Kudüs Tugayı’ndan Palmira’ya askeri takviye

Rusya, Suriye Çölü’nde DEAŞ’a karşı düzenlenecek askeri bir operasyona liderlik etmeye hazırlanıyor

Basında, DEAŞ’ın Suriye Çölü’ndeki mevzilerine yönelik askeri bir operasyonun hazırlıklarına ilişkin yer alan haberleri doğrulayan yeni bir gelişme daha yaşandı. Suriye rejim güçleri ve Filistin El-Kudüs Tugayı’ndan yüzlerce savaşçının Humus’un doğu kırsalındaki Palmira (Tedmur) iline ulaştığı bildirildi. Öte yandan Suriye Çölü’nün derinliklerindeki DEAŞ hücrelerini hedef alacak olan operasyona Rus subayların komuta etmesi bekleniyor.

Takviye güçlerinin Palmira’ya gelişiyle, Rus savaş uçakları, Rakka çölünde DEAŞ üyelerinin sığındığından şüphelenilen yerlere düzenlenen hava saldırılarını artırdı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), dün, Rus savaş uçaklarının 2022 yılının ilk günü Cumartesi sabahı, Rakka’nın kuzeydoğusundaki Rusafa çölünde, DEAŞ üyelerinin saklandığından şüphelenilen yerlere yaklaşık 10 hava saldırısı düzenlendiğini, can kaybı olup olmadığına ilişkin herhangi bir bilgi bulunmadığı bildirdi.

SOHR, geçtiğimiz Cuma günü, Lazkiye’deki Rusya tarafından kullanılan Hmeymim Hava Üssü’nden havalanan 8 Rus helikopterinin Palmira Askeri Havalimanı’na iniş yaptığını bildirmişti. Yine cuma günü sabah saatlerinde Beşinci Kolordu ve Filistin El-Kudüs Tugayı ortak askeri takviyeleri, Rusya’nın emriyle Deyrizor’dan ayrılarak Humus’un doğu kırsalındaki Palmira’ya geldiler. Rus helikopterleri eşlik ettiği askeri konvoyda yüzlerce asker, zırhlı araç ve tank yer aldı.

SOHR, Rusya’nın Palmira kenti ve çölünde, bölgede çok sayıdaki İran destekli milisin konuşlu olmasına rağmen Rus güçleriyle birlikte hareket edecek olan Beşinci Kolordu ve Filistin El-Kudüs Tugayı’ndan askeri birliklerin konuşlanacağı yeni askeri üsler kurmayı planladığını da ekledi. Rus güçleri ayrıca, Palmira çölünde saklanan ve son zamanlarda Suriye Çölü bölgesinde faaliyetleri artan DEAŞ üyelerini aramak için yalnızca Rus subaylarının doğrudan gözetimi altında olacak olan geniş çaplı bir askeri operasyon başlatmayı da planlıyor.

DEAŞ terör örgütü, Deyrizor’un güneydoğusundaki çöl bölgelerini kontrol ediyor. Örgüt, bu bölgeleri Suriye rejimi güçlerini hedef almak ve Deyrizor-Palmira yoluna saldırmak için kullanıyor.  Suhne bölgesi ve Deyrizor’un güneybatı kırsalındaki saldırılarda rejim güçlerinin onlarca üyesi öldü veya yaralandı. Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’nın 2 Aralık 2021 tarihli bir haberinden aktardığı bilgilere göre Deyrizor’un güneybatı kırsalında bir petrol sahasında çalışan 10 işçi, işten dönerken bindikleri otobüse düzenlenen terör saldırısında hayatlarını kaybettiler.

Rejim güçlerine yakın bir kaynak yaptığı açıklamada, saldırının gerçekleştiği bölgenin, Deyrizor’un güneydoğusunda, Suriye-Irak sınırı yakınlarında örgüt tarafından kontrol edilen bölgelerin bir uzantısı olduğu göz önüne alındığında saldırının DEAŞ üyelerince gerçekleştirilmiş olma ihtimalinin güçlendiğini söyledi.

DEAŞ’ın eylemleri Suriye Çölü’nde rejimin kontrol ettiği bölgelerle sınırlı kalmayıp, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolündeki Fırat Nehri’nin doğu yakasındaki bölgelere kadar uzanıyor. 13 Aralık’ta yayınladığı bir haberde SDG’nin Washington liderliğindeki Uluslararası Koalisyon’un desteğiyle DEAŞ üyesi olduğu belirtilen beş kişinin ölümüyle sonuçlanan bir güvenlik operasyonu gerçekleştirdiğini bildirdi.

Kürtler ve Araplardan oluşan Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) omurgasını oluşturduğu bir koalisyon olan SDG’den yapılan açıklamada, Uluslararası Koalisyon güçleriyle birlikte, Deyrizor’un doğu kırsalındaki el-Buseyra ilçesi yakınlarında DEAŞ’ın tehlikeli bir hücresinin hedef alındığı belirtildi. Açıklamada, “Hücrenin bulunduğu yere hava desteğiyle baskın düzenlenmiş, terörist hücreye mensup kişilerin ateş açması ve güçlerimizin da buna ateşle karşılık vermesi sonucunda terör hücresinden 5 kişi etkisiz hale getirilmiştir” denildi. Açıklamada ayrıca, ölen kişilerin çoğunun üzerinde patlamaya hazır bombalar bulunduğuna dikkat çekildi.

SOHR, çatışma sırasında, aranan asıl kişi olabileceği düşünülen bir adamla, iki oğlu ve damadının öldüğünü, iki kişinin helikopterden açılan ateş sonucunda öldürüldüğünü kaydetti. SOHR’a göre SDG, silah tüccarları ve aşırılık yanlısı örgüte üye olduklarından şüphelenilen diğer kişileri tutukladı.

SDG, Mart 2019’da Deyrizor kırsalındaki El-Bağuz köyünde DEAŞ’a karşı düzenlenen operasyonların sona ermesinin ardından DEAŞ’ı fiilen ortadan kaldırıldığını duyurmuştu. O tarihten bu yana örgüt üyeleri esas olarak Humus ve Irak sınırındaki Deyrizor arasında uzanan Suriye Çölü bölgesine çekildi. Bunun yanında DEAŞ üyelerinin birçoğu, Deyrizor kırsalındaki bazı köylerde saklanıyorlar.

SDG, kontrolü altındaki bölgelerde saklanan DEAŞ üyelerini takip etmek için Uluslararası Koalisyon ile iş birliği içinde bir güvenlik operasyonu başlattı. Uluslararası Koalisyon’un desteğiyle özellikle Deyrizor’da Arap ve Kürt milislerin yanı sıra Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi için çalışan sivilleri genellikle patlayıcılar veya suikastlarla hedef alan örgüt üyesi olduğundan şüphelenilen kişilere yönelik baskınlar ve tutuklama kampanyaları düzenli aralıklarla gerçekleşiyor.

Şarku’l Avsat