Cumartesi pazarlarına ilgi oldukça büyük. (Beşir Salih)

Riyad’da cumartesi günleri kurulan pazarlara ilgi artıyor

Hafta sonları günlük rutinlerinin dışına çıkmak isteyenler rotasını başta yürüyüşlere olmak üzere çeşitli aktivitelere çeviriyor. Bu durum sektörlerde doğal bir rekabet ortamı oluşturuyor.

Tüm dünyaya yayılan ‘cumartesi pazarlarının’ asıl amacı küçük yerel projeleri desteklemek, güçlendirmek ve haftalık olarak gerçekleşen açık sergileri ön plana çıkarmak. Üstelik katılım da oldukça kolay.

Söz konusu pazarlar için neden cumartesi gününün seçildiğine dair ise birbirinden farkı görüşler bulunuyor. Anlam olarak Arapçada cumartesi günü ile kış uykusuna ve dinlenmeye atıfta bulunulur. Örneğin bazı Yahudi ve Hıristiyan ayinleri cumartesi yapılır. Ayrıca dünyanın çoğu ülkesinde cumartesi günü haftasonu tatili olarak kabul edilir.

Suudi Arabistan’ın Başkenti Riyad’da cumartesi günü, hafta sonunun son gününe denk geliyor. Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte çöl iklimi yumuşadı. Böylece piknik fırsatı tüm güne yayılıyor. Cumartesi pazarları, sabah güneş ışıklarının ve akşam esintilerinin olduğu açık mekanlarda kurulduğu için de büyük ilgi görüyor.

Suudi Arabistan’ın başkentinde her cumartesi kurulan üç pazar,  benzeriz konseptlere sahne oluyor. Tahliye Caddesi’ndeki Basta Pazarı’ndan diplomatik elçilikler mahallesindeki Çiftçi Pazarı’na ve antik Suveylem Sokağı’na kadar kurulan pazarlarda çok çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Basta’da sadelik

Başkent Riyad’ın merkezinde, ana yollar arasındaki Basta Pazarı araç trafiğine kapalı bir alanda kuruluyor. Sade ve özgün ürünler sunan 170 yerel mağazasında birçok ürün bulunuyor.

Riyad Belediyesi’nin düzenlediği Basta Pazarı, gelişmekte olan ulusal projelere de destek veriyor. Katılan tüm işletmeler, devlet kurumu Maarouf’tan aldığı ticari tescile veya elektronik kimlik doğrulamasına sahip. Satılan ürünler genellikle yüksek kalitede.

Şarku’l Avsat’a açıklamalarda bulunan Basta’nın İcra Direktörü Hamud el-Haciri pazarın dikkat değer bir kalabalığa ev sahipliği yaptığın, ocak ayında sona ermesi beklenen etkinlik boyunca stand rezerve edilen projeler bulunduğunu söyledi. Direktör, etkinliğin başarısının her cumartesi küçük işletmelerin elde ettiği ve stand rezervasyonlarının ve doluluklarının sürekliliğini sağlayan kârlardan kaynaklandığını vurguladı.

Basta Pazarı çoğunlukla her cumartesi sabah 10 – akşam 10 saatleri arasında kapılarını misafirlerine açıyor. Ayrıca çarşıda sanatsal, kültürel ve müzikal etkinlikler gerçekleştiriliyor.

Elçilik Mahallesi’ndeki Çiftçi Pazarı

Riyad’ın Elçilik Mahallesi’ndeki Çiftçi Pazarı’nda birbirinden farlklı, birçok çeşitte fidan sergileniyıor. Her ne kadar pazarın adı tarım ve çiftçilik ile ilişkili olsa da farklı ürünler de bulunabiliyor.

Sıcak künefe, kahve kokusu ve taze yemeklerin ezzeti, çeşitli atıştırmalıkların yer aldığı çiftçi dükkanlarını diğerlerinden ayıran niteliksel ise sunduğu çeşitlerin çokluğu. Ayrıca el sanatları da sadelikleri ve zerafetleriyle pazarı süslüyorlar.

Es-Suveylem Caddesi gençlerle canlanıyor

Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı bir zamanlar Riyad’ın en önemli buluşma noktalarından biri olan tarihi es-Suveylem Caddesi’nin yeniden canlandırdı. Caddede çocukların yüzlerine yapılan resimler ve göz kamaştıran performanslar ziyaretçileri kendine çekiyor.

Çeşitli eğlence etkinlikleri, atölye çalışmaları ve tiyatro gösterileri de düzenlenen es-Suveylem Caddesi çocuklara ayrılmış durumda. Ancak giriş için önceden rezervasyon yapılması gerekiyor. Etkinliğe katılım ücretsiz olmasına rağmen es-Suveylem Caddesi çok sayıda misafiri ağırlayamıyor. Bu nedenle ziyaretçilerin katılında bulunabilmeleri için ücretsiz giriş rezervasyonua özel elektronik bir platform oluşturuldu.

Es-Suveylem Caddesi’nin ziyaretçi sayısının her cumartesi 3 ila 4 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. Pazar, çocuklara özgürce, ebeveynlere ise gönül rahatlığıyla  vakit geçirmeyi garanti eden detaylarıyla dikkat çekiyor. Çocuklar, kolayca bulunabilecekleri bileklikler takıyor.

Caddede anıtlara dair de fotoğraflar bulunuyor. Ziyaretçilere özel bilgilerin verildiği alanda sergilenen anıtlar büyük ilgi çekiyor.

Şarku’l Avsat