Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres

Guterres: Lübnan’daki durum yürek parçalayıcı

Lübnan’ı ziyaret eden Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, ülkedeki mevcut durumun üzücü ve yürek parçalayıcı olduğunu söyleyerek, siyasi liderleri temel reformları gerçekleştirmek için birleşmeye çağırdı.

Şarku’l Avsat’a konuşan Guterres, Lübnan’ın yolsuzluğun olmadığı ve güçlü reformların gerçekleştirildiği bir ülke olması gerektiğini vurguladı.

Hizbullah’ın ülkedeki diğer siyasi güçler gibi siyasi bir parti haline gelmesi talebini yineleyen Guterres, Lübnan ordusunun gelişmiş teçhizatlar için büyük yatırımlara ihtiyacı olduğunu söyledi.

Şii ya da Sünni radikal grupların devlete alternatif olmasına izin vermemenin yanı sıra Lübnan-İsrail sınırını temsil eden Mavi Hat ile ilgili sorunları çözme gereğini dile getiren Guterres, Körfez ülkelerine Lübnan’ın toparlanmasına destek olma çağrısında bulundu.

Lübnan’ın ortadan kaldırılan orta sınıfın yeniden inşasını sağlayacak yeni bir toplumsal anlaşmaya ihtiyaç olduğunu belirten Guterres, Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Başbakan Necib Mikati ve Temsilciler Meclisi Başkanı Nebih Berri’den Mayıs ayı başlarında özgür ve adil yasama seçimleri düzenleme konusunda açık taahhütler aldığını açıkladı.

Suriye’nin birçok milis ve 4 yabancı ordunun varlığı ile ‘savaş ve barışın olmadığı bir durumda’ olmasından büyük endişe duyduğunu söyleyen Guterres, “BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen’in arabuluculuğu, mevcut açmazı aşmak ve Suriye’de konuşlanmış tüm yabancı güçlerden kurtulmak için yapılan tek ciddi çabadır” dedi.

Şarku’l Avsat