Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame

Selame: Lübnan’ın ekonomiyi toparlaması için 12 ila 15 milyar dolara ihtiyacı var

Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame, ülkesinin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile bir anlaşmaya varması halinde ekonomik toparlanmayı başlatmak ve hızla azalan döviz rezervlerini desteklemek için 12 ila 15 milyar dolar arasında destek alması gerektiğini bildirdi.

Selame yaptığı açıklamada, “IMF’deki kotamız 4 milyar. Ülkelerin de buna katkı sağlaması halinde Lübnan’ın toparlanmasını başlatmaya ve güveni yeniden sağlamaya yardımcı olabilecek bir miktar olan 12 ila 15 milyara ulaşabiliriz” dedi.

Kısmen Merkez Bankası politikalarından kaynaklandığı söylenilen ekonomik çöküşün arkasındaki ana sorumlu olarak görülen Selame, “Bugün Merkez Bankası zorunlu rezervi yaklaşık 12,5 milyar dolar” dedi.

Zorunlu rezervler, 2019’daki ekonomik krizin başlamasından önce 32 milyar dolardı.

Hızla azalan rezervler, tükenmeden önce başlangıçta yakıt, ilaç, un ve diğer önemli ithalatları kapsayan bir sübvansiyon programını tehdit ediyor.

Son aylarda Merkez Bankası, karaborsa kuruna göre fiyatlandırılan akaryakıt başta olmak üzere başlıca emtia ithalatına yönelik sübvansiyonları kademeli olarak kaldırdı.

Ayrıca, temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan vatandaşlara yüksek maliyet getiren ilaç ithalatına yönelik sübvansiyon da kısmen kaldırıldı.

Selame, yerel para biriminin değer kaybıyla mücadele etmek için herhangi bir ek önlem alınmadığı takdirde, Merkez Bankası’nın birkaç önemli ithalat için yaklaşık 6 ila 9 ay için kısmi sübvansiyonları finanse edebileceğini söyledi.

1997’den bu yana resmi olarak dolar karşısında bin 507’de sabitlenen Lübnan yerel para birimi, bu ayın başlarında karaborsada rekor bir düşüşle satıldı.

Selame, sabitlenen resmi oranın ‘artık gerçekçi olmadığını’ belirterek, bir IMF anlaşması ve siyasi istikrar olmadan birleşik bir döviz kurunun olası olmayacağını söyledi.

Merkez Bankası Başkanı, “Lübnan tarafı henüz IMF’ye tartışılacak bir plan sunmadı” ifadelerini de kullandı.

Şarku’l Avsat