Suudi Arabistan’da aşı çalışmalarına hız kesmeden devam ediliyor. (SPA)

Suudi Arabistan’da çocuklara aşı uygulanmaya başlandı

Günde ortalama 200 olan vaka sayısı ağustos ayından bu yana ilk kez yükseldi.

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, 31 Ağustos tarihinden bu yana ilk kez günlük vaka sayısının 200’ü geçtiğini belirterek 224 kişinin koronavirüse yakalandığını açıkladı.

Riyad dün 77 kişiyle en fazla vaka sayısının görüldüğü şehir oldu.

Dün bir kişinin daha yaşamını yitirdiği belirtilen açıklamada 106 kişinin daha sağlığına kavuştuğu, toplam iyileşen kişi sayısının 540 bin 284’e çıktığı kaydedildi.

Bakanlık, koronavirüs ve varyantları ile mücadele edilmesi kapsamında 5-11 yaş arasındaki çocukların aşılanmaya başladığını duyurdu. Söz konusu adım ile öncelikli olarak çocukların güvenliğinin sağlanmasının ve virüse bağlı komplikasyonlardan korunmasının hedeflendiği bildirildi.

Sağlık Bakanlığı, Zahran’daki aşı merkezinde koronavirüs aşısı olan ilk çocuğun fotoğrafını yayınladı. Yapılan açıklamada yaş grubunun belirlenmesinde çocukların miladi takvimdeki doğum yılının esas alındığı, çocuklara virüs nedeniyle oluşan komplikasyonlardan dolayı bağışıklığı oluşması için aşı önceliği verildiği belirtildi. Diğer yaş gruplarının önümüzdeki günlerde aşı olmaya başlayacağı bilgisi verilen açıklamada ebeveynlerin Sehhaty uygulaması üzerinden aşı randevusu alması çağrısında bulunuldu.

Bakanlık, yaşlı nüfusta semptomların oluşmasının engellenmesi ve bağışıklık düzeylerinin korunması için güçlendirici doz (rapel) aşılarının olunması gerektiğini belirtti. Yapılan açıklamada yaşlı nüfusun enfeksiyon kapma riskinin diğer yaş gruplarına göre daha yüksek olduğu ve bağışıklıklarının azaldığı kaydedildi.

Bakanlık, ikinci dozu olmalarının üzerinden 3 ay geçenlerin rapel dozlarını alması için randevuların oluşturulmaya başlandığını, nüfusun hızlı bir şekilde güçlendirici dozları 2022 yılının şubat ayında yaptırabilmesi için randevu alınması gerektiğini bildirdi.

Suudi Arabistan’da pandeminin başlangıcından bu yana ülkenin dört bir yanındaki 587’den fazla aşı merkezinde 48 milyon 507 bin kişi aşı oldu. Ülkede tek doz aşı yaptıranların oranı yüzde 70’e (24 milyon 889 bin kişi) ulaşırken, iki doz aşı yaptıranların oranı da yüzde 64 (22 milyon 963 bin kişi) olduğu kaydedildi.

Şarku’l Avsat