Peng Shuai (Instagram)

Çin’de cinsel taciz mağdurları işlerinden kovulup haklarında dava açılıyor

Çin merkezli e-ticaret devi Alibaba’nın eski bir çalışanı, iş seyahati sırasında bir meslektaşı tarafından cinsel tacize uğradığını açıkladıktan sonra şirketten kovulduğunu ve itibar zedelemekle suçlandığını söyledi.

ABD merkezli ABC News’e göre, söz konusu kadın, şirket yönetiminin cinsel taciz suçlamalarını görmezden gelmesi nedeniyle şirket merkezindeki yemekhanede yüksek sesle başına gelenleri haykırdı.

Eski çalışan, şu anda internet üzerinden tacizle suçladığı iki erkeğin eşlerinden kendisine yöneltilen ‘yalan söyleme’ ve Ali Baba Başkan Yardımcısı’nın açtığı ‘iftira’ davasıyla karşı karşıya.

Çin’deki kadınlar, cinsel taciz hakkında alenen konuşmayı seçerlerse, genellikle bu tür sıkıntılarla karşı karşıya kalıyor ve haklarında benzer davalar açılıyor.

Bunun en son örneklerinden biri, sosyal paylaşım sitesi Weibo’da eski bir üst düzey politikacı Zhang Gaoli tarafından cinsel istismara uğradığını söyleyen ünlü Çinli tenisçi Peng Shuai oldu.

Genç kadın, bu suçlamanın ardından kamuoyundan kayboldu. İfadeleri internetten hızlıca silindi ve paylaşımları yoğun bir şekilde sansürlendi.

Cinsel tacize karşı başlatılan #MeToo hareketi aktivisti Zhou Xiaoxuan, “Cinsel tacize uğramış kadınlara yönelik bu politikalar suçluya yardım ediyor ve işyeri ortamını daha da kötüleştiriyor” dedi.

Alibaba’nın eski çalışanı ise, başına gelenlerin kadınları dava açmaktan vazgeçireceğini ancak kendisinin hakları için mücadelesine devam edeceğini dile getirdi.

Şarku’l Avsat