Ezher Üniversitesi’nin iklim değişikliği konulu konferansından bir kesit (Ezher Şeyhliği)

El-Ezher Üniversitesi’nden iklim değişikliği konferansı

Mısır’ın Şarm el-Şeyh şehri, önümüzdeki yıl Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı’na (COP27) ev sahipliği yapmaya hazırlanırken, El-Ezher Üniversitesi ‘İklim değişikliği: Zorluklar ve Çatışma’ isimli bir konferans düzenledi.

Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin himayesinde düzenlenen konferansa Ezher Şeyhi Dr. Ahmed et-Tayyib ve Ezher Üniversitesi Rektörü Muhammed el-Mahrasavi’nin yanı sıra çok sayıda bakan, büyükelçi ve akademisyen katıldı.

Konferansta iklim değişikliği riskleri konusunda farkındalığı artırmak için bir müfredat oluşturma, çevre ve iklim krizleriyle ilgili çabaları koordine etme çağrısında bulunuldu.

Çevreyi koruma ve iklim değişikliği krizini engellemenin hayatta kalma sorunu olduğuna dikkat çekilen konferansta, bunu hafife almanın yoksulluk oranlarını artıracağı ifade edildi.

Üç gün sürecek konferansta, karbon emisyonlarının çevre kirliliğindeki rolü ve iklim üzerindeki etkileri, çevreyi koruma ihtiyacına ilişkin farkındalığı artırmada dini liderlerin rolü, çevre ve iklim sorunlarıyla mücadelede uygun ortamın yaratılmasında küresel politikaların rolü tartışılacak.

Ezher Şeyhi Tayyib yaptığı açılış konuşmasında, dini liderler, akademisyenler ve siyasi liderler arasındaki çabaları koordine etmenin önemine işaret ederek, çevre ve iklim krizleri hakkında farkındalığı artırmak için ortak çabalara duyulan ihtiyacı vurguladı.

Dr. Ahmed et-Tayyib, “Bugün dünyamızı vuran yeni kriz, çevre ve iklim krizi ile bunun neticesinde artan sıcaklıklar, orman yangınları, birçok hayvan ve bitki türünün neslinin tükenmesinden kaynaklanan tehlikelerdir. Bütün bunlar açık işaretler göstermeye başladı” dedi.

Ezher Üniversitesi Rektörü Muhammed el-Mahrasavi ise, “İklim değişikliği gezegenin tanık olduğu en karmaşık konulardan biridir. Ancak buna rağmen pek çok ülkede halkın zihnini meşgul etmez. Bu konferans, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle gezegende bütün ülkelerin maruz kaldığı sağlık koşulları ışığında, çok önemli ve riskli bir zamanda geliyor. Koronavirüs tüm varyantlarıyla dünya ülkelerini etkisi altına alırken, büyük sanayileşmiş ülkelerin refahı, çevreyi sömürmeleri, kirlilikleri ve küresel ısınma için bir bedel olarak yoksul halklar hala ağır bir fatura ödüyor” dedi.

Mahrasavi, iklim ve çevre değişikliklerinin tehlikeleri ve bunlarla nasıl başa çıkılacağı konusunda, tüm eğitim seviyelerindeki öğrenciler için basitleştirilmiş bir eğitim müfredatı formüle etmeye dayanan özel bir bilim komitesi oluşturulması çağrısında bulundu.

Mısır Evkaf Bakanı Dr. Muhammed Muhtar Cuma ise, ülkesinin iklim değişikliğiyle mücadelede öncü bir rol oynadığını dile getirerek, “İklim değişikliği konusu sadece bir ülkeyi değil, tüm dünyayı tehdit ediyor ve her birimiz kendi alanında bu tür zorluklarla yüzleşmeliyiz” şeklinde konuştu.

Mısır Çevre İşleri Dairesi Başkanı Ali Ebu Sunne, Çevre Bakanı Yasmine Fuad adına yaptığı konuşmada, “İklim değişikliği konusu, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sürdürülebilir kalkınma sağlanmasının karşı karşıya olduğu en önemli sorunlardan biri. Bunun etkileri ve yansımaları, göç, hastalık ve salgın hastalıkların yayılması gibi çevresel ve doğal sistemleri tehdit eden, gıda güvenliğine yansıyan ve çeşitli ekonomik yatırımlar için tehdit oluşturan birçok sosyal ve tıbbi soruna yol açabilmektedir” dedi.

Son olarak Mısır Baş Müftüsü Şevki Allam, “Konferansın birçok bakanlık, büyükelçilik, uluslararası ve yerel paydaşların katılımıyla düzenlenmesi, tüm dünya ülkeleri arasında bu krizden çıkış yoluna yönelik ortak çabalar için önemli bir adımdır” ifadelerini kullandı.

Mısır Kıpti Ortodoks Kültür Merkezi Başkanı Baş Piskopos Anba Ermia, iklim değişikliğinin zorlukları karşısında uluslararası eylemsizliğe karşı uyararak, “Bu, dünyaya kuraklık noktalarının, sel baskınlarının ve kasırgaların yayılması gibi ciddi sonuçlara mal olacak ve su kıtlığı gelecekteki çatışmaların habercisi olacak” dedi.

Şarku’l Avsat