(Şarku'l Avsat-Arşiv)

Dera’nın batısındaki bombalamada sivil can kayıpları yaşandı

Suveyda’da halk Rus yardımlarını kabul etmedi.

Suriye’nin güneyinde yer alan Dera’nın batı kırsalındaki Neva şehrine düzenlenen 15 farklı saldırıda sivil can kayıplar yaşandı. Bu saldırılar öncesinde ise Neva şehri ile Şeyh Saad kasabası arasındaki yolda askeri güvenlik müfrezesinde görev yapan, Askeri Güvenlik Birimi’ne bağlı subaylara ait askeri araca bombalı saldırı düzenlenmiş, olayda 3 kişi ölmüştü. Diğer yandan Suveyda halkı ise Dürzilerin çoğunlukta olduğu bölgeye yardım taşıyan Rus devriyesini şehirden kovdu.

Neva şehri sakinleri, karakol kavşağı yakınlarında 9. Tümen saflarından rejim güçlerinin 2 üyesine ait ceset buldu. Ellerinde ise ‘şehrin bombalanmasına cevap olarak’ yazılı birer kağıt parçasının yer aldığı görüldü. Deralı aktivistler, yerleşim yerleri bombalandığı sırada sivil nüfusun paniğe kapıldığının kaydedildiği görüntüleri yayınladı. Öğretmen Avad Ebu es-Sıl ve Cihan el-Muzeyb’in hayatını kaybettiği söz konusu saldırıda diğerleri ise yaralandı. Neva Ulusal Hastanesi, yaralılar için kan bağışı çağrısında bulundu.

Siviller korku ve endişeye kapılırken rejim güçleri kapsamlı bir şekilde Neva kentine konuşlandı. Hedef alınan yerin yakınlarındaki bazı çiftlik ve çadırlara baskın düzenleyen askeri güçler, burada bulunanlardan bazılarını tutukladı.

Rus tarafının olaya müdahalede bulunmadığını söyleyen yerel kaynaklar, Dera’nın batı kırsalındaki ileri gelenler ve ilgililerin şehrin ansızın bombalanmasının ardındaki nedenlerini öğrenmek için Dera’dan askeri ve hükümet yetkilileriyle temasa geçtiğini aktardı. Bir grup, Neva ve Şeyh Saad arasında rejim üyelerini taşıyan aracın hedef alındığı bombalı saldırıyı gerçekleştirmekle suçlanıyor.

Askeri Güvenlik Birimi’nden memurların Neva şehri sakinlerine tehditte bulunduğunu aktaran “Daraa 24” ağı, şehrin bombalanmasının çözüm ve uzlaşı anlaşmasına tabi yerel unsurların bombalamayı gerçekleştirmekle suçlamasından kaynaklandığını söyledi. Neva halkından bazıları ise kendilerine yönelik bu suçlamaları kınayarak bunların keyfi bir şekilde öne sürüldüğünü vurguladı. Aynı zamanda askeri güvenlik aygıtının bölge sakinlerine karşı yürüttüğü toplu cezalandırma politikasını reddettiklerini ifade ettiler.

Dera’nın batı kırsalındaki en büyük şehirlerden sayılan Neva şehrinde güvenlik birimlerine ve şehir polisi nahiyelerine bağlı birkaç güvenlik merkezi ve noktası bulunuyor. Nitekim Rusya ile harita anlaşmasının ve yeni çözüm anlaşmasının uygulanması ardından şehir ilk kez saldırıya uğruyor.

Geçen hafta bir askeri aracın daha hedef alındığı şehirde daha önce 2018’de kaydedilen uzlaşı anlaşması ardından, kimliği belirsiz kişiler şehirde Suriye rejimine ait noktaları hedef almıştı. Geçtiğimiz günlerde kentte yeni uzlaşılar kaydedilirken Ekim ayında ise Rus polisi huzurunda uzlaşıları yürüten güvenlik komitesine çok sayıda silah teslim edilmişti.

Suriye rejimine bağlı güvenlik güçleri, son zamanlarda Dera’daki Bedevi aşiretlerin bulunduğu yerlerde baskınlar düzenliyor. Bölge aşiretlerinden ileri gelenler ve şeyhler, son olayların gidişatından haberdar olmak ve Bedevi kabilelerinin maruz kaldığı ihlalleri kınamak için Lacat’ta bir araya geldi. Zirâ Lacat’tan aktivistlerin bildirdiğine göre baskınlarda öldürme ve tutuklama vakaları da kaydedildi.

Suveyda’da Pazartesi sabahı Şahba kentini ziyaret eden Rus askeri polis heyeti, ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılması için belediye meclisine 500 adet gıda kolisi verdi. Yardım dağıtmak üzere Suveyda’nın batı kırsalındaki Mazra kasabasındaki belediye meclisine gelen Rus askeri polisi heyeti, buradan kovuldu. Çevrede çok sayıda kişiden “İşgalciden iyilik istemiyoruz” sloganlarının atıldığı duyuldu.

Rus askeri polisi, çeşitli dönemlerde Suveyda’daki çoğu köy ve kasabayı ziyaret ederek gıda kolisi dağıtıyor. Geçen yılın sonlarında Rusya, “Rusya’dan Suveyda şehrine sevgilerle” adlı girişimi kapsamında yaklaşık 55 ton gıda ürünü dağıtmıştı.

İki gün önce Suveyda’da bir araya gelen yerel silahlı grup liderleri, polise tabi rejim güçlerinin Ulusal Hastane’ye yönelik baskını ardından burada patlak veren son olayları tartıştı. Söz konusu görüşmeye katılanlar, bunları otoriteden Suveyda’daki topluluğa bir mesaj olarak değerlendirdi. Güvenlik çetelerini hükümet çeteleriyle değiştirmeyi reddederek herhangi bir şiddet ve yasa dışı uygulamaya kuvvetle karşı koyma niyetlerini doğrulayan katılımcılar, adli kolluk kuvvetlerinin aktifleştirilmesi, yargının himaye edilmesi ve müdahale olmadan çalışmasına izin verilmesi, taleplerin güvence altına alınması, güvenlik hizmetlerinin sivil meselelerden el ayak çekmesi, su, elektrik ve akaryakıt hizmeti kuruluşları yöneticilerinin görevden alınıp yargı huzurunda sorumlu tutulması gerektiğini vurguladı.

Dar Era’da Suveyda’nın dini ve geleneksel liderlerinin ve Suriye hükümetinin buradaki temsilcilerinin son gelişmeler ışığında ilin geleceğini tartışmak, bir sonraki aşama için Suveyda ile Suriye hükümeti arasında üzerinde anlaşmaya varılacak ortak bir formül bulmak üzere bir araya geleceği kapsamlı toplantılar yönünde hazırlıklar yapılıyor.