Mısır ve Kuveyt’ten bölgesel ve uluslararası ilişkilerin güçlendirilmesi vurgusu

Mısır ve Kuveyt hükümetleri, parlamenter açıdan tüm bölgesel ve uluslararası alanlarda ikili ilişkileri güçlendirmeye devam etme konusunda anlaştılar.

Söz konusu anlaşma, Kuveyt Ulusal Meclisi Başkanı Merzuk Ali el- Ganim ve Mısır’ın Kuveyt Büyükelçisi Osame Shaltut’un iki ülke arasındaki kardeşlik ilişkilerini ele aldıkları toplantıda gerçekleşti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre görüşmede iki kardeş ülke arasındaki mevcut ilişkilerin önemi ve tarihsel köklerine işaret edilerek ortak iş birliği alanlarını geliştirmek konusunda birlikte çalışma arzusuna vurgu yapıldı.

Görüşme sırasında iki taraf, tüm bölgesel ve uluslararası parlamento çevrelerinde ikili parlamenter ilişkilerini daha da güçlendirmenin yollarını ele aldılar.

Mısır Dışişleri Bakanlığı tarafından perşembe günü yapılan açıklamaya göre Merzuk Ali el-Ganim, Kuveyt ve Mısır’ın tarihleri boyunca halkları bir araya getiren liderlik tecrübelerinin yanı sıra ilişkilerindeki derinliği ve özel önemi vurguladı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdel-Fattah El-Sisi, Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Dr. Ahmed Nasır el-Muhammed es-Sabah ile eylül ayında Kahire’ye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, ‘Körfez ülkelerinin ulusal güvenliğinin Mısır’ın güvenliği’ olduğunu vurgulamıştı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Kuveyt Dışişleri Bakanı, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah’ın Cumhurbaşkanı Sisi’ye gönderdiği mesajında Kuveyt hükümetinin ve halkının yakın tarihi bağları ve çeşitli alanlardaki ilişkilerinden duyduğu gururu iletti.

Söz konusu mesajda, Mısır’ın Arap ulusal güvenliğini koruma ve Arap ulusunun davalarını savunmada Cumhurbaşkanı Sisi yönetimindeki stratejik ve merkezi rolünün yanı sıra Kahire’nin bölgesel ve uluslararası güvenlik, istikrar ve kalkınmayı tesis etme konusundaki çabaları derinden takdir edildi.

Sisi de Kuveyt Emir’ine ilettiği mesajında Mısır ve Kuveyt arasında bölgesel meselelere ve krizlerine yönelik ortak görüş ve vizyonların fikir birliğine de yansıdığını belirtti. İki kardeş ülkenin tüm uluslararası ve bölgesel forumlarda tutumlarına karşılıklı destek verdiğine dikkat çekti. Sisi ayrıca iki ülke arasında on yıllardır süren verimli iş birliği ve yakın koordinasyon yoluyla sürdürülen Mısır-Kuveyt ilişkilerinin önemini vurguladı.

Şarkul Avsat