Yemen’de bir Hizbullah komutanı öldürüldü

Lübnan’dan Husileri eğitmek için Yemen’e gönderilen Hizbullah komutanı Ekrem es-Seyyid Marib’te öldürüldü. Koalisyon’un Marib’de düzenlediği operasyonlarda ayrıca 145 Husi hayatını kaybetti.

Yemen’de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu, Lübnan’dan Husileri eğitmek için Yemen’e gönderilen Hizbullah komutanı Ekrem es-Seyyid’in Marib’te öldürüldüğünü duyurdu. Koalisyon’un Marib’de düzenlediği operasyonlarda ayrıca 145 Husi militanı hayatını kaybetti.

Marib cephelerindeki şiddetli çatışmalarda, onlarca Husi milisin öldürüldüğü, askeri araçların tahrip edildiği hava saldırılarıyla Yemen ordusu ve meşru direnişe destek vermeyi sürdürüyor. Diğer yandan Yemen hükümeti, Marib’in güneyinde Hizbullah milislerinin askeri kanadında uzman ve lider Ekrem es-Seyyid’in öldürüldüğünü doğruladı.

Batı kıyısındaki (Kızıldeniz sahili) Yemen Ortak Kuvvetleri askeri medyası, yeni zaferlerin kazanıldığını, Taiz’e bağlı Mahbana bölgesinin kuzeyindeki stratejik bölgelerin kontrol altına alındığını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın SPA’dan aktardığı habere göre Arap Koalisyonu, son 24 saatte Marib’de Husi milislerine karşı 29 farklı operasyon düzenlendiğini, bu kapsamda 16 askeri aracın imha edildiğini, en az 145 Husi terörist unsurun etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bilhassa Marib’in güney cephesinde çatışmalar yoğunlaştığı sırada Yemen Enformasyon Kültür ve Turizm Bakanı Muammer el-İryani ise Hizbullah milislerinin askeri kanadında uzman ve lider Ekrem es-Seyyid’in Ulusal Ordu’nun Um Riş cephesindeki bombardımanında öldürüldüğünü doğruladı. Söz konusu uzmanın öldürülmesinin Tahran rejimine ve ona bağlı mezhepçi milislere acı bir darbe teşkil ettiğini söyleyen İryani, bu uzmanın İran rejiminin askeri operasyonlardaki liderliğini gösterdiğini, zirâ Marib’deki savaşın bölgedeki genişleme projesini temsil ettiğini de ekledi.

Bakan İryani, partiye bağlı bir grup terörist içerisinde Ağustos 2017’de Yemen’e giren 35 yaşındaki Seyyid’in operasyonlara liderlik etmesi, eyaletteki çatışmaların hız kazanması için 3 Aralık’ta Hizbullah’tan bir dizi uzmanla birlikte güney Marib cephelerine, Zanna, Cuba ve Mela bölgelerine gönderildiğini açıkladı.

Bakan İryani, Husi milislerin Ebu Eşref el-Esedi adlı lideri ve sekiz milis üyesiyle birlikte öldürüldüğünü söylediği Seyyid’in cesedinin ambulansla Cuba bölgesine götürüldüğünü, ardından ise İran ve Hizbullah’ın düzinelerce uzmanı ve savaşçısının tam bir gizlilik içerisinde gömüldüğü Saada eyaletine nakledildiğini aktardı.

Yemen’den Lübnan’a çağrı

Yemenli Bakan, Hizbullah milislerinin sürekli müdahalesi, şehir ve köyleri bombalanması ve sivillerin öldürülmesine dahil olması, Lübnan devletinin imkan ve kabiliyetlerini Husi darbeci milislerine siyasi, medyatik, mali ve askeri destek sağlamak için kullanması karşısında Lübnan hükümeti ve halkını kararlı bir duruş sergilemeye çağırdı.

Uluslararası toplumu, Birleşmiş Milletleri (BM) ve Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyelerini açık bir müdahale olarak nitelendirdiği olayı kınamaya çağıran İryani, bu müdahalenin Yemen’de sükûnet ve barışı sağlama çabalarını baltaladığını, kan dökülmesine yol açtığını ve Yemenlilerin çektiği acıları körüklediğini söyledi. Bu yönde Hizbullah liderleri ve milislerine karşı kararlı duruşların benimsenmesi ve aleyhlerindeki yaptırımların yoğunlaştırılması gerektiğini de ekledi.

Askeri medya kaynakları, Marib’in güney cephelerine çaresizce saldırı düzenlemeye devam eden Husi milislerin ordunun sağlam savunması ve halk direnişi karşısında hedeflerine ulaşamadığını bildirdi. Ordunun resmi internet sitesi September Net’in haberine göre milisler Marib’in güneyinde ordu ve halk direnişi ile şiddetli çatışmalarında ağır can ve mal kaybına uğradı.

Yemen Savunma Bakanlığı Savaş Operasyonları Kurumu Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Salih el-Amiri, “İran yanlısı Husi milisler, ordunun Marib cephesindeki mevzilerine nüfuz etmeyi başaramadı. Ordu kuvvetleri, milisleri ağır yenilgiye uğrattı” açıklamalarında bulundu. Marib’in güney cephelerindeki savaşın, Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı liderliğinde belirlenen stratejik plan mucibince ilerlediğini belirten Amiri, “Önümüzdeki günlerde çeşitli zaferler kaydedilecek. Milislerin son iki gündür kaydedilen çatışmalarda Marib’in güney cephesindeki ordu mevzilerine doğru ilerlemeye çalıştığı Husi oluşumlarında artık tek bir dahi kalmadı. Husi cesetleri çatışma hatlarında saçılmış durumda” dedi.

Batı kıyısındaki ortak güçlerin dün Cebel Kabne, Hadice, Tufeyli köylerini kurtarmayı başardığını bildiren askeri medya, Makbana’nın kuzeyinde yer alan Sakm bölgesindeki Husi gümrüğünün kontrol altına alındığını, Milis saflarının çöküşte olduğunu da ekledi.

Amalika Tugayları resmi internet sitesinde Ortak Kuvvetler’in çeşitli orta ve ağır silahlarla Husi milislerine karşı şiddetli savaşlar yürüttüğünü, ağır ekipman ve can kayıplarına uğrayan milislerden onlarcasının öldürüldüğü veya yaralandığını açıkladı. Amalika Tugayları Sözcüsü Memun el-Mehcemi, Ortak Kuvvetler’in sonuncusu stratejik Cebel Kabne olmak üzere Şemir bölgesindeki Sakm gümrüğüne bakan sıradağların kontrolünü ele geçirdiğini bildirdi.

Husilerin saflarında karışıklık ve geri çekilme kaydedilirken Ortak Kuvvetler’in sürekli ilerleme halinde olduğunu vurgulayan Mehcemi, son iki gün içinde yoğun operasyonlar yürüten Ortak Kuvvetler’in el-Hayfa, el-Kahfa, el-Kamara, el-Hateke, el-Akda, el-Bariz, el-Mancara, el-Abile ve Makbana ilçesindeki el-Hakime köylerini kontrol altına aldığını söyledi. Milislerin ağır can ve mal kaybı verdiğini de ekledi.

Şarku’l Avsat