Cumhurbaşkanı Mişel Avn, 8 Aralık’ta BM Lübnan Özel Koordinatörü başkanlığındaki bir heyeti kabul etti

Lübnan Cumhurbaşkanı: Parlamento seçimleri zamanında yapılacak, endişelenmeye gerek yok

Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Lübnan’ın uluslararası kararlara bağlı olduğunu belirtirken, parlamento seçimlerinin gelecek baharda yapılacağını açıkladı. Avn ayrıca, Kabine oturumlarının yeniden başlaması için çaba sarf edildiğini söyledi. Cumhurbaşkanı’nın ifadeleri, Birleşmiş Milletler (BM) Özel Koordinatörü Ioana Frontica ile görüşmesi sırasında geldi. Başbakan Necib Mikati ile de bir araya gelen Frontica, iki Lübnanlı yetkiliye, geçen ayın sonunda Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 1701 sayılı karara ilişkin periyodik görüşmelerine eşlik eden müzakereler hakkında bilgi verdi.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Avn, BM Özel Koordinatörü ile 8 Aralık’ta yaptığı görüşmede, “Önümüzdeki bahar parlamento seçimleri için tüm hazırlıklar yapıldı ve bu nedenle endişelenmeye ve medyada dolaşan bazı söylentileri dikkate almaya gerek yok” dedi. Cumhurbaşkanı, özellikle seçmenlere baskı yapmak için ülkenin içinde bulunduğu zorlu ekonomik koşullardan yararlanmaya çalışan partiler, örgütler ve dernekler olduğunun altını çizerek, dış taraflarca seçimlere yapılacak herhangi bir müdahale girişimine fırsat verilmeyeceğini söyledi.

Avn, kabinenin oturumlarını düzenlemeye başlamasının önündeki engelleri aşmak için temasların devam ettiğine dikkati çekerken, siyasilerin özellikle Beyrut Limanı’ndaki patlamaya yönelik devam eden soruşturmada yargının çalışmasına müdahale etmemesi ve Anayasa’da öngörülen kuvvetler ayrılığı ilkesine saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Lübnan’ın, başta BMGK’nın 1701 sayılı kararı olmak üzere uluslararası kararları uygulama taahhüdünü yineleyen Cumhurbaşkanı Avn, güneydeki Lübnan ordusu ile UNIFIL güçleri arasındaki mevcut iş birliğinin bölgedeki istikrar ve güvenlik açısından önemini dile getirdi. Avn, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in bu ay yapmayı planladığı ziyareti de memnuniyetle karşılayarak, ziyaret programının New York’ta BM Genel Sekreterliği ile koordineli olarak hazırlanması için hazırlıkların sürdüğünü vurguladı.

Özel Koordinatör Frontica ise Cumhurbaşkanı Avn’a BMGK’nın 1701 sayılı karara ilişkin periyodik görüşmelerine eşlik eden müzakereler hakkında bilgi verdi. Geçtiğimiz ayın sonunda gerçekleşen müzakerelerde, Lübnan’daki mevcut siyasi, ekonomik ve yaşamsal koşulların ele alınmasının yanı sıra, üye devletler tarafından kararın uygulanmasına ilişkin tavırlar ortaya koyuldu.

1701 sayılı karar, Lübnan hükümetinin tüm Lübnan toprakları üzerinde kontrolünü genişletmesi ve Lübnan’daki tüm silahlı grupların silahsızlandırılmasını şart koşuyor.

Frontica, Başbakan Necib Mikati ile görüşmesinin ardından 29 Kasım’da New York’ta BMGK’nın düzenlediği toplantı hakkında Lübnan Başbakanı’na bilgi verdiğini açıkladı. Frontica, “Bildiğiniz gibi bu toplantı istişare amaçlıdır ve kamuoyuna açık değildir. Genellikle New York’tan döndüğümde, toplantının içeriği, Lübnan konusunda yapılan tartışmalar, uluslararası toplumun Lübnan’daki duruma bakış açısı ve Lübnan’ın dostlarının görüşleri hakkında Lübnanlı yetkililere bilgi veririm” dedi. Oturumu ‘yapıcı ve 1701 sayılı kararın uygulanmasını incelemeye tahsis edilmiş’ olarak nitelendiren Koordinatör, “Bütün ülkeler reformların tamamlanması ve seçimlerin yapılması yoluyla Lübnan’ın refaha kavuşmasını dört gözle bekliyorlar. BMGK’nın 15 üye ülkesi, bu kararın uygulanmasını sabırsızlıkla bekliyor” dedi.

Şarkul Avsat