BM, Aung San Suu Çii’ye verilen 4 yıl hapis cezasını kınadı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Myanmar’daki askeri rejimin devrik sivil lider Aung San Suu Çii’ye verdiği 4 yıl hapis cezasını kınadı.

Bachelet, Suu Çii’nin ordu tarafından kontrol edilen bir mahkemede yapılan gizli bir yargılama sonucunda mahkum edilmesinin siyasi amaç taşıdığını söyledi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, bu kararın Nobel Barış Ödülü sahibi Suu Çii’yi özgürlüğünden mahrum etmekle sınırlı olmadığını, aynı zamanda siyasi diyalog kapısını kapattığını da vurguladı.

Ordu Sözcüsü Zhao Min Tun, bugün erken saatlerde Suu Çii’nin halkı isyana teşvik etmek ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kurallarını ihlal etmekten suçlu bulunduğunu açıkladı.

Yetkililer, gazetecilerin başkentteki özel mahkeme duruşmalarına katılmalarını yasaklarken, Suu Çii’nin avukatlarının da yakın zamanda medyaya konuşmaları engellendi.

Yerel bir gözlemevine göre, askeri darbeden bu yana muhalefeti hedef alan güvenlik operasyonunda bin 300’den fazla kişi öldü ve 10 binden fazla kişi gözaltına alındı.

Şarku’l Avsat