Naftali Bennett (Twitter/ @IsraeliPM)

İsrail’den dünya güçlerine: İran’ın nükleer şantajına boyun eğmeyin

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, diplomatların İran’ın nükleer anlaşmasını canlandırmak amacıyla Viyana’da bir araya geldikleri saatlerde, dünya güçlerini ‘İran’ın nükleer şantajına boyun eğmemeye’ çağırdı.

Bennett, İran ile müzakere yürüten ülkelerin temsilcilerine hitaben konuştuğu videosunda, “Bugün İran, ‘neredeyse hiçbir şey karşılığında’ yaptırımları sona erdirmek ve nükleer programını sağlam tutmak gibi net bir hedefle Viyana’daki müzakerelere gitti” dedi.

Başbakan, dün yaptığı açıklamada ise, nükleer programına kısıtlamalar getirilmesi karşılığında dünya güçlerinin İran’a yönelik yaptırımları kaldırmasından İsrail’in çok endişeli olduğunu söylemişti.

Bennett hükümete hitaben konuşmasında, “İsrail, yaptırımları kaldırma ve nükleer alanda tatmin edici olmayan kısıtlamalar karşılığında İran’a milyarlarca dolar akışına izin vermeye hazır olma konusunda çok endişeli. Bu, Amerikalılara veya İran ile müzakere eden diğer ülkelere ilettiğimiz mesajdır” ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade bugün erken saatlerde, Tahran’ın Viyana’da devam eden müzakereler sırasında uluslararası toplumla nükleer programı konusunda bir anlaşmaya varmaya ‘güçlü bir şekilde kararlı’ olduğunu söyledi.

Hatibzade, nükleer müzakerelerde ABD heyetiyle ikili bir görüşme yapılmayacağını da ekledi.

Analistler 2015 yılında varılan anlaşmanın canlandırılması için çok az fırsat görürken, İran’ın nükleer programıyla ilgili uluslararası görüşmeler gergin bir atmosferde devam ediyor.