Etiyopya hükümeti, Amhara Bölgesi’ndeki bir şehrin Tigray isyancılarından geri alındığını duyurdu

Etiyopya hükümeti dün (Çarşamba) yaptığı açıklamada, askerlerinin güney Tigray’daki bir şehri isyancıların elinden geri aldığını duyurdu. Böylece aylardır savaşın yaşandığı bölgede, ilk kez büyük bir ilerleme kaydedilmiş oldu.

Bu hafta Amhara ve Afar bölgelerinden çekildiğini duyuran Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF), savaşın durdurulması çağrısında bulunan hükümetin açıklamasına herhangi bir yanıt vermedi.

Hükümete bağlı Medya Ofisi yaptığı açıklamada, “Kahraman Etiyopya askerleri ve güvenlik güçleri, Amhara bölgesindeki düşman güçlerini yendikten sonra, Alamata şehrini de kontrol altına altı” ifadelerini kullandı.

TPLF’nin Amhara ve Afar’dan çekilmesi, 13 aydır süren çatışmaları sona erdirmek için müzakere umutlarını canlandırdı. Bu çatışma, ülkenin bazı bölgelerinin açlığın eşiğine ulaşılmasına, binlerce insanın hayatını kaybetmesine ve binlercesinin de insani krizlere maruz kalmasına neden oldu.

Ekim ayı sonlarından itibaren, iki tarafta sahada ilerleme kaydettiklerini duyururken, TPLF başkent Addis Ababa’dan 200 km uzaklıkta olduğunu açıklamıştı.

Devlete bağlı medya kanalının aktardığına göre, orduda subay olarak görev yapmış olan Başbakan Abiy Ahmed geçen ay cepheye gitti. Başbakan o zamandan bu yana birkaç büyük şehrin geri alındığına yönelik açıklamalarda bulundu.

Başbakanlık Sözcüsü Billene Seyoum yaptığı açıklamada, TPLF’nin Amhara ve Afar’dan çekildiğini duyurmasının askeri kayıpları örtbas etmek için olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler’in tahminlerine göre, çatışmalar iki milyondan fazla insanın göç etmesine ve yüz binlerce insanın açlığın eşiğine gelmesine neden oldu. İki tarafın da katliam ve toplu tecavüz suçu işlediğine yönelik raporlar, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin iddia edilen suçlara yönelik uluslararası bir soruşturma açılmasına yönelik talimat vermesine yol açtı

Etiyopya’daki savaş 2020 yılı Kasım ayında, Başbakan’ın TPLF’yi federal ordunun kışlalarına saldırıları planlamakla itham etmesinin ardından, TPLF yerel yetkililerini devirmek üzere orduyu Tigray’a göndermesi ile başladı.

Ahmed, TPLF güçlerinin, federal ordunun kışlalarına saldırdığını belirterek bu adımını savunurken, hızlı bir zafer taahhüdünde bulunmuştu.

Ancak verilen kayıplardan sonra isyancılar, komşu Amhara ve Afar eyaletlerine ilerlemeden önce, Haziran ayına kadar Tigray’ın çoğunu kontrol altına alarak şaşırtıcı zaferler kazandı.

Şarku’l Avsat