İsrail’e yayınlanan rapora göre Hamas operasyon hazırlığında

İsrail istihbaratı, Hamas’ın başta Gazze Şeridi olmak üzere birçok bölgede İsrail hedeflerine saldırı hazırlığında olan 60 kişilik bir hücrenin gözaltına alındığı bildirildi.

Yedioth Ahronoth gazetesi tarafından bazı bölümleri yayınlanan rapor ve Tel Aviv’deki  Meir Amit İstihbarat ve Terörizm Merkezi (ITIC) tarafından hazırlandı. Raporda, Hamas’ın Mısır’ın arabuluculuğunda İsrail ve Filistin yönetimiyle uzlaşı için müzakereler yürütmeye paralel biçimde iki yönlü çalıştığı aktarıldı. Bunlardan ilki, Hamas güçlerinin İsrail ile füze savaşı çatışmasına hazırlanması, füze stoku ve gelişmiş insansız hava araçlarının geliştirilmesi, ikincisi ise bombalama operasyonları için hazırlık olarak bildirildi.

Raporda, Hamas’ın, İsrail’in görmezden gelemeyeceği büyük bir güç olarak bölgedeki konumunu güçlendirmeyi hedeflemesinin yanı sıra Gazze Şeridi’ndeki kuşatmayı kaldırmak ve Batı Şeria’da yeni bir anlayış mekanizması bulmak için müzakere ettiği bilgisi de yer aldı. ITIC’E bağlı merkeze göre 21 Kasım’da Hamas üyesi Fadi Ebu Şuheydam’ın Doğu Kudüs’te gerçekleştirdiği ve İsrailli bir vatandaşın ölmesinin yanı sıra dört kişinin ise yaralanmasıyla sonuçlanan silahlı saldırı orta ölçekli operasyonlarına örnek gösterildi. 17 Kasım’da Doğu Kudüs’te 16 yaşındaki bir çocuk tarafından bıçaklı saldırı düzenlendiği de kaydedildi.

Hamas, iki saldırının sorumluluğunu resmi olarak üstlenmese de bu yönde açıklamalar yayınladı. İsrail güvenlik güçleri, bu tür operasyonların bir daha tekrarlanmaması adına yürütülen istihbarat çalışmalarında yeni saldırılar başlatmak için planlar hazırlanıldığının öğrenildiğini bildirdi. Hamaslı eylemcileri gözaltına alma kararı aldı. Bir hafta içerisinde gözaltı sayısı 60’ı aşarken soruşturmalar söz konusu kişilerin Batı Şeria’daki bazı merkezlerde silahlı operasyonlar gerçekleştirebilecekleri geniş bir altyapı kurduklarını ortaya çıkardı.

İsrail istihbarat servisleri ile yakın ilişkilerini sürdüren ITIC, söz konusu olaylar ve öncesinde yaşanılanların Hamas’ın Batı Şeria ve Kudüs’e sızma girişimleri planladığının kanıtı olduğunu aktardı.

Özellikle altı ay önce Gazze Şeridi’ne yapılan son saldırıların ardından Hamas kendini Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın savunucu olarak lanse etti. Hamas Hareketi’nin hamleleri son aylarda Kudüs’te gerçekleştirilen bir dizi saldırıda da kendini gösterdi.

İstihbarat ve Terörizm Merkezi, Hamas’ın Batı Şeria’da terör operasyonları teşvik etme ve sahadaki gelişmeleri sekteye uğratma girişimlerinin Gazze Şeridi’ndeki sakinliği koruyarak İsrail’e zarar vermeyi amaçladığını belirtti. Hamas’ın Filistin Otoritesi’ne meydan okuyarak yönetme kabiliyetine zarar vermeye çalıştığını ve yönetim içindeki konumunu güçlendirdiğini iddia etti.

Hamas’ın Batı Şeria’daki terör örgütlerini harekete geçirme çabalarının devam ettiği belirtilen açıklamada söz konusu eylemlerin çoğunun gerek İsrail gerekse Filistin yönetiminin yardımıyla erken aşamada engellendiği ancak hareketin bazı ölümcül saldırılar gerçekleştirmeyi başardığı kaydedildi. ITIC açıklamasında, Hamas’ın propogandalarını sürdürdüğü ve Arap medyası aracılığıyla kışkırtmalarına devam ettiği belirtildi. Operasyonların Şalit Anlaşması kapsamında serbest bırakılan ve ardından Gazze veya Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri’nin lideri olduğu, bölge ülkelerine sınır dışı edilen mahkumlar tarafından denetlendiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca Doğu Kudüs’te ikamet eden Zekeriya Necip’e de atıfta bulunuldu.

Raporda, İsrail istihbaratının Ramallah, el Halil ve Cenin de dahil olmak üzere Batı Şeria’nın farklı bölgelerinde 60 Hamas üyesini gözaltına aldığı ve çok sayıda silah, mühimmat ve patlayıcı bulunduğu kaydedildi.

Şarku’l Avsat