Pakistan Başbakanı dün İslamabad'da Suudi Dışişleri Bakanı'nı kabul ederken (SPA)

İslam İşbirliği Teşkilatı’ndan Afganistan için insani yardım fonu

İİT bünyesinde Afganistan için insani yardım fonu kurulmasına karar verildi

İslam ülkeleri, Pakistan’ın başkenti İslamabad’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Konseyi Afganistan Konulu Olağanüstü Toplantısı’nda Afganistan’da kötüleşen ekonomik ve insani krizi ele alırken, insani bir yardım fonu kurulmasına karar verildi.

Pakistan Başbakanı İmran Han, Afgan halkını desteklemeye ve Taliban hükümeti ile 40 milyon Afgan vatandaşı arasında ayrım yapılması çağrısında bulunarak, derhal harekete geçilmemesi halinde Afganistan’ın dünyada benzeri görülmemiş bir kaosa sürükleneceğini söyledi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan toplantının açılış oturumu sırasında yaptığı açıklamada, Afganistan’ın terörist grupları barındırmak için kullanılmamasını sağlama gereğini vurgulayarak, Afganistan’da terörle mücadelenin birinci öncelik olduğunu ve oradaki fiili otoritenin terörle mücadele etme sorumluluğu olduğu gerçeğine atıfta bulundu.

Suudi Bakan, Uluslararası toplumun Afganistan’daki insani yaşam koşullarının kötüleşmesini durdurmak için gerekli araç ve adımların atılmasına yönelik acil eylemin önemi konusunda açık bir mesaj gönderdiğini söyledi.

Prens Faysal, hava ve kara yoluyla Afgan halkına yönelik yapılan yardıma atıfta bulunarak, Afgan halkına insani yardım sağlamak için mekanizmalar oluşturulması umudunu dile getirdi.

İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha, tüm Afgan taraflara halkın çıkarlarını geliştirmek, canları korumak ve şiddetten uzaklaştırmak için çağrıda bulunarak, Afgan halkının taleplerini, insana yakışır bir yaşam ve refah umutlarını gerçekleştirmek için kalıcı barışın tesis edilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Bu bağlamda Afganistan’daki barış sürecine İİT’nin desteğini teyit eden Taha, Afganistan’da barış, güvenlik ve istikrarın sağlanması için tüm imkanlarını kullanmak ve bu konuda gerekli temasların yanı sıra aynı zamanda Afgan halkı için barışı sağlamayı amaçlayan bölgesel ve uluslararası çabalarla işbirliği yapmaya hazır olduklarını bildirdi.

İİT Genel Sekreteri, İİT Zirvesi’nin 14. Oturumu Başkanı olan Suudi Arabistan’a, dayanışma ve ortak İslami eylemi destekleme konusundaki kesin kararlılığı ve bu önemli toplantıyı düzenleme girişimi için teşekkürlerini sundu. Taha, ayrıca İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Konseyi’nin ev sahipliği için Pakistan’a teşekkür ederek, İslam ümmetinin bölgede güvenlik ve barışı güçlendirme konusundaki kararlılığını yineledi.

Diğer yandan, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Dr. Nayef el-Hecraf, Afgan halkına insani yardım sağlamak için çaba gösteren İİT’nin yanı sıra Suudi Arabistan’ın, Afganistan’daki insani durumu tartışmak üzere İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerinin Dışişleri Bakanları Konseyi’nin 17. Olağanüstü Toplantısı’nı düzenleme çağrısı yapma girişimine övgüde bulundu.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, sağlık, eğitim, elektrik, geçim kaynakları ve kamu sektörü çalışanlarının maaşlarını almalarını sağlamak adına temel hizmetlerin desteklenmesi için bağışçılardan esnek fon sağlanması çağrısında bulundu. Griffihs açıklamasında, “Aileler günlük işlemler için nakit paraya sahip değilken, temel mal fiyatları yükselmeye devam ediyor. Buğday ve yakıt maliyeti yaklaşık yüzde 40 arttı ve gıda artık ortalama hane harcamasının yüzde 80’inden fazlasını oluşturuyor” şeklinde konuştu. Pakistan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve 57 ülkeden temsilcinin katıldığı İİT toplantısı, Taliban’ın geçtiğimiz Ağustos ayında ülkeyi kontrol altına almasından bu yana Afganistan’a ilişkin ilk büyük konferans olma özelliğini taşıyor. Pakistan’ın başkenti İslamabad’ın idari merkezi Birleşmiş Milletler ve uluslararası finans kuruluşlarının yanı sıra ABD, Avrupa Birliği ve Japonya’nın da aralarında bulunduğu büyük güçlerin temsilcilerinin katılımıyla büyük bir konferansa ev sahipliği yapacak.

Uluslararası toplum, Afganistan’da Taliban’ın iktidara geçmesiyle büyük bir insani kriz riskini göze alarak milyarlarca dolarlık yardım ve varlıkları dondurdu.

Öte yandan Pakistan Başbakanı ve Suudi Bakan dün gerçekleştirdikleri ikili görüşmede, uluslararası toplumun Afganistan’da terörizm ve radikalizme mücadele ederek Afganistan’ın yanında olmasının önemini vurgularken, Afganistan ekonomisine destek verdi.