Omikron dünyada endişe yaratmaya devam ediyor

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) mutasyona uğrayan varyantı Omikron, Noel tatilinde binlerce uçuşun iptal edilmesiyle kaosa neden olmaya devam ediyor.

Avrupa bölgesi, son bir hafta içinde 2 milyon 901 bin 73 vakayla (küresel toplamın yüzde 55’i) dünyada en fazla vakanın kaydedildiği bölge olurken, 24 bin 287 bin can kaybıyla (küresel toplamın yüzde 53’ü) ölü sayısında da en yüksek oranı kaydetti. Onun ardından ABD ve Kanada geliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, kabine toplantısından bir saat önce Sağlık Savunma Konseyi toplantısına video konferans aracılığıyla katılması bekleniyor.

Salgının başlangıcından bu yana, Cumartesi günü ilk kez Fransa’daki günlük vaka sayısı 100 bini aştı.

Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre, son bir hafta içinde günlük 190 bin vakanın kaydedildiği ABD’de, New York sağlık yetkilileri hastanelerde artan çocuk hasta sayısı konusunda alarm verdi.

Yetkililer, 5 Aralık haftası ile 19 Aralık haftası arasında hastaneye başvuranların sayısının dört kat arttığını ve hastaneye yatışların yarısının, henüz aşılama yaşına gelmemiş beş yaşın altındaki çocuklar olduğunu bildirdi.

Geçen hafta sonunda iptal edilen 8 bin 300 dış ve iç hat uçuşuna ek olarak, Cuma ve Pazar günleri arasında on binlerce uçuşta rötar yaşandı.

Noel tatili nedeniyle yaşanan kaos, Pazartesi günü 2 bin 100’den fazla uçuşun iptaliyle devam etti ve FlightAware sitesine göre Salı gününe kadar 700’den fazla uçuş daha iptal edildi.

Çin havayolları, özellikle China Eastern ve Air China da, 2 binden fazla uçuşu iptal etti.

Geçen yıldan beri ‘sıfır Kovid stratejisi’ uygulayan Çin’de, 13 milyonluk bir şehir olan Xi’an’da birkaç yüz vakanın tespitinin ardından katı kısıtlamalar yürürlüğe girdi.

Washington Post gazetesi, birkaç yolcu gemisinin Karayip limanında durma taleplerinin reddedildiğini bildirdi.

Carnival Freedom isimli gemide açıklanmayan sayıda yolcu ve mürettebatın virüs kaptığı ve bu nedenle geminin Bonaire ve Aruba’ya girişinin reddedildiği açıklandı.

İsrail’de ise, bir hastanede sağlık personelinden oluşan test grubu üzerinde dördüncü doz aşı denendi.

Çin’deki Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ofisinin 2019 sonunda Çin’de salgını bildirdiğinden bu yana koronavirüs dünya çapında yaklaşık 5,4 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden oldu.