Kuzey Kore lideri Kim Jong-un

Kuzey Kore lideri Kim’den askeri kapasiteyi güçlendirme sözü

Kuzey Kore lideri Kim, askeri kapasiteyi güçlendirme sözü verirken, ekonomi ve gıda krizini önceliklerin merkezine koydu

Devlet medyasının cumartesi günü bildirdiğine göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ekonomiyi 2022 için önceliklerinin merkezine koyduğunu söyledi. Kim ayrıca, ülkenin askeri kapasitesini daha da güçlendireceklerini söyledi.
Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansına (KCNA) göre, iktidardaki İşçi Partisinin yıl sonu genel kurul toplantısında konuşan Kim, uluslararası siyasetin ve Kore Yarımadası’nda giderek “istikrarsızlaşan” askeri ortamın kendilerini ulusal savunmayı güçlendirmeye yönelttiğini belirtti. Kim konuşmasında ayrıca ekonomik kalkınma ve ülkedeki gıda krizini ele aldı.
Askeri kapasitenin artırılması sözü veren Kuzey Kore lideri Kim, Kovid-19 ile mücadelenin de güçlü bir şekilde sürdürülmesini istedi. Kim, yetkililerin virüse karşı koyma hususuna öncelik vermesi gerektiğini vurguladı.

Yasaklı askeri programları nedeniyle bir dizi uluslararası yaptırıma maruz kalan Kuzey Kore, gıda kıtlığı çekerken bu durum halkın acılarını artırıyor.

Kovid-19 salgınıyla mücadele amaçlı sınırların sıkı bir şekilde kapatılması nedeniyle Kuzey Kore ekonomisi üzerindeki baskı arttı.

2022’nin zorluklarını ‘yaşamla ölüm arasında büyük bir savaş’ olarak nitelendiren Kim, ‘insanların günlük ihtiyaçları ile ilgili gıda, giyim ve barınma sorunlarını çözmek için atılacak kararlı bir adım’ çağrısında bulundu.

Güney Kore Merkez Bankası’na göre, 2020’de Kuzey Kore yirmi yılın en büyük ekonomik durgunluğunu kaydetti.

Haziran ayında Kim, ülkesinin ‘gergin bir gıda durumu ile karşı karşıya olduğunu’ itiraf etti.

Kuzey Kore, Kovid-19 tedbirleri kapsamında sınırlarını kapalı tutmaya devam ediyor. Sınırlarını kapatan Kuzey Kore’nin Çin’den gelen yardımlar ile ayakta kaldığı iddia ediliyor.

Uzmanlar, Kim’in ekonomiye öncelik vermesinin arkasında Kovid-19’un yayılmasını önlemek için sınırları kapatmanın yansımalarının olduğunu söylüyor.

Kuzey Kore lideri konuşmasında ABD veya Güney Kore’den ise hiç bahsetmedi.

Ekim ayında yayınlanan Birleşmiş Milletler raporuna göre, pandeminin neden olduğu ekonomik gerileme, Pyongyang’ın askeri yeteneklerini ve silah programını geliştirmesini engellemedi.

ABD ile müzakereler, Kim ve eski ABD Başkanı Donald Trump arasındaki bir zirvenin başarısız olduğu 2019’da durdu.