Mısır’dan Afrika Kıtası’nda kadınların güçlendirilmesi çağrısı

Mısır hükümeti, Afrika ülkelerinde kadınların her alanda katılımını güçlendirme çabalarını artırma ve konuyla ilgili çalışmalara özel önem verme çağrısında bulundu.

Mısır’ın Etiyopya Büyükelçisi ve Afrika Birliği Daimi Temsilcisi Muhammed Ömer Cad salı günü “Kadınlar ve Kadınların Barış ve Güvenlikteki Rolü” başlığıyla düzenlenen Afrika Birliği (AfB) Barış ve Güvenlik Konseyi’nin kasım ayına ilişkin son oturumlarına başkanlık etti.

Mısır’ın Addis Ababa Büyükelçiliği sosyal medya sayfalarında yayınlanan basın açıklamasında oturumun, Afrika Kıtası’ndaki kadınların ilerlemesinin yanı sıra barış ve güvenliğin korunmasındaki rollerini değerlendirmeyi amaçladığını söyledi.

Mısır Büyükelçisi, Kahire’nin konuya dair çabalarına dikkat çekerek Mısır’daki kadınların siyasi ve ekonomik hayata katılımının teşvik edilmesi yönünde atılan adımların altını çizdi.

Kadınların katılımını desteklemek için Kıta’daki çabaların iki katına çıkarılması gerektiğini belirten Mısırlı diplomat ayrıca tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele ve iyileşme çabaları ışığında bu konuya özel olarak dikkat gösterilmesine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Kadınların Kıta’daki rolünü artırmak için Afrika Birliği ve üye devletlerle uluslararası ortaklıkları güçlendirme çağrısında bulundu.

Mısır kasım ayı başlarında Afrika’da afet yönetimi, terör olgusu, yasa dışı göç ve iklim değişikliğinin barış ve Kıta güvenliği üzerindeki etkilerinin üstesinden gelmek için kalıcı çözümler bulmayı hedefleyen Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi’nin başkanlığını devraldı.

AfB Barış ve Güvenlik Konseyi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi modelini takip eden bir oluşum olarak biliniyor.

Şarkul Avsat