Babil Federal Temyiz Mahkemesi

Irak Yüksek Yargı Konseyi: Reşayid bölgesindeki katliamın arkasında yanlış ihbar var

Irak Yüksek Yargı Konseyi, Hilla Soruşturma Mahkemesi’nin, Babil şehrinin er-Reşayid bölgesinde bir eve düzenlenen baskında aralarında çocuk ve kadınların da olduğu aynı aileden 20 kişinin katledilmesine ilişkin 13 sanığın itiraflarını onayladığını bildirdi.

Yüksek Yargı Konseyi tarafından bugün yapılan açıklamada, “Yetkili soruşturma hakimi, yanlış bilgi veren muhbirin yanı sıra 9’u subay 13 sanığın ifadelerini onayladı” denildi.

Söz konusu açıklamada ayrıca şu ifadeler kullanıldı;

“Soruşturmalar sonucunda olayın, aile içi anlaşmazlıklar nedeniyle mağdurun yeğeni/damadı tarafından güvenlik birimlerine mağdurun evinde Irak Terörle Mücadele Yasası’na göre aranan teröristlerin bulunduğuna dair yanlış bilgi verilmesine dayandığı tespit edildi.”

Açıklamada diğer sanıklar için de dört yakalama emri çıkarıldığı ve Irak Ceza Kanunu’na göre soruşturmanın sürdüğünü belirtilerek, “Ön incelemeler olayın bir suç olduğunu göstermektedir” denildi.

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi olayı kınayarak, Ulusal Güvenlik Ajansı’nı bu olayı araştırmak ve ilgilileri yargıya sevk etmekle görevlendirdi.

Ne olmuştu?

Irak Ordusu’na bağlı Babil Operasyonları Komutanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Babil’in er-Reşayid bölgesinde terör suçlamasıyla aranan iki kişinin olduğu iddia edilen evden güvenlik güçlerine ateş açıldığı belirtildi.

Destek kuvvetlerin gelmesiyle ev ve çevresinin kordon altına alındığı ve bunun sonucunda da güvenlik güçleri ile aranan kişiler arasında silahlı çatışmalar yaşandığı bildirildi.

Medyada yer alan haberlere göre, olayda aynı aileden aralarında çocuk ve kadınlarında olduğu 20 kişi hayatını kaybetti.

Şarkul Avsat