Reisi’nin ziyaretine ilişkin açıklama İran Hükümet Sözcüsü Ali Bahadıri Cehromi tarafından yapıldı.

Reisi, Moskova’yı ziyaret etmeye hazırlanıyor

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Moskova davetini kabul etmeyi planlıyor. Bu Reisi’nin 2017’den bu yana ilk Rusya ziyareti olacak.

AFP’nin aktardığına göre İran Hükümet Sözcüsü Ali Bahadıri Cehromi düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

“Sayın Putin, İran ve Rusya arasındaki stratejik etkileşim çerçevesinde Cumhurbaşkanımızı Rusya’yı ziyaret etmeye davet etti. Cumhurbaşkanı daveti kabul etmeyse karar verdi. Ziyaret muhtemelen 2022 yılının başlangıcında gerçekleşecek.”

Putin bu ay Reisi’nin siyasi, ekonomik ve askeri ilişkileri güçlendirmek amacıyla Rusya’yı ziyaret etme davetini dikkate alacağını umduğunu dile getirmişti.

Rusya lideri, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile düzenlediği basın toplantısında, İran meselesini tartıştıklarını söyledi. Kremlin’in resmi internet sitesine göre Putin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“İran Cumhurbaşkanı’nın davetimi kabul edeceğini ve gelecek yılın başında Rusya’yı ziyaret edeceğini umuyorum. Elbette İranlı dostlarımızı ve ortaklarımızı ABD’liler ile bu konudaki diyalogumuz hakkında ayrıntılı olarak bilgilendireceğiz. İran Cumhurbaşkanı’nın önümüzdeki yılın başında Rusya’ya yapacağı olası de bu konu gündemde olacak.”

Bahadıri’ye göre ziyarette ‘ekonomik ve ticari iş birliğine odaklanılacak ve bölgesel ve uluslararası meselelerde ortaklık” ele alınacak. Rus basınında çıkan haberlere göre Reisi’nin Moskova ziyaretinin teyidi, resmi IRNA ajansının geçen hafta İran ve Rusya’nın ‘20 yıllık stratejik bir işbirliği belgesi imzalamaya hazırlandıklarını’ bildirmesinin ardından geldi.

Rusya’nın Zoyuzda kanalı da geçtiğimiz cuma günü, Reisi’nin 2022 başlarında anlaşmayı imzalamak için Moskova’yı ziyaret edeceğini bildirmişti.

İran ve Rusya’nın vizyonlarının başta 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşma olmak üzere birçok dosyada örtüşüyor.

Şarkul Avsat