İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz

İsrail, ABD’nin yeni nesil silahlarını almayı hedefliyor

Tel Aviv’deki askeri kaynaklar, dün akşam Washington’a seyahat eden İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz’ın, İran’ın yerin derinliklerine inşa ettiği nükleer tesisleri yok etmek için gerekli yeni silahları elde etmeye çalışacağını öne sürdü.

İsrailli kaynaklara göre Gantz, ABD’li mevkidaşı Lloyd Austin’in yanı sıra Pentagon ve Beyaz Saray’daki diğer yetkililerle yapacağı görüşmelerde zırhları, dağların ve yeraltının derinliklerine inşa edilmiş tahkimatları delen ve Demir Kubbe, Arrow ve Sihirli Değnek adlı savunma sistemlerini güçlendirecek yeni gelişmiş ABD silahları elde etmeye çalışacak.

Gantz aynı zamanda, son derece gizli ve sofistike ABD ekipman ve teknolojilerini edinmeyi de planlıyor.

Kaynaklar, genel olarak ABD’lileri eleştirmekten kaçınan Gantz’ın, Washington’daki memnuniyetten yararlanarak, İran’ın nükleer programı ve bununla nasıl başa çıkılacağı konusunda derin müzakereler yapacağını bildirdi.

Gantz’a yakın bir isim medyaya verdiği demeçte, “Gantz Tahran’ın nükleer projesini, İran liderliği tarafından Ortadoğu’ya hakim olma hedefine ulaşmak için kullanılan bir araç olarak görüyor. İran balistik füzelerinin gelişimini vurguluyor, İsrail ve çevre ülkeleri askeri olarak tehdit eden silahlı milisler kuruyor ve Asya’dan Latin Amerika’ya, Avrupa’dan Afrika’ya ABD’ye dost olan tüm ülkelere karşı faaliyet gösteren uluslararası bir terör ağı işletiyor. Eğer nükleer silahlara sahip olursa, bu faaliyetleri daha da geliştirebilir ve genişletebilir” dedi.

Kaynaklara göre, Gantz Washington’da İran tehdidine karşı koymak için, İran liderliğinin müzakerelerdeki kibirli davranışından vazgeçmesi için gereken askeri seçenek de dahil olmak üzere çeşitli öneriler sunacak.

Tel Aviv’deki kaynaklar, İsrail’in bir süre önce İran’ın nükleer faaliyetlerine ilişkin yeni bir istihbarat dosyasını ABD’ye teslim ettiğini bildirmişti.

İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad’ın Başkanı David Barnea, Pazartesi günü gerçekleştirdiği Washington ziyaretinde, İran tarafından uranyumu yüzde 20’den fazla zenginleştirmek için kullanılan iki gizli tesis hakkında görüntülerin de yer aldığı bilgileri sundu. Bu tesislerden biri kuzeyde, Azerbaycan sınırına 50 kilometre uzaklıkta, diğeri ise güneyde Ahvaz bölgesinde yer alıyor.

Yedioth Ahronoth gazetesine göre, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Profesör Jacob Nagel konuya dair şu değerlendirmeyi yaptı;

“İsrail’in son on yılda gerçekleştirdiği operasyonlar nedeniyle İran şu anda nükleer bir eşiğe ulaşmış bir ülke değil. İran’ın bir nükleer silah yapma yeteneği veya yetersizliği, İsrail’de bizim için herhangi bir ülkeden daha önemli. Amerikalılar bunu çok iyi biliyorlar, bu yüzden bize her zaman İsrail’in İran’a ne zaman saldıracağını soruyorlar. İran henüz kendisini nükleer bir devlet haline getirecek yeteneklere sahip değil. Ancak hedefi kesinlikle böyle bir ülke olmaktır.”

Şarku’l Avsat