Omikron, ABD’de baskın varyant haline geldi

Yeni tip koronavirüsün mutasyona uğramış yeni türü Omikron, ABD’de baskın varyant haline geldi. ABD sağlık yetkililerin verilerine göre, Omikron varyantı, ABD’de Kovid-19’a bağlı vakaların yüzde 73,2’sini temsil etti.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden (CDC), son derece hızla yayılan Omikron varyantı, birkaç hafta içinde Delta varyantını geride bıraktı. Bu durum, ABD’nin kuzeybatısında yer alan Oregon, Washington, Idaho eyaletlerinde, yeni vakaların yüzde 96,3’ünü oluşturuyor.

Florida, Alabama ve Gürcistan da dahil olmak üzere başka bir güneydoğu eyaleti grubunda Omikron, ülkenin diğer bölgelerinde benzer bir oran olarak yeni enfeksiyonların yüzde 95,2’sini oluşturuyor.

Omikron varyantı ilk olarak Kasım ayında Güney Afrika’da tespit edilmişti. Dünya genelinde daha sıkı sağlık kısıtlamalarına neden olan endişelere yol açtı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın, yönetiminin yeni varyanta nasıl yanıt vermeyi planladığına dair beklenen konuşmasının arifesinde Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki, ABD’nin şu anda bir kapatma planı olmadığını söyledi.

Beyaz Saray Baş Tıbbi Danışmanı Dr. Anthony Fauci  Pazar günü yaptığı açıklamada, Omikron varyantının tüm dünyaya yayıldığı konusunda uyarıda bulunarak, henüz koronavirüse karşı aşı yaptırmamış Amerikalı vatandaşların oranıyla ilgili endişelerini dile getirdi.

Omikron’un son derece hızla yayıldığın belirten Fauci, “Söz konusu bu virüs, olağanüstü. Kış mevsiminin ortalarında, zor haftalar, aylarla karşılaşacağız” dedi.

Şarku’l Avsat