Üçüncü doz takviye aşılar Omikron’a karşı daha mı etkili?

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) mutasyona uğrayan varyantı Omikron’un patlak vermesinin ardından şu ana kadar geliştirilen aşıların yeni varyanta karşı etkili olmayacağına ilişkin endişeler var.

Bazı bilim insanları ve uzmanlar, üçüncü doz bir takviye aşısı olmanın, salgınla mücadelede sadece iki doz aşı olmaktan daha etkili olacağını vurguluyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Omikron’un Delta varyantına göre yayılma olasılığının daha yüksek olduğunu bildirerek, mutasyonun aşıların etkinliğini azaltabileceğini bildirdi.

Bugüne kadar koronavirüse karşı en etkili aşılardan birini geliştiren Pfizer-BioNTech laboratuvarları, aşının üç dozdan sonra Omikron’a karşı hala etkili olduğunu açıkladı.

Peki takviye dozları, Omikron’a karşı iki doz aşıdan daha mı etkili?

The Guardian’a göre aşılar, vücudu, hücrelerimize bulaşmadan önce koronavirüse karşı koyan antikorlar üretmeye yönlendirir. Ancak bu dolaşan antikorlar zamanla aşınabilir.

Aşıların etkinliğine ilişkin çeşitli çalışmalardan elde edilen veriler, iki doz aşı alındıktan üç ila altı ay sonra koronavirüse karşı korumada bir azalma olduğunu gösterdi.

Omikron varyantı, güçlendirici doz ihtiyacını daha acil hale getirmiş gibi görünüyor.

Çalışmalar, takviye dozlarının antikor düzeylerini iki dozdan sonra görülen seviyenin önemli ölçüde üzerine çıkardığını gösteriyor. Bu da, bağışıklıktaki düşüşün üçüncü dozdan sonra daha yavaş gerçekleşeceği yönündeki umudu artırıyor.

Diğer yandan, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Omikron varyantına karşı bu haftadan itibaren tüm yetişkinlere üçüncü doz aşı sunulacağını açıkladı.

Johnson televizyonda halka seslendiği konuşmasında, “Bir Omikron dalgasının gelmekte olduğundan kimse şüphe duymasın. Artık iki doz aşının yeterli olmadığı açık. İyi haber ise, bilim insanları üçüncü doz aşının koruma seviyesini yükselteceği konusunda hemfikir” dedi.

Şarkul Avsat