler ve kültürler arasında diyalog kurulmasını teşvik etmek, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak, insanların refahını sağlamak için dünyadaki parlamentolar ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte çalışmanın rolü tartışıldı. Taraflar, bölgede ve uluslararası arenadaki son gelişmeleri de ele aldı.

Toplantıya Suudi Arabistan’ın Brezilya Elçisi Ali Bahisam ve Dışişleri Bakanlığı Ofisi Genel Müdürü Abdurrahman Davud eşlik etmişti.