Şeyh Tamim ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Doha’da gerçekleştirilen Suudi Arabistan-Katar Koordinasyon Konseyi’nin altıncı toplantısına başkanlık etti

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Sani, dün akşam Körfez turu kapsamında üçüncü durağı olarak Doha’ya giden Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı havalimanında karşıladı. Muhammed bin Selman’ın Körfez turu, bu ayın ortasında Suudi Arabistan’ın ev sahipliğinde gerçekleşecek olan Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) 42. zirvesinden önce geliyor. Katar’ın başkentindeki Emirlik Divanı’nda Prens Muhammed bin Selman için resmi tören hazırlandı. Ardından Katar Emiri ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Suudi Arabistan-Katar Koordinasyon Konseyi’nin altıncı toplantısına başkanlık etti. İki lider, ülkeleri arasındaki ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası gelişmeleri de ele aldı.

Suudi Arabistan-Katar Koordinasyon Konseyi’nin altıncı toplantısı sırasında Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Şeyh Hamad Al Sani’ye Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in selamlarını iletti. Toplantıda iki ülke arasındaki kardeşlik ilişkilerinin çeşitli yönlerinin incelenmesi ve çeşitli alanlarda işbirliğini güçlendirmenin yolları ele alındı. Ayrıca bölgesel ve uluslararası son gelişmeler ve bu yönde yapılan çalışmalar tartışıldı. Görüşmenin sonunda Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Katar Emiri, Suudi Arabistan-Katar Koordinasyon Konseyi’nin altıncı oturumunun toplantı tutanaklarını imzaladı.

Şeyh Tamim görüşmeden sonra Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Katar ve Suudi Arabistan arasındaki kardeşlik ve işbirliği ilişkileri, ortak bir tarih ve kaderin güçlü temellerine dayanmaktadır. Bugün kardeşim Prens Muhammed bin Selman ile iki ülke arasındaki bu işbirliğini daha ileriye taşımanın yollarını tartıştık. Aynı zamanda kendisiyle bölgemizde ve çevremizde güvenlik ve istikrarı destekleme konusundaki ortak arzumuzu vurguladık. Kardeşim Muhammed, Katar’a hoş geldiniz.”

Katar Bakanlar Kurulu daha önce Şeyh Tamim bin Hamad’ın ‘kardeş Suudi Arabistan Krallığı’nın Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Veliaht Prensi’ kabul etmeyi ve Doha’da görüşmelerini sabırsızlıkla beklediğini dile getirmişti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nin Doha’ya düzenlediği ziyaret ile eş zamanlı olarak, dün çok sayıda Suudi ve Katarlı iş adamının katılımıyla Katar-Suudi Arabistan İş Forumu düzenlendi. Forum kapsamında yapılan toplantının sonucunda iki ülkedeki özel sektör arasında enerji, turizm ve otelcilik alanlarında 6 işbirliği anlaşması imzalandı.

Muhammed bin Selman- Dubai Emiri görüşmesi

Prens Muhammed bin Selman dün, Katar’a gitmek üzere Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) ayrılmadan önce, ‘Expo 2020 Dubai’nin genel merkezinde BAE Devlet Başkan Yardımcısı, Başbakanı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum ile bir araya geldi. Toplantıda iki ülkenin bölgedeki statüsüne ve uluslararası düzeyde sahip olduğu ağırlığına uygun olarak, ortak Körfez işbirliğini güçlendirme yolları, geleceğe yönelik arzuları ve BAE ile Suudi Arabistan arasında çeşitli düzeylerde ve çeşitli alanlardaki koordinasyon ele alındı.

Görüşme sırasında Dubai Emiri, iki ülkeyi birbirine bağlayan kardeşlik ilişkilerinin derinliğini, iki halk arasındaki bağın boyutunu ve vizyonların birbirini tamamlaması, kader birliği ve tarih ortaklığı kapsamında iki ülke arasındaki bu geniş kardeşlik ilişkisinin özel olduğunu vurguladı. Liderler, iki ülke arasındaki ilişkileri ve ortak önemi olan bir dizi bölgesel ve uluslararası konuyu ele aldı.

Şeyh Muhammed bin Raşid Twitter hesabından görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Bugün kardeşim Prens Muhammed bin Selman ile ‘Expo 2020 Dubai’de bir araya geldik. Dünya önce Allah’ın izniyle sonra Prens Muhammed’in çabalarıyla ‘Riyad Expo 2030’u görecek. Prens’e gelecek Riyad zirvesini dört gözle beklediğimizi söyledim. Körfez halkları bizden yeni ve büyük fikirler ve projeler bekliyor.”

Ülkenin kuruluşunun 50. yıldönümü kutlamalarına denk gelen BAE ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Veliaht Prens Muhammed bin Selman ise bütün bölgesel ve uluslararası meselelerdeki bakış açılarının ve tutumların örtüşmesi ışığında iki ülkede yönetiminin, çeşitli alanlardaki koordinasyonu sürdürme arzusunu vurguladı. Veliaht Prens BAE liderliğinin, hükümetinin ve insanlarının daha fazla gelişme ve ilerleme kaydetmelerini diledi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Dubai’nin ‘Expo 2020 Dubai’ etkinliğini düzenlemek için gösterdiği büyük çabaları ve küresel etkinliği en üst düzeyde organizasyon, modernlik ve göz alıcı şekilde düzenlemek için verilen ulusal çabaların birleştirilmesini takdir ettiğini belirtti.

Dün ilerleyen saatlerde, Suudi Arabistan Veliaht Prensi iki günlük resmi ziyaretini tamamlayarak BAE’den ayrıldı. Veliaht Prens başkent Abu Dabi’deki havalimanında Abu Dabi Veliaht Prensi ve BAE Silahlı Kuvvetleri Yüksek Komutan Yardımcısı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan tarafından uğurlandı. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman Abu Dabi Veliaht Prensi ile yaptığı görüşmelere ve istişarelere işaret ederek, BAE liderliğine gönderdiği mektubunda kendisine ve beraberindeki heyete gösterdikleri sıcak karşılama ve misafirperverliği takdir ettiğini ifade etti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, BAE Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayed Al Nahyan’a gönderdiği mektubunda “Bu ziyaret, iki kardeş ülkeyi birbirine bağlayan tarihi ve seçkin ilişkilerin derinliğini kanıtlamıştır” ifadelerini kullandı. BAE Devlet Başkan Yardımcısı, Başbakanı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum’a gönderdiği mektupta ise ‘Expo 2020 Dubai’ etkinliğine başarıyla ev sahipliği yapmalarından dolayı kendisini tebrik etti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan’a gönderdiği mektupta iki tarafın Abu Dabi’de yaptığı ortak görüşme ve istişarelerin başarılı geçmesini övdü. Ayrıca “iki kardeş ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve her alanda koordinasyon ve istişarenin devam ettirilmesi” hususunda ilerleme kaydedildiğinin altını çizdi.

Prens Muhammed bin Selman’ın ziyaretinde öne çıkan başlıklar Körfez’in bölgesel güvenlik dosyaları, İran nükleer dosyası, Irak’taki gelişmeler, Yemen krizi ve Lübnan, Suriye ve Afganistan’daki gelişmeler oldu. Veliaht Prens, KİK’e üye olan altı ülke için ortak sıkıntı teşkil eden konularda Körfez tutumlarını koordine etmeye ve 5 Ocak’ta Suudi Arabistan’da gerçekleştirilen el-Ula zirvesinde varılan Körfez uzlaşmasından bu yana ilişkileri istikrarlı bir büyümeye tanık olan Körfez ülkeleri arasındaki ortak işbirliğini artırmaya çalışıyor.

Suudi Arabistan ve Katar, çeşitli sosyal, siyasi, ekonomik, kültürel ve güvenlik alanlarında tarihi ilişkilere sahip. İki ülkenin liderleri, Suudi Arabistan ve Katar arasındaki ilişkileri güçlendirmeye ve bölgedeki güvenlik ve istikrarın sağlanması, refah ve kalkınmanın gerçekleştirilmesi, çeşitli zorluklara göğüs gerilmesi ve KİK üye ülkeleri arasındaki işbirliği seviyesinin maksimum ortaklık seviyesine yükseltilmesi hususunda KİK’e destek verme çabalarını birleştirmeye özen gösteriyor.

İki ülke liderleri arasında ve Suudi Arabistan ve Katar’daki yetkililer arasında gerçekleştirilen karşılıklı ziyaretler, doğrudan iletişimin önemine ve uyum ve ortak anlayışı artırmadaki rolüne olan inancından hareketle çeşitli alanlarda iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine ve artırılmasına katkı sağlamıştır. 10 Mayıs 2021 tarihinde Katar Emiri, Suudi Arabistan’a bir ziyaret düzenlemişti. Bu, geçtiğimiz ocak ayında el-Ula’da düzenlenen ve Körfez uzlaşmasını sağlamasından ötürü tarihi olarak nitelendirilen KİK zirvesine katıldıktan sonra Suudi Arabistan’a yaptığı ikinci ziyaret olmuştu.

Veliaht Prens’in Körfez turunun bir parçası olarak Katar’ı ziyaret etmesinin, ekonomik birlik, ortak güvenlik ve savunma sistemlerinin entegre edilmesi ve ortak bir dış politika belirlenmesi de dahil olmak üzere 2015 yılının Aralık ayında KİK Yüksek Konseyi’nin 36. oturumunda onaylanan Kral Selman bin Abdulaziz’in ortak Körfez çalışmasını teşvik etme vizyonunu uygulamaya yönelik çabaların artırılmasına katkıda bulunması bekleniyor.

Suudi Arabistan-Katar Koordinasyon Konseyi, çeşitli alanlarda içerdiği niteliksel işbirliği girişimlerinin ve bunların uygulanmasını takip edecek aktif yönetim mekanizmalarının ışığında Suudi Arabistan-Katar ilişkilerinin kurumsallaşmasına, güçlendirilmesine ve geliştirilmesine katkıda bulunacak. Suudi Arabistan-Katar Koordinasyon Konseyi’nin girişimleri, Suudi Arabistan 2030 Vizyonu ve Katar 2030 Vizyonu girişimlerini esas alıyor ve iki ülkedeki liderliğin beklentilerini yerine getirmeyi, iki kardeş halkının çıkarlarını sağlamayı ve iki ülke arasındaki ortaklığı daha geniş ufuklara taşımayı hedefliyor.

Şarkul Avsat