Raşid Gannuşi

Tunus: Nahda Hareketi Başkan Yardımcısı’nın tutuklanmasıyla ilgili belirsizlik sürüyor

Tunus’taki çeşitli kaynaklar, dini çizgide politika izleyen Nahda Hareketi Başkan Yardımcısı Nureddin el-Bahiri’nin önceki gün (Perşembe) tutuklandığını bildirdi.

Nahda lideri Raşid el-Gannuşi’ye yakınlığıyla bilinen Bahiri, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in de amansız düşmanı olarak tanınmaya başlamıştı.

Nahda Hareketi’nden istifa eden Avukat ve Milletvekili Semir Dilu, dünkü açıklamasında, “İki araçtaki sivil giyimli unsurlar Nureddin el-Bahiri ve eşini El-Menar’daki evinde tutukladı” dedi.

Dilu Bahiri ve eşinin zor kullanılarak tutuklandıklarını ve bilinmeyen bir yere götürüldüklerini söyledi. Söz konusu unsurlar Bahiri’nin eşi Avukat Saide el-Akremi’nin telefonuna el koydu. Bu durum, Tunusluların yeni yıl kutlamalarından bir gün önce yapılan bu tutuklamanın gizliliği ve zamanlaması hakkında birçok soru işaretine ve belirsizliğe yol açtı.

Tutuklama gerekçelerine ilişkin detaylara ulaşmak amacıyla resmi kaynaklarla iletişim kurmak için yapılan girişimler sonuçsuz kaldı.

Nahda Hareketi dün yaptığı açıklamada, Eski Adalet Bakanı Bahiri’nin tutuklandığını doğrulayarak, ‘kaçırma’ eylemini eleştirdi ve ‘tehlikeli bir olay’ diye niteledi.

Nahda Hareketi, Cumhurbaşkanı Kays Said’in 25 Temmuz’da hükümeti görevden alan ve parlamentonun çalışmalarını askıya alan kararlarından bu yana Said’e muhalefet ediyor. Parlamento’yu kontrol eden Nahda Hareketi’nin lideri Raşid el-Gannuşi, Meclis Başkanı olarak görev yapıyordu. Nahda, Bahiri’nin tutuklanmasıyla ilgili açıklamasında “yasa dışı yollarla siyasi rakiplerin tasfiye edilmesini” eleştirdi.

Bu bağlamda, Cumhurbaşkanı Said’e sert eleştirilerde bulunan ve halihazırda Fransa’da ikamet eden Tunus’un eski Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki’ye, 22 Aralık’ta gıyabında yargılandığı davada 4 yıl hapis cezası verildi. Tunus makamlarını kamuoyu önünde eleştirmesinin ardından Merzuki’ye “devletin yurtdışındaki güvenliğine saldırma” suçlaması yöneltildi.

Çalışmaları askıya alınan Parlamento’da en fazla sandalyeye sahip parti olan Nahda Hareketi, Devrim’den önce yasaklı konumdaydı. Son yıllarda siyasi sistemde meydana gelen bozukluklar, Nahda’nın popülaritesini azalttı. Nahda 2019 parlamento seçimlerinden birinci olarak çıksa da önceki seçimlere kıyasla oldukça az oy aldı.

Temmuz ayından bu yana ülkede çok sayıda ileri gelen siyasetçi ve iş insanı genellikle yolsuzluk veya hakaret davaları sebebiyle ya gözaltına alındı ya da kovuşturmaya maruz kaldı. Bu durum, yolsuzluk ve yolsuzluk yapanlarla mücadele edilmesini istemeye devam eden halkın geniş bir kesimi tarafından olumlu karşılandı. Nitekim Kays Said seçim kampanyasında ‘yolsuzlukla mücadele’ sloganını sıkça kullandı. Fakat buna karşılık insan hakları örgütleri bazı tutuklamaları ve bu tür davalara askeri mahkemelerin bakmasını eleştiriyor.

Bununla birlikte Kays Said’i eleştirenlere veya muhaliflere yönelik bir tutuklama dalgası olmadı. Buna rağmen devletin haber ajansı hükümetin olumsuz muamele gördüğü izlenimi veren haberler aktarmaya devam etti.

Şarku’l Avsat