ABD’de sağlık çalışanlarına zorunlu aşı uygulaması davalık oldu

ABD yönetiminin özel ve sağlık sektörü çalışanlarına zorunlu aşı uygulama kararının yargıya taşınması gündemde. Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19’un yeni mutasyonu Omikron hakkında çok az bilginin bulunması ise endişeleri arttırıyor.

Ülke genelinde zorunlu aşılamayı reddedenler, hükümetin, Kovid-19 ile mücadele ve normal hayata dönme çabaları kapsamında Biden yönetiminin ulusal aşı kampanyası kapsamında milyonlarca sağlık çalışanı için gelecek haftadan itibaren yürürlüğe girmesi planlanan yasal düzenlemesini durdurmak için federal bir yargıç bir ön tedbir kararı çıkardı.

ABD Louisiana Batı Bölgesi Bölge Mahkemesi Yargıcı Terry A. Doughty tarafından Salı günü yayınlanan kararda, “Sağlık sektörü sağlık çalışanlarına aşı yapılması kararının bir devlet kurumu tarafından değil, Kongre tarafından yapılması gereken bir şey olduğunda şüphe yok” diyerek, idarenin kural ve düzenlemelerinin askıya alınmasına karar verdi.

Doughty yaptığı açıklamada, “Böyle bir yetkinin anayasal olup olmayacağı net değil. Bu konu eninde sonunda bundan daha yüksek bir mahkeme tarafından karara bağlanacaktır” dedi.

Bu karar, birçok sağlık çalışanının ve diğer işgücü sektörlerinin, 6 Aralık’a kadar piyasaya sürülmek üzere planlanan aşıların zorunlu olarak alınmasına itiraz ettiği dönemde alındı.

ABD yönetiminin kararı, sağlık tesislerinde çalışan ve yaklaşık 2,4 milyonu henüz aşılanmamış olan 10 milyondan fazla işçiyi kapsıyor.

Hukuki karara göre, düzenleme tıbbi ve dinî muafiyetlere izin veriyor.

Biden yönetimi yaptığı açıklamada, hastane ve bakımevleri gibi kurumların hastaları Kovid-19 virüsünden korumakla yükümlü olduğunu söyledi.

Louisiana, Kasım ayı ortasında federal hükümete karşı dava açtı. Zorunlu aşılamanın durdurulması ve bu karara destek vermek için 13 devlet daha dahil oldu.

Louisiana Başsavcısı Jeff Landry medyaya yaptığı açıklamada, “Mücadelemiz henüz bitmemiş olsa da, mahkeme başkanının, sadece sağlık çalışanlarımıza değil, aynı zamanda yoksul ve yaşlılarımıza yönelik sağlık hizmetlerine erişim konusunda da anayasaya aykırı ve ahlaksız bu saldırıya karşı ilk müdahaleyi yapmış olmasından memnunum” ifadelerini kullandı.

Federal temyiz mahkemesi, bu ayın başlarında en az 100 çalışanı olan şirketler için zorunlu aşı veya koronavirüs test yetkisini geçici olarak engelledi. Söz konusu karar büyük olasılıkla Adalet Bakanlığı’nın Ohio’da olduğunu belirlediği Temyiz Mahkemesi tarafından incelenecek.

Aynı zamanda, ABD hükümeti, ilk olarak geçtiğimiz iki hafta Güney Afrika’da tespit edilen koronavirüsün Omicron varyantıyla mücadele etmek için ABD’ye seyahat eden herkese daha sert bir test uygulayarak yeni şartlar getirmeyi düşünüyor.

Şarku’l Avsat’ın CNN International’dan aktardığı habere göre, yeni şartlar, yolcuların seyahatten bir gün önce taranmasını ve ABD vatandaşları ve daimî sakinler de dahil olmak üzere tüm yolcuların Omikron varyantı olmadıklarından emin olmak için ABD’ye varışta tekrar test edilmesini gerektiriyor.

Öte yandan Biden yönetimi, koronavirüsün yeni varyantlarıyla daha iyi mücadele edebilmek adına gelecekteki koronavirüs aşılarının değiştirilmesi gerekmesi durumunda acil durum planları konusunda aşı üreticileriyle birlikte çalışıyor.

Yeni Omikron varyantı hakkındaki en büyük endişeler salgın hızını arttırması, bağışıklık korumasına daha güçlü saldırması ve daha saldırgan varyantlara yol açması şeklinde sıralanıyor.

Şarkul Avsat