Yemen’deki düşman: Hizbullah ve mercisi

Yemen’i kurtarmak için kurulan Arap Koalisyonu’nun sözcüsü Albay Turki el-Maliki dün yapılan basın konferansında Lübnan Hizbullahı’nın, Husi grubunun unsurlarını çalıştırma ve füze ve insansız hava araçlarını (İHA) hazırlayıp bunları Yemenliler ve Suudilere karşı fırlatmak için eğitme konusundaki büyük payını ortaya çıkardı.

Basın konferansının ortaya çıkardığı esas şok edici olan şey ise Lübnan Hizbullahı’nın ve öğrencileri Husilerin, uluslararası heyetlerin uçakları inip kalkarken ‘sivil’ Sana Uluslararası Havaalanı’nı askeri bir üsse, füzeler ve İHA’lar için bir depoya ve bunları fırlatmak için bir rampaya dönüştürmesiydi. Bununla birlikte Koalisyon Sözcüsü, Koalisyon’un meşru operasyonlarını sürdürürken özellikle Birleşmiş Milletler (BM) uçuşlarını karşılama konusunda havaalanının işletim gücünü etkilememeye odaklandığını vurguladı.

Evet, Albay Turki el-Maliki’nin söylediği gibi Koalisyon’un elinde Lübnan Hizbullahı’nın Husileri kontrol ettiğini gösteren deliller var. Aynı şekilde Maliki, İran’ın Yemen Büyükelçisi Hasan İrlu’nun eskiden Yemen’de askeri operasyonlar yürüttüğünü de söyledi.

Yemen savaşı İran’ın savaşıdır. Devrim Muhafızları Ordusu (DMO), Hizbullah, ‘belki de’ İran’a bağlı bazı Iraklı milisler ve küresel Humeynici rejimin diğer çeteleri her yerdeler.

Ancak bu savaş Lübnan Hizbullahı için özel bir savaş. Bunu anlamak için açık açık Yemen savaşında yaptığı işin hayatında, hatta Lübnan’ı İsrail’den kurtarma iddiaları arasında bile yaptığı en ‘onurlu’ iş olduğundan gururla söz eden Hasan Nasrallah’ın açıklamasını hatırlamak yeterli olacaktır.

Bu aşikar. Çünkü bu, bizzat Suudi Arabistan’a ve Yemen’deki ulusal projeye yönelik bir savaş. İran’ın ve politik Humeynist ideolojisinin istediği şey bu.

24 Şubat 2016’da Beka’dan bir Hizbullah liderinin, Husi unsurları Suudi Arabistan’ı hedef almak üzere eğitip yönlendirdiğini gösteren bir video ortaya çıkmıştı. Söz konusu videoda lider “Riyad’ın kalbinde özel bir operasyon planladığını” söylüyordu.

Lübnan’da yayınlanan en-Nehar gazetesi geçtiğimiz nisan ayında Hizbullah’ın Beka’nın kuzeyinde ve güneyinde kendisine ait kamplarda Husi unsurlarını eğittiğine ilişkin bir haber yapmıştı.

Aynı zamanda Yemen Enformasyon Bakanı yakın bir zamanda Hizbullah liderlerinden Ekrem es-Seyyid’in Marib ilinde Yemen Ulusal Ordusu tarafından yapılan bir bombardımanda bazı Husi unsurları ile birlikte öldürüldüğünü açıklamıştı.

Bu yüzden Yemen’deki düşman DMO’dur ve onun bölgedeki temsilcisi de Lübnan Hizbullahı’dır. Ortada tüm mülahazaların hafife alındığı gerçek bir savaş var. Bu, Lübnan Hizbullahı ile mücadeleyi basitleştirmek isteyen bilgiçlik taslayan bazı politikacılara hatırlatma olsun.

Bu kelimenin tam anlamıyla bir savaştır. Dün Koalisyon’un yaptığı basın konferansında verilen rakamlara şöyle hızlıca bir göz atmamız yeterli olacaktır. Albay Maliki Husi milislerinin, 851 İHA ve 430 balistik füze ile Suudi Arabistan’ı hedef aldığını ve 247’den fazla deniz mayınıyla deniz seyrüseferini tehdit ettiğini bildirdi.

Bu nefret olarak yazılmış bir savaş… İran saldırısı kırılmalı… Esas mesele bu.

*Mişari Zeydi- Suudi Arabistanlı gazeteci ve yazar