Etiyopya ordu güçleri dünya kültür mirası listesindeki kasabayı isyancılardan geri aldı

Etiyopya’da Ahmed Abiy başkanlığındaki hükümet yanlısı güçlerin dün (çarşamba) Birleşmiş Milletler Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Dünya Mirası Listesi’ndeki Lalibela kasabasını geri aldığı bildirildi. Kasaba Ağustos ayında kanlı bir ihtilafa tanık olan Tigray eyaletindeki isyancıların eline geçmişti.

Hükümet Medya Birimi’nden yapılan açıklamada, “Hükümet yanlısı güçler, Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) militanlarıyla girdiği çatışmanın ardından tarihi Lalibela kasabasında ve Lalibela Havalimanı’nda kontrolü sağladı” ifadeleri kullanıldı.

Yaklaşık bir ay önce TPLF’nin başkent Addis Ababa’ya çıkan stratejik öneme sahip otoyol üzerindeki Dessie ve Kombolcha kasabalarında kontrolü ele geçirdiğini duyurmasıyla ülkede yaşanan ihtilaf keskin bir dönüm noktasına girdi.

Etiyopya resmi basın yayın organları geçtiğimiz günlerde Afar bölgesinde çekildiği belirtilen Başbakan Abiy Ahmed’in askeri üniformalı fotoğraflarını servis etti. Hükümet medyası ordunun Afar bölgesine bağlı Chifra beldesini kontrol ettiğini bildirdi. Başbakan Ahmed salı günü yaptığı açıklamada, Dessie beldesinin bağlı bulunduğu Amhara eyaletinde de benzer başarılar elde etme sözü verdi.

İsyancıların Addis Ababa’ya doğru ilerlemesi, hükümetin isyancıların kazanımlarının abartıldığını ve başkentin güvende olduğunu açıklamasına rağmen ABD, Fransa ve İngiltere gibi ülkeleri vatandaşlarına Etiyopya’yı terk etme çağrısı yapmaya sevk etti.

Başbakan Ahmed’in, isyancıların Federal Ordu karargahlarına yönelik saldırılarına yanıt olarak TPLF’yi ortadan kaldırmak için Kasım 2020’de hükümet güçlerini ülkenin kuzeyindeki Tigray eyaletine göndermesinin ardından savaş patlak verdi.

Bölgedeki silahlı çatışmalar binlerce kişinin hayatını kaybetmesine, iki milyondan fazla kişinin yerinden olmasına sebep olurken, BM rakamlarına göre yüz binlerce kişiyi de açlığın eşiğine getirdi.

Şarku’l Avsat