Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ın kuzeydoğusunda, çöl bölgesinde düzenlenen Kral Abdülaziz Deve Festivali, ABD’den Romain Laurent, Meksika’dan Eduardo Javert ve Fransız Peter Robert yoğun bir rekabete sahne oldu.
Uluslararası etkinlik kapsamında düzenlenen ve en güzel develerin seçildiği etkinlikte develer koyu kahverengi kostümler ve boyunları ve sırtlarında parlak renklerle kaplı “Howdah” (deve tarafından taşınan yatak) ile hakemlerin ve halkın önünden geçtiler.
Amerikalı, Meksikalı ve Fransız deve sahipleri arasındaki mücadele ABD’li Romain Laurent’in zaferiyle sonuçlandı. Para ödülünün yanı sıra kendisine “hobal” kazancı sağlayan dişi devesine ilgi oldukça artan Laurent kutlamalar için ayrılmış salonda, iki binden fazla hayranın huzurunda adeta yaşlı bir Bedevi gibi şarkı söyledi.
Kazanan Amerikalı, Fransızın rakibinin omzunu sıvazladıktan sonra adeta Arc de Triomphe’deymiş (Zafer Takı) gibi, ya d ABD ile Meksika arasındaki uzun sınırı ve engeli aşmışçasına kovboy şapkası olan flamayı havaya kaldırdı.
Uluslararası etkinliğin altıncısı, Avrupa ve ABD Deve Çiftlikleri Birliği ve Uluslararası Deve Organizasyonu tarafından onaylanan ve yarışmak isteyenlere birçok fırsat sunan Kral Abdülaziz Deve Festivali kapsamında düzenlendi. Yarışma, dünyanın her yerinden tüm katılımcılara açık.
Dünyada kendi alanındaki en büyük organizasyon olan Kral Abdülaziz Deve Festivali, dünyanın dört bir yanından develere ilgi duyanların katılımına tanık oluyor. Yarışmacılar 44 gün boyunca yaklaşık 250 milyon Suudi Riyali değerindeki ödülü kazanmak için birbirleriyle mücadele ediyorlar.
Festival kapsamında düzenlenen çeşitli kültürel ve bilimsel etkinliklerin yanı sıra develerle ilgili tez ve bilimsel makaleler de yayınlanıyor. Bu yıl 6’ncısı düzenlenen Kral Abdülaziz Deve Festivali’nde Deve Ekonomisi ve Çalışmaları başlığı altında Birinci Kral Abdülaziz Uluslararası Deve Konferansı’nda 9 ülkeden araştırmacı ve uzmanlar tarafından 16 bilimsel makale sunuldu.
Deve Kulübü tarafından Çevre, Tarım ve Su Bakanlığı ve Uluslararası Deve Teşkilatı işbirliğiyle düzenlenen konferansta, sektörün gelişmesi için gerekli bilimsel çalışmaların başlatılması konusu ele alındı.
Suudi Arabistan Çevre, Su ve Tarım Bakanlığı, Suudi Arabistan’daki deve sayısının 1 milyon 800 binin üzerinde olduğu bilgisini paylaştı. Krallık’taki çiftlik hayvanlarını güçlendirmek ve tedavi etmek için 180’in üzerinde klinik ve 12 özel laboratuvar açıldığı kaydedildi.
Develer üzerine bilimsel nitelikte bir kitap yazan ABD’li araştırmacı Christina Adams yaptığı açıklamada, daha fazla bilimsel çalışma ve araştırmanın develerin faydalarının ve öneminin anlaşılmasına katkı sağlayacağını söyledi. Deve sütünün ve etinin faydalarının hayal gücünün ötesinde olduğunu vurgulayan Adams oğlu ile yaşadığı deneyimin kendisini bir araştırmacı olarak develere ilgi duymasını sağladığını kaydetti.
Dün Birinci Kral Abdülaziz Uluslararası Deve Konferansı’nın oturum aralarında yaptığı konuşmada deve sütünün tıbbi ve sağlık yönlerinden önemine dikkat çeken Christina Adams sözlerini şöyle sürdürdü:
“Develerin tarihi çok eskilere dayanan bir hayvan olduğunu ve geçmişte Suudi Arabistan gibi ülkelerde çok amaçlı kullanıldığını bilmeliyiz. Ne yazık ki kıymeti kavimler ve kabileler tarafından bilinen develerle ilgili çok az kitap var. Ayrıca deve sütünün bağışıklık açısından da pek çok faydası bulunuyor. Develere değer vermemi sağlayan ise maruz kaldığım bir insan hikayesi oldu. Yüksek lisansımı tamamladıktan oğlum dünyaya geldi. Otizmliydi. Deve sahibi bir adama ulaştım. Deve sütünün oğlum için faydalı olabileceğini hissettim çünkü içinde alerjiye neden olan herhangi bir bileşik yoktu.”
ABD’li araştırmacı açıklamasında ayrıca deve sütünün otizmin yanı sıra birçok diğer hastalığa yakalanan kişilere de iyi geldiğini vurguladı.
Bilimsel bulgular da bu görüşü destekler nitelikte. Nitekim deve sütünün Kovid-19 gibi birçok hastalığı kontrol etmede büyük önem arz ettiği bulundu. Ayrıca deve sütünün anti bakteri ve gıda besinleri içerdiği de bilimsel bulgularla ortaya konuldu. Suudi Arabistan, Birleşik Krallık, Almanya, İtalya, Avustralya, Mısır, Sudan ve Pakistan’dan araştırmacılar ve akademisyenler de konuya dair birçok farklı tez yayınladı.