Putin’den Johnson’a: NATO’nun genişlemesi Rusya için bir tehdit

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ukrayna’nın ‘zararlı bir yaklaşım’ izlediğini vurgulayarak, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) doğuya doğru genişlemesinin Rusya’nın güvenliğine tehdit oluşturduğuna dikkati çekti.

Kremlin, Putin ve Johnson’ın dün (Pazartesi) bir telefon görüşmesi yaptığını duyurdu. Alman haber ajansına göre Kremlin, ‘İngiltere Başbakanı’nın, diğer Batılı liderler gibi, Rus güçlerinin Ukrayna sınırına yakın yerlerde sürdürüldüğü iddia edilen geniş çaplı hareketlerinden duyduğu endişeyi’ dile getirdi.

Açıklamada, ‘Putin’in, ayrıntılı olarak Ukrayna çevresindeki mevcut duruma ilişkin ilk değerlendirmeleri’ yaptığı ifade edildi. Kremlin açıklamasında ayrıca ‘Kiev’in, Ukrayna iç krizinin çözümü için yeri doldurulamaz bir temel olan Minsk Anlaşmalarını baltalamaya çalışmak adına olumsuz örnekler sunduğuna’ vurgu yapıldı.

Putin, görüşme sırasında, “Ukrayna güçleri, Minsk Grubu’na göre, çatışma bölgesinde yasak olan ağır silahlar ve saldırı uçağı kullanıldığı için, temas hattındaki durumu kasıtlı olarak kötüleştiriyor” dedi. Putin ayrıca Kiev hükümetinin Ukrayna’daki Rusça konuşan nüfusa karşı ayrımcılık politikası uyguladığına dikkati çekti. Rusya Devlet Başkanı, “Bütün bu gelişmeler, Rusya’nın güvenliğine doğrudan bir tehdit oluşturan Ukrayna topraklarında, NATO ülkelerinin askeri yoğunluğunun arka planında gerçekleşiyor” dedi.

Putin, NATO’nun doğuda daha fazla ilerlemesini ve Rusya’yı tehdit eden silahları komşu ülkelerde, özellikle Ukrayna’da konuşlandırmasını engelleyen net uluslararası yasal anlaşmalar oluşturmak amacıyla müzakereleri başlatmaya acil ihtiyaç olduğuna işaret etti. Putin, Rus tarafının ilgili taslak belgeleri sunacağını da sözlerine ekledi. Kremlin’den yapılan açıklamada, iki liderin bölgesel konuları tartışmaya devam etme konusunda mutabık kaldığı belirtildi.

Şarkul Avsat