Yemen Başbakanı Dr. Muin Abdulmelik

Yemen Başbakanı’ndan yolsuzlukla mücadele sözü

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi, Merkez Bankası Başkanlığına Ahmed Galib el-Mabeki’yi atayarak, para birimindeki düşüşü kontrol etme umuduyla yönetim kurulunu yapılandırma kararı aldı.

Aden’de Merkez Bankası’nın yeniden yapılandırılmasını öngören Cumhurbaşkanı kararının ardından Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik kabine toplantısı sırasında, yolsuzluk ve yasaları ihlal edenleri ortadan kaldırma vaadinde bulunarak,  İran destekli Husi milis darbesini sona erdirmek için ekonomik ve askeri düzeyde çabaların yoğunlaştırılması çağrısında bulundu.

Yemenli resmi kaynaklar, Başbakanın Bakanlar Kurulu ile yaptığı toplantıda, siyasi, askeri, güvenlik, ekonomik ve hizmet yönündeki son gelişmelerin yanı sıra hükümetin bunlarla başa çıkma ışığında durum güncellemeleri, vatandaşların yaşam ihtiyaçlarına odaklandığını aktardı.

Abdulmelik, bu aşamada çabaların sürdürülmesinin ve iki katına çıkarılmasının ve önceliklerin acil ihtiyaçlar doğrultusunda düzenlenmesinin önemini vurguladı. Herhangi bir zorluğun hükümetin vatandaşlara hizmet etme ve acılarını hafifletme konusundaki performansını ve görevlerini etkilememesi gerektiğini vurgulayan Başbakan, devletin inşası ve Husi darbesini sona erdirmek konusunda varoluşsal savaşa değindi.

Yemen Merkez Bankası Yönetim Kurulu’nun yeniden yapılandırılmasına ve geçmiş dönem çalışmalarını gözden geçirmeye yönelik son cumhurbaşkanlığı kararlarına da değinen Abdulmelik, atılan bu adımın vatandaşlar için ekonomik ve yaşamsal istikrarın sağlanmasına yansıyacak bir dizi reformun parçası olduğunu söyledi.

Başbakan ayrıca, Cumhurbaşkanı’nın direktiflerinin, hukuka aykırı her türlü yolsuzluk ve uygulamaya müsamaha gösterilmemesi gerektiğine dikkati çekti.

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi, Merkez Bankası Başkanlığına Ahmed Galib el-Mabeki’yi atayarak, para birimindeki düşüşü kontrol etme umuduyla yönetim kurulunu yapılandırma kararı aldı.

Yemen hükümetinin çeşitli zorluklarla karşı karşıya olduğuna vurgu yapan Abdulmelik, Husi darbesini sona erdirmek için ister askeri düzeyde, isterse vatandaşların geçimini hedef alan ekonomik savaş olsun, devletin inşası için çeşitli düzeylerde çabaları iki katına çıkardığına atıfta bulundu.

Yemen Başbakanı açıklamasında, tüm siyasi ve toplumsal güçler arasındaki dayanışmanın ve ulusal birlikteliğin,  tehlikeleri ve sorunları aşmanın yanı sıra İran projesinin Husiler aracılığıyla bölgeyi tehdit ettiği şeyle yüzleşmenin tek yolu olduğunu yineledi.

SABA haber ajansına göre, Yemen hükümet toplantısında, İran rejiminin Husileri silahlandırma ve onlara füze tedarik etme yasağını ihlal etmeye devam etme zorunluluğu getiren BM kararlarına karşı devam eden isyanı karşısında duruldu. Ayrıca yakın br dönemde ABD Adalet Bakanlığı, 171 karadan havaya füze ve 8 tanksavar füzesi gibi İran’a ait büyük miktarlarda silaha ve yaklaşık 1,1 milyon varil İran petrol ürününe başarılı bir şekilde el konulduğu haberi ele alındı.

Yemen hükümeti, uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından sert ve caydırıcı bir duruş olmadan İran’ın uygulamalarının durmayacağını teyit ederken, Yemen’de barışın önündeki en büyük engelin İran destekli Husi milislerin sabotajla dünyaya karşı gösterdiği saldırgan davranışların ısrar etmesi olduğunu bildirdi. Hükümet ayrıca, milislerin bölgenin güvenlik ve istikrarının yanı sıra Kızıldeniz ve Babu’l Mendeb Boğazı’ndaki uluslararası seyrüseferi hedefleyen tehlikeli projesine devam ettiği aktardı.

Resmi kaynakların aktardığına göre, meşru hükümet Yemen’in İran rejiminin uluslararası denizciliği tehdit etme ve komşu ülkeler ile bölgenin güvenlik ve istikrarını istikrarsızlaştırma maceraları için bir saha olmadığını teyit ederek, Yemen halkının Suudi Arabistan liderliğindeki Arap Koalisyonu’nun desteğiyle, İran Husi projesinin iptali için her zamankinden daha kararlı olduğunu kaydetti.

Şarku’l Avsat