WHO’dan Omikron varyantı için ‘hazır olun’ çağrısı

Birçok ülke yasaklamalar ve kısıtlamalar getirdi

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), “çok yüksek” risk teşkil eden Omikron varyantının küresel ölçekte yayılma potansiyelinin fazla olduğunu ve bazı bölgelerde Kovid-19 vaka artışlarının ağır etkilerinin görülebileceğini açıkladı.

Teknik değerlendirmesinde 194 ülkeye, yüksek riskli gruplar için aşılamayı hızlandırma ve gerekli sağlık hizmetlerinin sağlanabilmesi için varyantın yayılmasını “kontrol altına alma planlarının mevcut olması” çağrısında bulundu.

WHO, “Omikron varyantının daha önce görülmemiş sayıda spike proteini var ve bunların bazıları salgının gidişatına yapabilecekleri muhtemel etki nedeniyle endişe verici. Dünya genelinde Omikron’dan kaynaklanan riskin çok yüksek olduğunu değerlendiriyoruz” dedi.

WHO, Omikron varyantının, aşıların ve hastalığı geçirmenin sağladığı korumayı aşma potansiyelini daha iyi anlamak için daha fazla araştırma gerektiğini ekleyerek “Gelecek haftalarda daha fazla veri elde edeceğiz” ifadelerini kullandı.

WHO, “Kovid 19 vakalarının aşılanmış kişilerde de görülmesi bekleniyor ancak daha az ve tahmin edilebilir bir seviyede olacak” diye belirtti.

Yasaklamalar

Dünya genelinde birçok ülke koronavirüsün yeni Omikron varyantının yayılmasını kontrol altına almakta zorlanırken, dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olan Japonya bütün dünyadan yabancı ziyaretçi girişini yasakladı.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Japonya’nın bugünden itibaren tüm yabancılara sınırlarını kapatacağını söyledi.

Önceki varyantlardan daha bulaşıcı olan Omikron varyantı ilk olarak Güney Afrika’da ortaya çıktıktan sonra, Avustralya, Belçika, Botsvana, Birleşik Krallık, Kanada, Danimarka, Fransa, Almanya, Hong Kong, İsrail, İtalya, Hollanda ve Güney Afrika’da görüldü.

Avustralya sınırlarını kalifiye göçmenlere yeniden açma planlarını gözden geçireceğini açıkladı.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Avustralya’nın 1 Aralık’tan itibaren kalifiye göçmenlere ve öğrencilere sınırlarını yeniden açma planlarını gözden geçireceğini ve yabancı ziyaretçiler için iki haftalık otel karantinasını yeniden devreye almak için “biraz erken” olduğunu söyledi.

Morrison sınır kısıtlamalarınının Çarşamba gününden itibaren gevşetilmesini değerlendirmek için günün ilerleyen saatlerinde ulusal güvenlik panelinin toplanacağını ve eyalet ve bölge liderlerinin bir araya geleceğini açıkladı.

Morrison, Omikron’un ciddiyeti, bulaşıcılığı ve aşı direncinin belirlenmemiş olması nedeniyle sakin olma çağrısında bulundu.

Yeni varyantı “endişe verici bir varyant” olarak nitelendiren Dünya Sağlık Örgütü varyantın ciddiyet düzeyinin anlaşılmasının “günler ila birkaç hafta” sürebileceğini açıkladı.

Farklı bir varyanttan şüphelenen ilk kişilerden biri olan Güney Afrikalı bir doktor, Omikron’un semptomlarının şimdilik hafif olduğunu ve evde tedavi edilebileceğini söyledi.

Seyahat kısıtlamaları

Endonezya’dan Suudi Arabistan’a kadar birçok ülke, Güney Afrika’dan gelen ziyaretçilere seyahat kısıtlamaları getirdi.

Singapur Sağlık Bakanlığı, yeni varyantın görüldüğü ülkelerle “bağlantı noktaları/ulaşım ağları” olduğu gerekçesiyle Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Orta Doğu ülkelerindeki aşılı kişilerin Singapur’a seyahat etmeye başlamasını ertelediğini açıkladı.

Birleşik Krallık, bugün G7 sağlık bakanlarını acil toplantıya çağıracağını açıkladı.

İsrail, ülkeye yabancıların girişini yasaklayacağını ve telefon ile vakaları izleme yönteminin yeniden devreye alacağını açıkladı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Başkan Joe Biden’in bugün varyant ve ABD’nin tepkisi/alacağı olası önlemler hakkında bilgi vereceği belirtildi.

ABD’nin bulaşıcı hastalıklar konusundaki en yetkili uzmanı Anthony Fauci, Biden’a Omikron’un bulaşıcılığı ve diğer özellikleri hakkında kesin bilgi almanın yaklaşık iki hafta süreceğini söyledi.

Şarku’l Avsat