Suudi Arabistan’da koronavirüs vaka sayıları artıyor

Umman, Kovid-19 aşısını işe dönmek için şart koşuyor

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı pazartesi günü, son dört ayın en yüksek günlük koronavirüs vaka sayısına ulaşıldığını açıkladı. Bakanlık, dün vaka sayısının 524’e ulaşarak yeni tip koronavirüse (Kovid-19) bağlı vaka oranlarında üst üste yedi gün içinde yeni bir rekor kaydedildiğini duyurdu.

Bakanlık açıklamasında, son 24 saatte bir kişinin daha yaşamını yitirdiği, 142 kişinin sağlığına kavuştuğu ve ülkede ilk vakanın ortaya çıkmasından bu yana toplam vaka sayısının 553 bin 319’a ulaştığı belirtildi.

Başkent Riyad, 164 yeni vaka ile Suudi Arabistan şehirleri arasında günlük vaka sayısı açısından zirvede yer alırken onu 102’şer vaka ile Mekke ve Cidde, 23 vaka ile Medine, 4 vaka ile Rebiğ ve el-Ula ve 3 vaka ile Halis, Bureyde, Hamis Muşayt ve Yenbu şehirleri takip ediyor.

Suudi Arabistan, koronavirüse karşı en büyük aşılama kampanyasını başlatırken, pandeminin başlangıcından bu yana ülkenin dört bir yanındaki 587’den fazla aşı merkezinde 49 milyon 800 bin kişi aşı oldu. Ülkede tek doz aşı yaptıranların oranı yüzde 70,6’ya (24 milyon 964 bin kişi) ulaşırken, iki doz aşı yaptıranların oranı da yüzde 65,33 (23 milyon 89 bin kişi) olduğu kaydedildi.

Sağlık Bakanlığı resmi Twitter hesabı üzerinden paylaştığı gönderisinde, maske takmak, aşılamanın iki doz ile hızlandırılması, güçlendirici (rapel) doz ile bağışıklığın güçlendirilmesi, ellerin sık sık sterilize edilmesi, tokalaşmamak, mekanların havalandırılması, Tawakkalna uygulaması şartlarına göre karantina ve izolasyon zorunluluğu, salgına bağlı semptomlar ortaya çıktığında başkalarıyla temas etmemek ve önleyici protokollerin ihlallerinin yetkili makamlara bildirilmesinin gereklilik haline geldiğine işaret etti.

Suudi Arabistan’ın, özellikle sağlık koşullarına uygun olarak 5 yaş ve üzeri çocukları aşılamaya dahil etmesi ve aşının yaygınlaştırılması dikkat çekiyor. Aynı zamanda Sağlık Bakanlığı, vatandaşlara her gün uyarılarda bulunurken, endişe verici varyant olarak sınıflandırılan Omikron’un şu anda dünya çapında 115 ülkede görüldüğünü, yüzdesinin giderek arttığını ve birçok ülkede yaygınlaştığını açıkladı.

Umman’dan yeni karar

Öte yandan Umman yönetimi, Kovid-19 aşı sertifikası olmayan veya aşılanmasına engel bir sağlık sorunu olduğuna dair raporu olmayan çalışanların iş yerlerine alınmamasına karar verdi.

Umman Çalışma Bakanlığı, Umman Haber Ajansı tarafından pazartesi günü yayınlanan genelgede, bu adımın, salgınla mücadele kapsamında çalışanların ve ülkedeki tüm vatandaşların hayatlarına koruma bağlamında atıldığını bildirdi.

Bakanlık, her işçinin işverenine, ülkedeki onaylanmış koronavirüse karşı geliştirilen aşılardan birinden iki doz aldığını kanıtlayan bir aşı sertifikası vermesini veya bu aşıların alınmasını engelleyen sağlık koşullarının varlığını kanıtlayan bir sağlık raporu vermesini talep etti.

Bakanlık son olarak, aşı olmayan tüm personele, ailelerini, iş arkadaşlarını ve toplumu korumaları ve bu virüse yakalanma risklerini azaltmaları için aşı olma çağrısında bulunuldu.

Şarku’l Avsat