Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Temmuz ayında Neom’u ziyaret eden Umman Sultanı Heysem bin Tarık (Arşiv)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Körfez turuna bugün Umman’dan başlıyor

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Muhammed bin Selman, Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) bu ay yapılacak 42. Riyad zirvesi öncesi bugün Körfez turuna çıkıyor.

Veliaht Prens ilk olarak bugün Umman’a resmi bir ziyaret gerçekleştirerek, Maskat’ta Sultan Heysem bin Tarık ile görüşecek.

Umman, Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Kuveyt’i ziyaret edecek olan Muhammed bin Selman, Körfez liderleriyle görüşecek.

Veliaht Prens, bölgesel, Arap ve uluslararası meseleler ile güvenlik ve istikrarın sağlanması ile ilgili ülkeler arasındaki pozisyonları koordine edecek. Ayrıca Körfez güvenlik konularını, özellikle İran’ın nükleer ve füze programını da tartışacak.

Körfez kaynaklarına göre, Veliaht Prens turunda diyalog, ortak işbirliği ve karşılıklı saygıya dayalı bölgesel ve uluslararası ilişkiler inşa etmeyi ve istikrarı güçlendirmeyi vurgulayacak.

Veliaht Prens’in Umman ziyaretinin, iki ülke arasında 800 kilometre uzunluğundaki ilk doğrudan kara sınır kapısının açılışına tanık olması bekleniyor.

Umman Kraliyet Mahkemesi Divanı, Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nin bugün başlayan ziyaretini memnuniyetle karşıladı.

Yapılan açıklamada, Umman ile kardeş Suudi Arabistan’ı birbirine bağlayan uzun tarihsel ilişkiler kapsamında gerçekleşen ziyaretin, iki ülke halklarını birleştiren sevgi, sevgi ve akrabalık bağlarını güçlendireceği ifade edildi.

Ziyaretin ayrıca, Sultan Heysem bin Tarık ile Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz arasında bu yıl Temmuz ayında Riyad’da yapılan görüşme sonucunu tamamlama amacı taşıdığı da vurgulandı.

Veliaht Prens’in Umman ziyaretinde, iki kardeş ülkenin çıkarlarına hizmet etmek ve iki halkın daha müreffeh bir gelecek umutlarını gerçekleştirmek için ilişki ve işbirliğini güçlendirme konusunun ele alınacağı ifade edildi.

Umman Kraliyet Mahkemesi Divanı’nın açıklaması şöyle devam etti:

“Umman ve Suudi Arabistan halkı, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın yaklaşan ziyaretini ve kardeşi Sultan Heysem bin Tarık ile yapacağı görüşmeyi dört gözle bekliyor. Görüşmede, Dukm’daki Özel Ekonomik Bölge’de bir sanayi bölgesi kurma projesine yapılan yatırımlar ve enerji alanında işbirliği dahil çeşitli konular ele alınacak. Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın Maskat ziyareti, gıda güvenliği alanındaki ortaklığın ve Umman ile Suudi Arabistan arasında 800 kilometre uzunluğundaki ilk doğrudan kara sınır kapısı olan Rubu’l Hali’nin açılmasının tartışılmasını da içeriyor. Görüşmede çeşitli bölgesel ve uluslararası siyasi meselelere yönelik pozisyonları birleştirmenin ve Körfez’de kendi kendine yeten bir politika benimsemenin önemi de ele alınacak.”

Umman resmi ajansı ONA’da dün yer alan haberde ise, Veliaht Prens’in Umman ziyaretinin iki ülke arasında çeşitli alanlardaki koordinasyonu geliştireceği ifade edildi.

Haberde, Riyad ve Maskat’ın, KİK ve üye ülkeler arasında stratejik ortaklıklar geliştirme, askeri entegrasyonu güçlendirme ve KİK’in bölgesel ve uluslararası rolünü güçlendirmek için çalıştıklarına dikkat çekildi.

Umman Sultanı Heysem bin Tarık, Ocak 2020’de iktidara gelmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini Suudi Arabistan’a yaptı.

Ziyaret, Suudi Arabistan-Umman Koordinasyon Konseyi’nin kurulmasıyla sonuçlandı ve iki kardeş ülke arasında başta ekonomi olmak üzere çeşitli alanlarda işbirliği için daha geniş ufuklar açtı.

Umman Dışişleri Bakanı Bedr bin Hamad el-Busaidi, bir süre önce Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda, “İki ülke arasındaki ilişkiler, özellikle iki ülke arasındaki ilk doğrudan kara sınır kapısının tarihi açılışı ışığında, işbirliği ve ortaklık alanlarında bir sıçramaya tanık oluyor. Umman ve Suudi Arabistan, başta Yemen sorunu olmak üzere birçok bölgesel konuda yoğun bir şekilde koordinasyon halindedir” dedi.

Bakan ayrıca ülkesinin, Suudi Arabistan’ın Yemen’de ateşkesi öngören girişimine ve Riyad Anlaşması’na verdiği desteği de dile getirdi.

Suudi Arabistan-Umman ekonomik yakınlaşmasına yönelik pratik bir adım olarak, Riyad ve Maskat, Suudi Arabistan Yatırım Bakanlığı’ndan bir heyetin resmi ziyareti sırasında, ortak yatırımın özelliklerini ve iki taraf arasındaki gelecekteki stratejik ekonomik ilişkiyi ana hatlarıyla belirten mutabakat zaptı imzaladı.

Suudi Arabistan’ın Maskat Büyükelçisi Abdullah el-Enezi, Veliaht Prens’in Umman ziyaretinin iki ülke arasındaki tarihi ilişkilerin derinliğinin bir göstergesi olduğunu dile getirdi.

Enezi dün ONA’ya yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

“Suudi Arabistan ve Umman’ın yerel, bölgesel veya uluslararası düzeyde pek çok ortak noktası var. Birçok değeri paylaşıyorlar, bir barış kültürünü teşvik ediyorlar, terörü reddediyorlar ve özellikle Yemen’e barış getirmek de dahil olmak üzere uluslararası çabaları ilerletmeye çalışıyorlar. İki kardeş ülke arasındaki mevcut aşamanın başlığı ekonomik ve yatırım ilişkileridir, çünkü siyasi ilişkiler vizyonlardaki birçok dosyada aynıdır. Umman ile Suudi Arabistan arasındaki ekonomik ve yatırım ilişkileri mükemmeldir.”

Umman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rida bin Cuma es-Saleh ise, “Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın ziyareti birçok düzeyde büyük önem taşıyor. İstatistikler, iki ülke arasındaki ticaret alışverişinin 2020’de 960 milyon Umman riyaline ulaşan yükseliş eğilimini gösteriyor. Mevcut 2021 yılının ilk çeyreğine ilişkin rakamlar ise, ticaret borsası hacminde yüzde 14,89 artış olduğunu gösteriyor” dedi.

Şarku’l Avsat