Sudan’ın istifa eden Başbakanı Abdullah Hamduk

Hamduk istifasını açıkladı: Ülkenin felakete sürüklenmemesi için elimden geleni yaptım

Sudan’da 25 Ekim’deki askeri müdahalenin ardından 21 Kasım’da görevine geri dönen Başbakan Abdullah Hamduk dün akşam istifasını açıklayarak, ülkeyi felakete sürüklenme riskinden kurtarmaya çalıştığını söyledi.

Hamduk, televizyonda yaptığı konuşmada, “Sudan halkına yol açmak, bu asil ülkenin başka fertlerine şans tanımak için emaneti teslim ederek istifamı sunmaya karar verdim” dedi.

Geçiş hükümetinin uluslararası izolasyon ve ekonomi başta olmak üzere büyük zorluklarla karşı karşıya kaldığını dile getiren Hamduk, “Ülkemizi uluslararası izolasyondan kurtarmak, teröre destek veren devletler listesinden çıkarmak ve uluslararası topluma yeniden kazandırmak için çaba sarf ettik” diye konuştu.

Sudan’daki geçiş sürecini kırılgan hale getiren taraflar arasındaki diyalog yolunun tıkandığına dikkat çeken Hamduk, 21 Kasım’da Ordu Komutanı Abdulfettah el-Burhan ile imzalanan siyasi anlaşmaya atıfta bulunarak şu ifadelerle devam etti;

“Askeri bileşenle yapılan siyasi anlaşma, sivil demokratik dönüşüm yolunu yeniden tesis etme girişimiydi. Tarafları diyalog masasına oturtmak, kan dökülmesini önlemek ve siyasi tutukluların serbest bırakılmasını sağlamak için siyasi anlaşmayı imzaladım. Ülkenin felakete sürüklenmemesi için elimden geleni yaptım. Sudan devrimi hedeflerine doğru ilerliyor.”

Sudan Silahlı Kuvvetleri’nin güvenlik ve toprakların egemenliğini koruyan halk güçleri olduğunu söyleyen Hamduk, ülkedeki krizin siyasi bir kriz olmanın yanı sıra ekonomik ve sosyal hayatın tüm yönlerini kapsadığını vurguladı.

Hamduk’un istifasını açıklaması, dün binlerce Sudanlının güvenlik güçlerinin attığı göz yaşartıcı gaza karşı rağmen, Hartum’daki cumhurbaşkanlığı sarayına doğru yürümesinin ardından geldi.

Merkezi Doktorlar Komitesi’nin aktardığına göre, Omdurman’da düzenlenen ordu karşıtı protestolara katılan iki kişi öldürüldü.

Hayatını kaybeden göstericilerden biri göğsünden vurulurken, diğeri başına kafatasını parçalayan ölümcül bir darbe aldı.

Burhan’ın 25 Ekim darbesinden bu yana 56 gösterici öldü ve yüzlerce kişi de yaralandı.

Sudanlı yetkililer, dün Hartum’u Omdurman ve Bahri mahallelerine bağlayan köprüleri kapattı, merkezi noktalara askerleri konuşlandırdı, internet ve telefon hizmetlerini kesti.

Şarkul Avsat