Hafızayı geliştirmek için 7 bilimsel ipucu

Hastalıklardan korunmak için, yaşlandıkça zihnimizi aktif tutmamız gerekiyor. Geçen yıl 121 bin 499 kişinin ölümüne yol açan Alzheimer hastalığı, ABD’de ilk on ölüm nedeninden biri olmaya devam ediyor.

Kendinizi korumak için, hafızanızı geliştiren bu yedi temel ve bilimsel ipucunu takip edin. Bu ipuçlarını, bazılarının da eğlenceli olduğunu söyleyerek, “eat this not that” sağlık portalı yayınladı.

Şarku’l Avsat’ın sağlık portalından aktardığına göre, hafızayı geliştirmenin yedi bilimsel yolu:

1-Bir şey öğrenirken tüm duyularınızı kullanın

Bilim, “bir olayla ilgili anılarının beyindeki duyu merkezlerine dağıldığını, ancak hipokampus adı verilen bir bölge tarafından organize edildiğini ve duyulardan biri bir anıyı uyandırmak için uyarılırsa, başka duyulara sahip olan diğer anıların da harekete geçtiğini” göstermiştir. Bu nedenle örneğin lazanya ya da kek gibi çok sevdiğiniz bir yemeğin kokusunu alırsanız, çocukluğunuzdan beri onu yerken tam olarak nerede olduğunuzu hatırlayabilirsiniz.

Bir şeyi hatırlamak istiyorsanız, bunu yaparken beş duyunuzu düşünün.

2-Bu numarayı 5 saniye deneyin

Yeni bilgiler öğrenirken, bir telefon numarası öğrenirken (555-439-9999) yaptığınız gibi bölün. Üç ayrı bölüme dikkat edin! Artık bunu alışveriş listenizde (et, sebze, süt ürünleri, atıştırmalıklar) olduğu gibi her şeye uygulayabilirsiniz. Büyük bir toplantıdaki kişilerin isimlerini öğrenirken masanın sağındakiler, solundakiler şeklinde ayrılabilir.

3-Bu fiziksel aktiviteyi gününüze dahil edin

Haftada en az 150 dakika aerobik egzersiz yapın. Hızlı bir yürüyüş bile yapabilirsiniz. Veya 75 dakika boyunca daha fazla güç gerektiren başka bir egzersiz de yapabilirsiniz.

Nöroloji uzmanı Prof. Dr. Ryan Glatt, “Egzersiz ve fiziksel aktivite programlarının hafıza, dikkat ve işlem hızı gibi yönler de dahil olmak üzere beyin sağlığını birçok yönden iyileştirdiği gösterilmiştir. Demans ve Alzheimer hastalığının artmasıyla birlikte, sertifikalı egzersiz uzmanları tarafından yönetilen kanıta dayalı, kişiselleştirilmiş, çok modlu bir egzersiz programı, bilişsel gerileme salgınında bir etki yaratmanın en iyi yollarından biri olabilir” ifadelerini kullandı.

4-Uykuyu bir öncelik olarak ele alın

Vault Health’in başhekimi Prof. Dr. Miles Sparr, iyi bir gece uykusu “hafıza ve dikkati geliştirebilir” diyor.

5-Bu şekilde düzenli olun

Mayo Clinic, “Eviniz ve notlarınız dağınıksa, bir şeyleri unutmanız daha olasıdır… Görevleri, randevuları ve diğer etkinlikleri özel bir not defterine, takvime veya elektronik planlayıcıya not edin. Hatta hafızanızda sağlamlaştırmaya yardımcı olmak için her notu yüksek sesle tekrarlayabilirsiniz. Yapılacaklar listelerini güncel tutun ve hepsinin tamamlandığını kontrol edin. Cüzdanınız, anahtarlarınız, gözlükleriniz ve diğer temel ihtiyaçlarınız için bir yer açın” ifadelerini kullandı.

6-Bu harika hileyi kullanın

Mayo Clinic, “Dikkat dağıtıcı şeyleri azaltın ve aynı anda çok fazla şey yapmayın. Korumaya çalıştığınız bilgilere odaklanırsanız, daha sonra hatırlamanız daha olasıdır. Aklınızda tutmaya çalıştığınız şeyi favori bir şarkıyla veya tanıdık başka bir konseptle ilişkilendirmeniz de size yardımcı olabilir… Bir akşam yemeğinden insanları bir dahaki sefere hatırlamak istediğinizde, isimlerini Mutlu Yıllar melodilerine göre söyleyin, bunu ellerinizi yıkarken yapabilirsiniz.” diyor.

7-Bunu günde 5 ila 10 dakika arasında yapın

Bir çalışma, stresin, katekolaminler aracılığıyla hızlı ve glukokortikoidler aracılığıyla daha yavaş şekilde bilişi etkilediğini söylüyor.

Stresi azaltmak için hayatınızın farklı alanlarında hareket edin. Eğitimci ve Life Fall Apart’ın yazarı Julie Boetker, ofisten eve veya uzaktan çalışıyorsanız iş modundan aile moduna geçiş gibi hareketleri örnek veriyor. İşten sonra çevrenizle etkileşime geçmeden önce durup odaklanmak için 5 ila 10 dakikanızı ayırın.

Şarku’l Avsat