Omikron hızla yayılırken hükümetlerden aşı olun çağrısı

Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) mutasyona uğrayan varyantı Omikron’un hızla yayılması nedeniyle kararsız olanlara aşı olma çağrısında bulunarak, yeni kısıtlamalar getirmeye başladı.

Singapur, 23 Aralık’tan 20 Ocak tarihine kadar tüm yeni uçuş ve otobüs bilet satışlarını durdurmaya karar verdi.

Japonya’da ilk yerel Omikron vakası tespit edilirken, Hindistan tüm eyaletleri vakalardaki artışa hazırlanmaya çağırdı. Omikron vakalarının ikiye katlandığı ülkede yerel yetkililerin kalabalıkların bir araya geldiği etkinliklere kısıtlamalar getirmesine izin verildi.

ABD Başkanı Joe Biden, Omikron varyantının etkisiyle artan vaka artışı nedeniyle gelecek aydan itibaren dağıtmak üzere 500 milyon evde hızlı test kiti satın aldıklarını bildirdi.

Biden, aşı olmayanları ise yaptıkları seçimin ‘yaşam ile ölüm arasında fark’ anlamına gelebileceği konusunda uyardı.

Vakalardaki artış karşısında ülkeler, aşının ikinci dozu ile takviye dozu arasındaki süreyi azaltmayı düşünüyor. Ancak, halk katı kısıtlamalara geri dönmek konusunda isteksiz.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, pratisyen hekimler ve eczacıların takviye aşıyı uyguladıkları için federal hükümetten fazladan 10 dolar alacaklarını açıkladı.

Ülkede salgının başlangıcından bu yana ilk kez 5 binden fazla baka tespit edildi. Vakaların çoğu Yeni Güney Galler ve Victoria eyaletlerinde yoğunlaştı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa Direktörü Hans Kluge ise, “Hükümetler ve yetkililerin sağlık sistemlerimizi ciddi dalgaya karşı hazırlaması gerekiyor” dedi.

Öte yandan, ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) Pfizer ve Merck şirketleri tarafından üretilen koronavirüs haplarını onaylaması bekleniyor.

Şarku’l Avsat