Proje, 4 büyük uluslararası simge yapıyı ve 10 eğlence ve turizm projesini içerecek (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Cidde Merkez Projesi’nin ana hatlarını açıkladı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Yeni Cidde Şehir Merkez (New Jeddah Downtown) olarak bilinen Cidde Merkez Projesi’nin özelliklerini açıkladı.

Proje kapsamında, toplam 75 milyar riyal (20 milyar dolar) yatırımla, Kamu Yatırım Fonu’nun (PIF) yanı sıra Suudi Arabistan içi ve dışından yatırımcılardan sağlanan fonlarla 5,7 milyon metrekarelik bir arazi geliştirilecek.

Proje, Cidde’nin kalbinde, Kızıldeniz manzarasına sahip, şehrin ekonomik konumunun güçlendirilmesine katkıda bulunacak küresel bir destinasyon yaratmayı amaçlıyor.

Cidde Merkez Projesi’nin 2030 yılına kadar ülke ekonomisi için tahmini 47 milyar riyallik bir değer sağlaması bekleniyor.

Proje, opera binası, müze, spor stadyumu ve bir okyanus akvaryumu olmak üzere dört önemli simge yapıya ek olarak 10 eğlence ve turizm projesini içerecek.

Projenin çalışmaları, yerel özel sektörün turizm, eğlence, kültür ve spor da dahil olmak üzere gelecek vaat eden ekonomik alanların gelişmesine katkıda bulunacak.

Buna ek olarak, şehirde 17 bin konut birimi ve 2 bin 700’den fazla otel odası sunan modern yerleşim alanları inşa edilecek.

Projede birinci sınıf bir yat limanı ve sahil tatil köylerinin yanı sıra restoran ve kafeler ile çeşitli alışveriş merkezleri de yer alacak.

Proje planı, tarihi Cidde şehrini karakterize eden kentsel doku ve özgün Hicazi mimarisinden esinlenerek, en yüksek uluslararası standartlarda tasarlanmış çağdaş bir yorumu yansıtıyor.

Buna ek olarak, projenin tasarımında Yeşil Suudi Arabistan Girişimi’nin hedefleri doğrultusunda çevreyi ve ekonomiyi desteklemeye katkıda bulunmak için birinci sınıf sürdürülebilirlik programlarını benimsendi. Ana planın geliştirilmesine 500’den fazla uzman mühendis ve danışman katıldı.

Proje, bölge sakinleri ve ziyaretçiler için en iyi yaşam tarzını sunarken, müreffeh bir ekonomi ve canlı bir toplum inşa etmeyi amaçlayan 2030 Vizyonu hedeflerine ulaşılmasına da katkıda bulunacak.

Cidde Şehir Merkezi projesinde, 9,5 km uzunluğundaki sahil şeridi de dahil olmak üzere yerel ve uluslararası yatlara ev sahipliği yapacak bir marina ve 2,1 km uzunluğunda bir plaj bulunuyor.

Yeşil alanlar ve kamu hizmetleri, proje alanının yüzde 40’ını oluşturacak.

Projenin geliştiricisi Cidde Merkez Geliştirme Şirketi, Kamu Yatırım Fonu tarafından 2019 yılında kuruldu.

Yönetim Kurulu’na Veliaht Prens Muhammed bin Selman başkanlık ettiği şirket, söz konusu projeyi üç aşamada tamamlayacak ve bunlardan ilki 2027 sonunda bitecek.

Şirket, projenin her aşamasının uygulanmasını sağlamak için ilgili tüm yetkililerle birlikte çalışıyor.

Şarku’l Avsat