İsmail Heniyye’den İsrail ile savaşmak için daha geniş bir cephe kurulması çağrısı

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, İsrail ile savaşmak ve yaşanan tarihi çatışmayı çözmek için geniş bir cephe kurulması çağrısında bulunarak, bunun zamanının artık geldiğini vurguladı.

Heniyye, İstanbul’da düzenlenen ‘Kudüs’ün Öncüleri Kılıcımızı Taşıyor’ başlıklı 12. Kudüs Konferansı’nın açılış konuşmasında, “Bugün sadece Kudüs’teki işgal planlarına karşı çıkmak için değil, Kudüs ve Mescid-i Aksa’yı özgürleştirmek için bir vizyon ve birleşik bir plan geliştirmek zorundayız. İsrail işgaliyle ilgili tarihi çatışmayı çözmenin zamanı geldi” dedi.

Kudüs’ün 100 yıldır çatışmanın merkezi, devrimlerin ve ayaklanmaların tetikleyicisi olduğunu söyleyen Haniye, “Direniş Hamas’ın stratejik tercihidir. Filistin direnişi gayet iyi ve güç toplamaya, bir yapı inşa etmeye ve araçlara sahip olmaya devam ediyor” diye konuştu.

Heniyye, “Direniş, siyasi ve mali destekle birlikte mümkün olan her şekilde desteklenmelidir. Kudüs ve Mescid-i Aksa’yı özgürleştirmek için işgale karşı cephelerin birleşmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Arap ve İslam ümmetinin Filistin ve Kudüs’ü terk etmediğini dile getiren Hamas Siyasi Büro Başkanı, “Ancak bugün işgale son vermek için birleşik bir cephe inşa etmeye çok ihtiyacımız var” şeklinde çağrıda bulundu.

Heniyye’nin İsrail’e karşı geniş bir cephe kurulması yönündeki çağrısı, İsrail güçlerinin Hamas ile bir çatışmaya hazırlandığı bir dönemde geldi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi, Gazze’de ilk çatışmanın patlak vermesiyle birlikte Hamas ve İslami Cihad hareketlerinin füze cephaneliğini vurmak için geniş bir saldırı planı hazırlamaları yönünde orduya talimat verdi.

Kochavi’nin planı, İsrail güvenlik servislerinin, Hamas ve İslami Cihad’ın Mayıs ayında İsrail ile Gazze arasındaki 11 günlük çatışmada hasar gören roket üretimi altyapısını onarmak için İran’ın yardımıyla gece gündüz çalıştığına dair yaygın bir inanışa dayanıyor.

Times of Israel’in haberine göre, İsrail’in ‘Duvarların Muhafızı’ olarak adlandırdığı operasyon, İsrail için Gazze’deki füze yetenekleri açısından bir zafiyet oluşturdu.

O dönemde, Gazze’den İsrail’e en az 4 bin roket ve havan mermisi fırlatıldı.

İsrail, Hamas’ın yok edilen askeri altyapısını geri getirmeyi henüz başaramadığını tahmin ediyor.

Ancak Yedioth Ahronoth gazetesinin askeri analisti Alex Fishman, Hamas’ın, bazı füzeler ve insansız hava araçları geliştirirken, son çatışmada kullanılan füze sisteminin büyük bir bölümünü yenilemeyi başardığını söyledi.

Fishman, “Hamas mevcut anlaşmayı bir strateji olarak görmüyor aksine bu, İsrail ile daha güçlü bir pozisyonda yapılacak çatışma için zaman kazanmayı amaçlayan bir taktik” yorumunda bulundu.

Hamas ve İslami Cihad için roketler, İsrail ile herhangi bir çatışmada büyük öneme sahip. Bu roketler, söz konusu çatışmada İsrail’in Demir Kubbe hava savunma sistemini aciz bırakarak, İsrail’deki günlük hayatı sekteye uğrattı.

Önceki savaşlar, Hamas ve İslami Cihad’ın her savaşta füzelerinin menzilini geliştirdiğini, İsrail’in ise füzelerin Gazze’ye sokulması ve üretimine karşı koymanın yanı sıra füzelerin yerlerini ve fırlatılacak yerleri belirlemek için iki kat daha fazla çaba sarf ettiğini gösterdi.

İsrail, Hamas’ın roket ve füzeleri depolamak ve fırlatmak için sivil kurumlar ve evleri kullandığını söylüyor, ancak Hamas bunu reddediyor.

Şarku’l Avsat