Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin dün Kahire’de İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha ile yaptığı görüşmeden bir kare (Mısır Cumhurbaşkanlığı)

Sisi’den yeni İİT Genel Sekreteri Taha’ya destek mesajı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi dün, ülkesinin İslam dünyasının, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) çatısı altında koordinasyon ve iletişiminin güçlendirilmesini gerektiren tüm zorlukların boyutlarını göz önüne alarak, yeni İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha’nın görevine tam destek verdiğini belirtti.

Sisi dün Kahire’de İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha’yı ağırladı. Mısır Cumhurbaşkanlığı sözcüsüne göre, Sisi İİT yeni Genel Sekreteri’nin Kahire ziyaretini memnuniyetle karşıladı. Cumhurbaşkanı görüşme sırasında, İslam ümmetinin sorunlarının giderilmesi için İİT çatısı altında koordinasyon ve iletişimin güçlendirilmesini gerektiren, İslam dünyasının çeşitli seviyelerde yaşadığı zorlukların boyutu göz önüne alındığında, Mısır’ın İİT Genel Sekreterinin görevini yerine getirmesinde kendisine tam destek vereceğini vurguladı.

Sözcü, İİT Genel Sekreteri’nin Sisi ile tanışmaktan onur duyduğunu, Sisi’ye İİT’nin gelecek dönem programları ve iş akışı hakkında bilgi verdiğini aktardı. Sözcü ayrıca, Taha’nın İslam dünyasında gündeme gelen, İİT’ ülkeleri arasında ortak çıkar sağlayacak İslami ortak eylemi ilerletmenin ve güçlendirmenin yolları, söz konusu ülkelerde kalkınmanın teşvik edilmesi, refah ve gelişim sağlamak için halkının isteklerinin karşılanması gibi konulara ilişkin vizyon ve görüşmelerini dinlemek için, İİT genel sekreterliği görev süresinin başında Mısır Cumhurbaşkanı ile görüşmek istediğini açıkladı.

Sözcünün aktardığına göre, Hüseyin Taha’nın Mısır’ın İslam ülkeleri arasındaki dayanışmayı güçlendirmek ve İİT’nin rolünü desteklemek için sarf ettiği çabaya yönelik takdirini dile getirdi. Taha bununla birlikte, Mısır’ın İİT’nin kurucularından biri olarak Mısır’ın bölgesel ve uluslararası olarak önemli ve merkezi role sahip olduğunu ve bu rolünü üstlenmeye devam etmesini temenni ettiğini belirti.

Görüşmede, bir dizi bölgesel kriz ele alındı. Cumhurbaşkanlığı sözcüsüne göre, İİT Genel Sekreteri Mısır’ın, başta ülkeleri yıkmak ve kurumları dağıtmak isteyen terör tehlikesinin artması olmak üzere, gerek Ortadoğu’da gerekse Afrika’da artan kargaşa ve zorlukların gölgesinde bölgedeki krizleri siyasi çözüme ulaştırmayı hedefleyen çabalarına övgüde bulundu.

Sisi Mısır’ın köklü İslami kurumlara yatırım yaparak İİT’nin çalışmalarını geliştirme, İslami ilkelere göre İslam dünyasının uluslararası topluma tanıtılmasına katkı sağlayacak olan bölgesel ve uluslararası düzeyde güvenilirliğe sahip olunası ve terörist ve aşırıcılık oluşumlarının ve örgütlerinin olumsuz düşünceleri ve kalıpları çürütme arzusunu dile getirdi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ise dün, Arap Birliği ve İİT arasındaki mevcut iş birliğinin güçlendirilmesi çağrısında bulundu. Ebu Gayt, başta Filistin davası olmak üzere ortak sorunlara yönelik önceden belirlenen koordinasyonun önemini vurgulayarak, bunun uluslararası platformlarda Arap ve İslami tutumların desteklenmesini sağlarken çeşitli alanlarda her iki tarafın da ortak çıkarlarını sağlayacağını belirtti.

Ebu Gayt’ın açıklamaları dün, yeni İİT Genel Sekreteri’ni Kahire’deki Arap Birliği Genel Sekreterliği’nin genel merkezinde ağırladığı sırada geldi.

Arap Birliği’nden yapılan açıklamada, Ebu Gayt’ın, İİT Genel Sekreteri’ni söz konusu görevi gelmesini tebrik ederek, kendisine başarılar dilediği belirtildi. Aynı zamanda yapılan görüşmede, Arap ve İslam dünyalarının yüzleştiği en önemli meselelerin ve zorlukların ele aldığını, ayrıca Arap Birliği’nin tüm üye devletlerinin İİT üyesi de olması sebebiyle, iki örgütün siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel açılardan karşı karşıya kaldıkları ortak zorlukların da ele alındığını belirtti.

Diğer yandan, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Irak Başbakan Yardımcısı ve Irak Planlama Bakanı Halid Battal’ı Arap Birliği genel merkezinde ağırladı. Görüşmede, son parlamento seçimlerinin ardından Irak’taki mevcut durum ele alındı.

Ahmed Ebu Gayt, Arap Birliği’nin Irak’ın demokratik gidişatına verdiği desteği dile getirdi. Arap Birliği’nin de denetiminde yer aldığı seçim sürecine herkesin bağlı kalmasının önemini vurgularken, Irak’ın Arap ve bölgesel rolünü geri kazanma için sarf ettiği çabalarına yönelik takdirini belirtti ve Irak’ın bölgede denge sağlanması için önemli bir bölgesel güç olduğunu söyledi.

Şarku’l Avsat