Marib ve Cevf’te düzenlenen operasyonlarda 85 Husi milisi öldürüldü

Darbeciler, Makbana ve Cebel Ras eteklerinde hedef alındı.

Yemen’de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu’nun Marib ve el-Cevf illerinde, Husi milis bölgelerine düzenlediği son 24 saatte düzenlediği 15 operasyonda 85 Husi milis öldürüldü. Milis mevzilerinin vurulduğu operasyonlarda Yemen’in batısındaki Hays cephesinde bir silahlı insansız hava aracını düşüren Koalisyon güçleri, Taiz vilayetinin batısındaki ilerleyişini sürdürdü.

Koalisyon açıklamasında, Marib ve Cevf’te 12 aracın imha edildiğini, operasyonların uluslararası insan akları hukukuna göre ilerlediği bilgisini verdi.

Taiz’in batısındaki Makbana bölgesindeki operasyonlarına hız veren Koalisyon güçleri, milislerin topu ateşiyle hedef aldığı yerleşim yerlerindeki sivilleri korumak ve ordunun Taiz’i batı kıyısına bağlayan milis ikmal hatlarına bakan stratejik Cebel Şamir’e doğru ilerlemesini sağlamak için Şamir’de tecrit altındaki çok sayıda köyü ve tepeyi kurtardı.

Hays ve el-Cerrahi ekseninde de milisler ile Koalisyon arasında çatışmalar yaşandı. El-Adin İbb kavşağı yakınlarındaki bölgelerde ve Hudeyde valiliğinin Hays ilçesinin batısındaki alanlarda çatışmalar şiddetlendi. Hays’ın doğu ve kuzeydoğusunda konuşlu birlikler, Makbana ilçesi ve Hudeyde’ye bağlı Cebel Ras ilçesi eteklerinde Husi milislere ait mevzileri top atışlarıyla hedef aldı.

Ordu medyası, darbecilerin toplanma bölgelerinin ve takviyelerinin dikkatle izlenmesinin ardından düzenlenen operasyonda birçok milisin öldüğünü bildirdi. Arap Koalisyonu uçakları da Husi milislerinin Hays üzerinden füze taşıyan insansız hava aracını düşürdü.

Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik geçici başkent Aden’de, operasyon alanı Aden, Lahic, Abyan, ed-Dali ve Taiz’i kapsayan Dördüncü Askeri Bölge liderliği toplantısına başkanlık etti. Toplantıda Husiler ile temas hattındaki durum, cephelerde yürütülen savaşlar, çatışmalara hazırlık için alınan önlemler, muharebe performansını artırmak ve belirlenen hedeflere ulaşmak için gereken destek ele alındı.

Tarım ve Balıkçılık Bakanı, Askeri ve Güvenlik Desteği Bakanlar Komitesi üyesi Salim Sokotri ve Dördüncü Askeri Bölge Komutanı Tümgeneral Fadl Hasan’ın da katıldığı toplantıda bölge çalışanlarının durumları, maaşlarının ödenmesi ve bu yönde yürütülen çalışmaların düzenlenmesi başlıkları gündeme geldi. Korgeneral Muhammed Ali el-Makdisi liderliğindeki Savunma Bakanlığı da sahadaki gelişmeler hakkında bilgi almak için bir toplantı düzenledi.

Savunma Bakanı, Husilerin ilerleyişinin sona erdiğini, zaferin mücadelede tarih yazan, milislerin karşısına cesurca çıkan kahramanlar sayesinde elde edileceğini vurguladı. Toplantıda, isyancı milislere ve terörizme karşı koymada kararlı olan silahlı kuvvetlerin istenen ulusal hedeflere ulaşma, devleti yeniden kurma, Yemen ve bölgenin güvenliğine yönelik tüm komplolarla mücadele etme yolunda ilerlediğini kaydetti.

Toplantıda aynı zamanda tüm Yemenlilerin cumhuriyet projesi, Eylül ve Ekim sabiteleri ile referansları çevresinde özgürlüğü kucaklıyor olmasının gururuna, Yemen, kimliği, istikrarı ve geleceğine yönelik varoluşsal bir tehdit oluşturan darbe projesinin tehlikelerine dair yüksek derecedeki ulusal farkındalığa da dikkat çekildi.

Genelkurmay Başkanı Korgeneral Sağir bin Aziz söz konusu toplantıda, Suudi Arabistan Krallığı’na yaptığı son ziyarette Yüksek Komutanlık ve Ortak Kuvvetler Komutanlığı ile yaptığı görüşmeler, Bahreyn’de düzenlenen Manama Diyalogu 17. oturumunda bölgesel güvenlik konferansına katılım ve kardeş ve dost ülkelerin ordu liderleriyle yaptığı toplantılar hakkında bilgi verdi.

Savunma Bakanlığı liderliği, Suudi Arabistan Krallığı liderliğindeki, Birleşik Arap Emirlikleri’nin de yer aldığı Arap Koalisyonu’nun Yemen halkına, liderliğine ve silahlı kuvvetlerine verdiği desteğe, düşman İran ve milisleriyle mücadeledeki operasyonlara, Arap ulusal güvenliğinin, hayati önemdeki küresel çıkarların ve uluslararası seyrüsefer güvenliğinin savunulması yönündeki tutumlarına  dikkat çekti.